WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουίζ για τον διαβήτη: Αξιολόγησε τον κίνδυνο και τα συμπτώματά σου με αυτό το τεστ


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαΐου 2024

Κουίζ για τον διαβήτη: Αξιολόγησε τον κίνδυνο και τα συμπτώματά σου με αυτό το τεστ
pexels
Χρησιμοποιήστε αυτό το γρήγορο κουίζ ως πρώτο βήμα προς την κατανόηση του διαβήτη.

Η εξάντληση, η λαχτάρα για φαγητό, τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι μερικά συμπτώματα που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε εβδομαδιαία ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθημερινά. Πώς θα καταλάβετε, λοιπόν, αν αυτά τα συμπτώματα είναι μέρος μιας απλής κόπωσης ή κάτι πιο σοβαρό, όπως μια χρόνια ασθένεια; Και αν τα συμπτώματά σας είναι σημάδια μιας αδιάγνωστης χρόνιας ασθένειας, πώς θα λάβετε τη σωστή διάγνωση;

Αυτές είναι ερωτήσεις που πολλοί από εμάς θέτουμε συχνά στον εαυτό μας. Όμως όταν προσπαθούμε να τις απαντήσουμε μόνοι μας, συνήθως ψάχνοντας σε ιατρικούς ιστότοπους, συχνά καταλήγουμε με περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι όταν ξεκινήσαμε. Για όσους μπορεί να έχουν αδιάγνωστη περίπτωση διαβήτη, αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα συχνή. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με συμπτώματα που υποψιάζεστε ότι μπορεί να οφείλονται σε διαβήτη, η εύρεση της σωστής βοήθειας μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας.

Εάν ο διαβήτης προκαλεί ανησυχία, αλλά δεν έχετε λάβει επίσημη διάγνωση, μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω σύντομες ερωτήσεις, οι οποίες σας προτρέπουν να αξιολογήσετε τα συμπτώματά σας. Ανάλογα με τις απαντήσεις σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να μιλήσετε με έναν ειδικό σχετικά με τις εξετάσεις και τα επόμενα βήματα.

Κουίζ για τα συμπτώματα του διαβήτη

Αποποίηση ευθύνης : Λάβετε υπόψη ότι αυτό το κουίζ είναι ένα εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για την αξιολόγηση του κινδύνου για διαβήτη και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως οριστική διάγνωση, αλλά ως οδηγός. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για μια σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.

  1. Έχετε παρατηρήσει αύξηση της δίψας σας;
  2. Βρίσκετε τον εαυτό σας να ουρεί πιο συχνά;
  3. Έχετε βιώσει ανεξήγητη απώλεια βάρους πρόσφατα;
  4. Αισθάνεστε συχνά ασυνήθιστα κουρασμένοι;
  5. Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην όρασή σας (π.χ. θολούρα);
  6. Έχετε παρατηρήσει πληγές ή πληγές που αργούν να επουλωθούν;
  7. Αντιμετωπίζετε συχνές λοιμώξεις ή έχετε δερματικές παθήσεις που δεν υποχωρούν;
  8. Παρατηρείτε συχνά ένα μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας;
  9. Νιώθετε ασυνήθιστα πεινασμένοι, ακόμα και μετά το φαγητό;
  10. Υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά σας;
  11. Έχετε διαγνωστεί με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) ή άλλη πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;
  12. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη;
  13. Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε ένα υγιές βάρος;
  14. Είναι περιορισμένη η σωματική σας δραστηριότητα;
  15. Είστε 45 ετών ή μεγαλύτεροι;

Αυτό το εργαλείο αυτοαξιολόγησης έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη. Εάν έχετε απαντήσει «ναι» σε πέντε ή περισσότερες ερωτήσεις από το 1 έως το 9, μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με τον διαβήτη. Επιπλέον, ένα «ναι» σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις 10 έως 15 θα μπορούσε να υποδεικνύει πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτό το ερωτηματολόγιο δεν παρέχει διάγνωση. Σκοπός του είναι να επισημάνει πιθανές ανησυχίες που δικαιολογούν περαιτέρω αξιολόγηση από έναν επαγγελματία υγείας. Έχοντας έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη. Ωστόσο, αυτή η αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια μόνο μέσω ιατρικής διάγνωσης. Εάν οι απαντήσεις σας υποδεικνύουν ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη, σας συνιστούμε να αναζητήσετε περαιτέρω αξιολόγηση.

Η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη είναι κρίσιμη για την πρόληψη των επιπλοκών και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το ερωτηματολόγιο ως σημείο εκκίνησης για τη βελτίωση της υγείας και θυμηθείτε να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική συμβουλή όταν είναι απαραίτητο.

Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Αν και αυτός ο ορισμός είναι μια πρόχειρη περιγραφή του τι κάνει η ασθένεια, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες.

Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους τρεις διαφορετικούς τύπους διαβήτη και τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου και θεραπείες. Αν και η παρουσίαση των συμπτωμάτων διαφέρει και στους τρεις τύπους διαβήτη, τα συμπτώματα είναι σχετικά ίδια και περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία
  • Ασυνήθιστα επίπεδα δίψας ή πείνας
  • Κόπωση, συχνά ακραία
  • Εξασθενημένη όραση
  • Αργή επούλωση πληγών
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Νευροπάθεια (μυρμήγκιασμα στα χέρια ή στα πόδια)

Διαβήτης τύπου 1

Με τον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν μπορεί να παράγει εύκολα ινσουλίνη, μια βασική ορμόνη που χρησιμοποιεί το σύστημα για να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα σας στο υπόλοιπο σώμα σας. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

Συνήθως, αυτή η μορφή διαβήτη είναι μια γενετική πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά κατά την παιδική ηλικία, αν και έχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις ενηλίκων που εμφάνισαν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιπροσωπεύει περίπου το 8% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.

Συμπτώματα

Αν και πολλά συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ των διαφορετικών τύπων διαβήτη, η κύρια διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 1 είναι η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από εκείνα του διαβήτη τύπου 2 ή του διαβήτη κύησης.

Θεραπεία

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, όσοι ζουν με την πάθηση μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους παίρνοντας ινσουλίνη, παρακολουθώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Jenny.Gr
pexels

Διαβήτης τύπου 2

Σε αντίθεση με τον τύπο 1, η ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της δραστηριότητας. Σε αυτή τη μορφή, το σώμα εξακολουθεί να παράγει ινσουλίνη αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά για να διαχειριστεί τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορα προβλήματα.

Αυτό είναι γνωστό ως «αντίσταση στην ινσουλίνη» και ενώ η επιστήμη δεν έχει δείξει με βεβαιότητα γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ άλλοι όχι, ο τρόπος ζωής, οι γενετικές προδιαθέσεις, ακόμη και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.

Συμπτώματα

Με τον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται πιο σταδιακά για πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς και οι γιατροί είναι πιο πιθανό να παραβλέψουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια όταν εμφανίζονται. Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το βάρος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της ανάπτυξης διαβήτη ή προδιαβήτη.

Θεραπεία

Αν και οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφούν ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη διαχείριση και τη μείωση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, η άσκηση, τα διάφορα φάρμακα και η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών μπορεί να μειώσουν δραστικά τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2. Ενώ, όπως και στον τύπο 1, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, πολλές περιπτώσεις υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με ισχυρό θεραπευτικό σχήμα μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου συμπτώματα.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μια πάθηση που επηρεάζει μόνο τις έγκυες γυναίκες και είναι ίσως λιγότερο γνωστή από τους τύπους 1 και 2. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, αυτή η εκδοχή του διαβήτη επηρεάζει το 2% έως 10% των κυήσεων κάθε χρόνο και μπορεί να εμφανιστεί ι ακόμη και όταν ένας ασθενής δεν έχει ιστορικό διαβήτη.

Επειδή το σώμα χρειάζεται να προσαρμόσει την παραγωγή ορμονών για να διευκολύνει την εγκυμοσύνη, τα κύτταρα του υφίστανται σημαντικές αλλαγές. Για μερικές γυναίκες, αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εάν ο διαβήτης κύησης αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα ή το μωρό.

Συμπτώματα

Για πολλές έγκυες ο διαβήτης κύησης προκαλεί λίγα ή καθόλου συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η τακτική προγεννητική φροντίδα θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους για τη νόσο, καθώς ο διαβήτης κύησης που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις μητέρες και τα μωρά τους. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ιστορικό διαβήτη, είναι πιο συχνή σε άτομα με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου ή που είχαν προδιαβήτη πριν μείνουν έγκυες.

Θεραπεία

Εάν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας παρατηρήσει την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, θα σας συμβουλεύσει συνήθως μια προσαρμογή του τρόπου διατροφής σας, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και ενδεχομένως ενέσεις ινσουλίνης. Αν και πολλές περιπτώσεις διαβήτη κύησης υποχωρούν μόνες τους μετά τη γέννηση, μπορεί να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 μετά από μερικά χρόνια.

Οι διατροφικές συνήθειες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του διαβήτη, τόσο πολύ που είναι καλό να λαμβάνετε συμβουλές διατροφής από έναν ειδικό. Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη συμβουλών και τακτικών ελέγχων έχει πολλά οφέλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.