WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λουτεΐνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται το ισχυρό αντιοξειδωτικό που νικά τις φλεγμονές


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Απριλίου 2024

Λουτεΐνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται το ισχυρό αντιοξειδωτικό που νικά τις φλεγμονές
pexels
Σίγουρα οι περισσότεροι έχει ακούσει για τα αντιοξειδωτικά και για το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία σας. Και σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα φλαβονοειδή και τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ή τα καροτενοειδή και πώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Έχετε ακούσει όμως για λουτεΐνη; Μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών, αυτό το αντιοξειδωτικό είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών σας. Είναι επίσης υπεύθυνο για να δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά ένα κίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα. Και επίσης βρίσκεται συνήθως στα ίδια τρόφιμα με ένα άλλο καροτενοειδές γνωστό ως ζεαξανθίνη .

Ποια είναι τα οφέλη της λουτεΐνης για την υγεία;

Από την υγεία των ματιών σας μέχρι τη γνωστική σας λειτουργία, η λουτεΐνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα οφέλη της λουτεΐνης περιλαμβάνουν.

Προάγει την υγεία των ματιών

Μελέτες δείχνουν ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) εμποδίζοντας το επιβλαβές μπλε φως. Και αυτό το δίδυμο μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και την ραγοειδίτιδα .

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Εκτός από το ότι βρίσκεται στους ιστούς των ματιών σας, η λουτεΐνη μπορεί να βρεθεί στους ιστούς του εγκεφάλου σας - και θεωρείται το κυρίαρχο καροτενοειδές στον εγκέφαλό σας. Μια μελέτη δείχνει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος λουτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής σας λειτουργίας, όπως η μάθηση, η σκέψη, η λογική και η μνήμη.

Μειώνει τις επιδράσεις της LDL χοληστερόλης

Η LDL («κακή» χοληστερόλη) μπορεί να προκαλέσει πλάκα στην επένδυση των αρτηριών σας και να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια φλεγμονώδη νόσο που είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν τα σωματίδια HDL («καλή» χοληστερόλη) να αναπτυχθούν.

Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της επιπλέον χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματός σας και τη στέλνει στο συκώτι σας για απομάκρυνση μέσω των κοπράνων σας. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της HDL μπορεί να είναι προστατευτική για την καρδιά.

Προστατεύει το δέρμα σας

Θυμάστε πώς η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη προστατεύουν τα μάτια σας απορροφώντας το επιβλαβές μπλε φως; Καλά νέα: Αυτό το δίδυμο μπορεί να κάνει το ίδιο και για το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης.

Jenny.Gr
pexels

Πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερη λουτεΐνη

Η λουτεΐνη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφών που τρώτε καθημερινά. Αλλά αν δυσκολεύεστε να πάρετε την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών που παρέχουν λουτεΐνη, τότε μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα λουτεΐνης. Μπορείτε να πάρετε λουτεΐνη ως συμπλήρωμα και συχνά, συνιστάται για καταστάσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Καλές πηγές λουτεΐνης

Μπορείτε να βρείτε τη λουτεΐνη φυσικά στις ακόλουθες τροφές (Αξίζει να σημειωθεί: Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επίσης ζεαξανθίνη):

  • Σκούρα, φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο και το σπανάκι

  • Μπρόκολο

  • Αρακάς

  • Μαϊντανός

  • Κρόκοι αυγών

  • Πορτοκάλια

  • Πεπόνι
  • Ακτινίδια

  • Κόκκινες πιπεριές

  • Κόκκινα σταφύλια

  • Καλαμπόκι

  • Σκληρό σιτάρι

Εάν θέλετε να λαμβάνετε περισσότερη λουτεΐνη στη διατροφή σας φυσικά είναι σημαντικό να τρώτε τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Συνολικά, η λουτεΐνη μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στην υγεία των ματιών, του δέρματος, του εγκεφάλου και της καρδιάς σας. Όλοι χρειάζονται λουτεΐνη. Έχει τόσες πολλές θετικές ιδιότητες και τόσα πολλά οφέλη για την υγεία που θα ήταν καλό να εστιάσετε στο να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από τις διατροφικές σας πηγές σε καθημερινή βάση.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.