WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αξίζει να πάρεις εμπορικά tests του εντερικού μικροβιώματος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Απριλίου 2024

Αξίζει να πάρεις εμπορικά tests του εντερικού μικροβιώματος;
unsplash
Ας μιλήσουμε για ένα αμφιλεγόμενο θέμα, για τις εμπορικές δοκιμές ανάλυσης κοπράνων (γνωστά και ως test μικροβιώματος εντέρου).

Μπορεί να έχετε δει αυτά τα tests μικροβιώματος εντέρου που προτείνονται στο διαδίκτυο από διάφορους παράγοντες οι οποίοι σας ενθαρρύνουν να κάνετε ένα. Αλλά αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο. Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, καλό είναι να μην ξεγελιέστε από το καλό μάρκετινγκ όταν προσπαθείτε να λάβετε αποφάσεις για την υγεία σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί δεν προτείνω τα εμπορικά tests (αναλύσεις) εντερικού μικροβιώματος (προς το παρόν).

Τι είναι η δοκιμή κοπράνων στο σπίτι;

Οι οικιακές δοκιμές κοπράνων ισχυρίζονται ότι ελέγχουν για παθογόνα του γαστρεντερικού συστήματος, τη φυσιολογική χλωρίδα και τους δείκτες υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων. Τα κόπρανα χρησιμοποιούνται επειδή αποτελούνται από πολλά πράγματα όπως νερό, αδιάλυτες (ή δύσπεπτες) ίνες, αλλά το πιο σημαντικό, διάφορα είδη βακτηρίων που κατοικούν στο έντερό μας.

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό το τεστ γιατί θέλουν να εντοπίσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο και τη διατροφή και να βοηθήσουν στην επίλυση των συμπτωμάτων τους.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι εξετάσεων κοπράνων:

Κλινική δοκιμή: Χρησιμοποιείται σε κλινικά περιβάλλοντα, όπου λαμβάνονται δείγματα κοπράνων έτσι ώστε τα βακτήρια που βρέθηκαν να μπορούν να αναπτυχθούν σε εργαστήριο για να προσδιοριστεί η αιτία των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, όπως η διάρροια. Αυτά συνιστώνται από έναν γιατρό.

Τα κόπρανα θα ελεγχθούν από τον τεχνικό του εργαστηρίου για το χρώμα, τη συνοχή, την ποσότητα, το σχήμα και την παρουσία βλέννας. Μπορεί επίσης να εξεταστούν για κρυφό αίμα, λίπος, ίνες, χολή ή λευκά αιμοσφαίρια. Το pH των κοπράνων μπορεί επίσης να μετρηθεί. Μπορεί να γίνει καλλιέργεια για να διαπιστωθεί εάν ορισμένα βακτήρια προκαλούν μόλυνση.

Για να είμαι σαφής, αυτές οι κλινικές δοκιμές που συνιστώνται από τους γιατρούς δεν είναι αυτές που θα συζητήσω σε αυτό το άρθρο.

Εμπορική δοκιμή κοπράνων: Ο δεύτερος που θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο, είναι γνωστός ως εμπορική δοκιμή κοπράνων. Αυτή η μέθοδος εξάγει DNA από τα κόπρανα για να προσδιορίσει τον τύπο και τον αριθμό των βακτηρίων που υπάρχουν. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν εύκολα να αγοραστούν στο διαδίκτυο και δεν χρειάζεστε έναν επαγγελματία ιατρό για να σας ζητήσει να τις κάνετε.

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου;

Καταρχάς ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι στην πραγματικότητα η υγεία του εντέρου. Το έντερό μας, που ονομάζεται επίσης γαστρεντερικός μας σωλήνας (GI), είναι ολόκληρη η οδός από το στόμα μας, μέσω του οισοφάγου, του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου και του πρωκτού.

Το έντερό μας στεγάζει το «μικροβίωμα του εντέρου» μας, το οποίο περιλαμβάνει μια ποικιλία μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς. Αυτά τα εκπληκτικά μικρόβια είναι υπεύθυνα για πολλές από τις λειτουργίες του σώματός μας, όπως ο μεταβολισμός, η πέψη, η ανοσία, η παραγωγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών, η ψυχική υγεία και επηρεάζονται από πράγματα όπως η γενετική, οι ασθένειες, οι διατροφικές συνήθειες, το στρες και άλλα. Έτσι λοιπόν ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα είναι συνήθως αυτό που έχει μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων έντερο.

Από την άλλη πλευρά, η ανισορροπία των μικροβίων του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανοσία, μειωμένες λειτουργίες του εντέρου και υψηλά επίπεδα λιποπολυσακχαριτών (LPS) στο πλάσμα. Το LPS είναι μέρος των gram-αρνητικών βακτηρίων που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδηγούν σε φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Τι μπορεί (ή δεν μπορεί) να μας δείξει η δοκιμή ανάλυσης κοπράνων στο σπίτι;

Προς το παρόν, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και λείπουν αρκετά σχετικά με τη σημασία των αποτελεσμάτων που λαμβάνουμε από αυτά τα τεστ στο σπίτι.

Ακολουθούν τα κύρια προβλήματα με αυτά τα εμπορικά τεστ:

Η αλήθεια είναι πως οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να «ποσοτικοποιήσουν» με ακρίβεια ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Γνωρίζουμε ότι ένα «ανθυγιεινό μικροβίωμα» πιθανότατα έχει: Χαμηλό μικροβιακό πλούτο ή ποικιλομορφία και χαμηλά επίπεδα βακτηρίων μικρής αλυσίδας που παράγουν λιπαρά οξέα. Επίσης οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου θα πρέπει να έχει ποικιλία μικροβίων, αλλά ο αριθμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί ή συμφωνηθεί.

Όμως όπως είναι λογικό οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να μάθουμε γιατί έχουμε εντερικά συμπτώματα και πολλοί που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια, είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν σχεδόν τα πάντα.

Δυστυχώς, πολλές εταιρείες μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και μπορεί να σας πουλήσουν ένα τεστ που πιθανό να σας πει ότι έχετε πρόβλημα και στη συνέχεια θα σας πουλήσουν τη λύση, αναγκάζοντάς σας να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα.

Όμως τα κόπρανα που παρέχουμε για αυτές τις εξετάσεις (τα οποία κυριολεκτικά βάζετε στη σακούλα του δείγματος) δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μικροβίωμα στο επίπεδο του εντερικού βλεννογόνου σας. Στην πραγματικότητα, το μικροβίωμα των κοπράνων είναι διαφορετικό από το μικροβίωμα του αυλού (γνωστός και ως εντερική οδός) και ουσιαστικά ποικίλλει ανάλογα με κάθε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Jenny.Gr
unsplash

Επίσης αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών κατηγοριοποιούν τους οργανισμούς ως καλούς έναντι παθογόνων . Όμως αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μικροβίωμα του εντέρου σας θα περιέχει πάντα μερικά παθογόνα βακτήρια, όμως αυτό που έχει σημασία είναι η ισορροπία.

Επιπλέον, σημασία έχει η κοινότητα στο σύνολό της και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα είδη που επηρεάζουν πραγματικά τη φλεγμονή και τις ασθένειες στο έντερο.

Έτσι λοιπόν η λήψη ενός δείγματος κοπράνων δεν μπορεί να σας δώσει μια πλήρη εικόνα της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου σας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζεται από πολλούς μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διατροφή και το στρες. Με αυτές τις συνεχείς αλλαγές, καθιστάται σχεδόν αδύνατη η διάγνωση ιατρικών προβλημάτων.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλές «τρύπες» όσον αφορά τα πραγματικά στοιχεία, την κλινική χρήση και τη συνάφεια αυτών των οικιακών δοκιμών κοπράνων. Ίσως μια μέρα αυτές οι δοκιμές να είναι πιο ακριβείς και να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες, αλλά προς το παρόν δεν το κάνουν.

Τι πρέπει να κάνετε αντ 'αυτού;

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι οι κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις για βρείτε τα υποκείμενα προβλήματα του εντέρου: Ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού, ο οποίος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη εξέταση. Για παράδειγμα:

Δοκιμή δειγμάτων κοπράνων: Μέσω της σύστασης τοτ γιατρού αυτή η δοκιμή είναι μια αξιόπιστη εξέταση για παράσιτα ή άλλα παθογόνα.

Εξέταση αίματος: Για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, διακυβευμένη ηπατική υγεία, κοιλιοκάκη ή ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Δοκιμή αναπνοής με υδρογόνο μεθανίου: Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή δοκιμής που έχουμε αυτή τη στιγμή για τη διάγνωση της Υπερανάπτυξης του Μικρού Εντέρου (SIBO).

Κολονοσκόπηση: Για την αξιολόγηση τυχόν φλεγμονής στο παχύ έντερο σας.

Υπάρχουν πολλά άλλα - αναζητήστε υποστήριξη από έναν γιατρό για να σας βοηθήσει να λάβετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Τέλος υποστηρίξτε το μικροβίωμα σας μέσω των διατροφικών και του τρόπο ζωής, όπως μείωση του άγχους, ποιοτικός ύπνος, μια δίαιτα φιλική προς το έντερο και τον περιορισμό ουσιών που βλάπτουν τα καλά βακτήρια.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.