WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2024

Πώς η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
pexels
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μικροβίωμα του στόματος θα μπορούσε να συνδέεται με ορισμένα είδη καρκίνου.

Θα μπορούσε η υγεία του στόματος, των ούλων και των δοντιών σας να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο; Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η παρουσία ασθένειας των ούλων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Η ουλίτιδα είναι ένα σύνολο φλεγμονωδών καταστάσεων που επηρεάζουν τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τους άντρες και η τέταρτη κύρια αιτία για τις γυναίκες. Αν και τα συνολικά ποσοστά μειώνονται σταθερά λόγω καλύτερων τεχνικών προσυμπτωματικού ελέγχου, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες αυξάνονται.

Είναι πιθανό ότι αυτές οι αυξήσεις να οφείλονται σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου της καθιστικής ζωής, του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας και μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Το μικροβίωμα του στόματος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο σώμα, μετά το έντερο

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας πίσω από την αύξηση είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο μικροβίωμα του στόματος των ατόμων με ουλίτιδα. Αν και πολλά έχουν γραφτεί για το μεγαλύτερο μικροβίωμα του σώματος, το μικροβίωμα του εντέρου, το στόμα περιέχει το δεύτερο μεγαλύτερο και ποικιλόμορφο μικροβίωμα, με περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων.

Το μικροβίωμα του στόματος και η ισορροπία των βακτηρίων μέσα σε αυτό επηρεάζουν τη συνολική υγεία με πολλούς τρόπους. Οι ερευνητές έχουν επισημάνει μερικά βακτήρια που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του Fusobacterium nucleatum, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στο στόμα, αλλά μπορεί να αυξηθεί και να συμβάλει στη φλεγμονή και την ασθένεια των ούλων. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια των ούλων μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καταστροφή των οστών και των ιστών που υποστηρίζουν τα δόντια, προκαλώντας απώλεια δοντιών.

Η νόσος των ούλων και η απώλεια δοντιών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Το μικροβίωμα της υγείας του στόματος έχει επίσης συνδεθεί με μια ποικιλία ασθενειών εκτός του στόματος, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης , οι καρδιακές παθήσεις , η νόσος Αλτσχάιμερ, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου , η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η στεατική ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία. Επίσης συσχετίζεται πιο σταθερά με καρκίνους του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Jenny.Gr
pexels

Αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τον βαθμό συμμετοχής, εάν υπάρχει, που έχει η ασθένεια των ούλων και το μικροβίωμα του στόματος στην πρόκληση αυτών των καταστάσεων.

Οι ερευνητές βρήκαν σε δύο μελέτες μια σχέση μεταξύ του καρκίνου και της νόσου των ούλων. Στην πρώτη, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ιστορικό ουλίτιδας είχαν 52 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε σύγκριση με άτομα χωρίς ασθένεια των ούλων και όσοι είχαν χάσει δύο ή περισσότερα δόντια, ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου αυξήθηκε κατά 33 τοις εκατό. Η νόσος των ούλων συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασθένεια των ούλων συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό ουλίτιδας, όσοι είχαν ουλίτιδα είχαν 17% αυξημένο σχετικό κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου, που μπορεί τελικά να μετατραπούν σε καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η απώλεια τεσσάρων ή περισσότερων δοντιών συνδέθηκε με 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολύποδα παχέος εντέρου.

Και στις δύο αυτές μελέτες, οι συγγραφείς επεσήμαναν μια πιθανή διαταραχή στο μικροβίωμα του στόματος που θα μπορούσε να σχετίζεται με την κακή στοματική υγιεινή, τη γενετική, το κάπνισμα, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Σε σύγκριση με υγιή άτομα, τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης του επιβλαβούς F. nucleatum από το στόμα στο έντερο.

Οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του στόματος μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή

Πώς τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα επηρεάζουν δυνητικά άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου; Αυτό δεν είναι απολύτως σαφές.

Τα στοματικά μικρόβια μπορούν να φτάσουν απευθείας στα άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν βλάβη και φλεγμονή. Επίσης, οι αλλαγές στο στοματικό μικροβίωμα μπορεί να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας έμμεσα.

Και πώς φτάνουν τα βακτήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα ή στην κυκλοφορία του αίματος; Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να συμβούν. Βασικά, σχεδόν όλα τα βακτήρια που ζουν στο στόμα κάποια στιγμή θα παρασυρθούν από το σάλιο και θα καταποθούν, ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα κάτω. Και έτσι περνούν από το στομάχι και εάν επιβιώσουν από την όξινο περιβάλλον του στομάχου, θα μπορούσαν να φτάσουν στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς αυτά τα βακτήρια ταξιδεύουν από το στόμα στο κόλον, οι έρευνες έδειξαν ότι το Fna C2 θα μπορούσε να επιβιώσει περισσότερο σε όξινες συνθήκες, όπως αυτές που βρίσκονται στο έντερο, από τον άλλο τύπο . Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα βακτήρια ταξιδεύουν κατά μήκος μιας άμεσης διαδρομής μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Αν και δεν είναι σαφές πώς η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα τον κίνδυνο καρκίνου, γνωρίζουμε ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας. Έτσι λοιπόν βουρτσίζοντας τα δόντια σας μετά τα γεύματα, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, στοματικό διάλυμα και λαμβάνοντας τακτική φροντίδα από έναν οδοντίατρο, μειώνετε την πιθανότητα ασθένειας των ούλων. Εκτός αυτού, η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης, έχει επίσης αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το μικροβίωμα του στόματος.

Δώσε νέα διάσταση στη ζωή σου με τις ανανεωμένες προβλέψεις για όλα τα ζώδια από το JennyGr. Ανακάλυψε τις κρυμμένες δυνατότητές σου και μάθε όλες τις προβλέψεις για τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά. Μην μένεις σε όσα σε κρατούν πίσω, εκμεταλλεύσου τα ανανεωμένα ζώδια του JennyGr και δες τι σου επιφυλάσσει η καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.