WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάνεις παζλ και παίρνεις συμπληρώματα για την απώλεια μνήμης; Κι' όμως δεν θα σε βοηθήσουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαΐου 2024

Κάνεις παζλ και παίρνεις συμπληρώματα για την απώλεια μνήμης; Κι' όμως δεν θα σε βοηθήσουν
pexels
Όλη η αλήθεια για την πρόληψη της απώλειας μνήμης

Ο περισσότεροι άνθρωποι με το που φτάσουν τα 50 και στα 60 ανησυχούν για την άνοια, σε τέτοιο βαθμό που λαμβάνουν ενεργά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο. Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της National Poll on Healthy Aging, ένα μεγάλο ποσοστό παίρνει συμπληρώματα ή κάνει τακτικά παζλ και άλλα παιχνίδια εγκεφάλου για να διατηρεί το μυαλό του ευκρινές.

Δυστυχώς όμως καμία από αυτές τις στρατηγικές δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα συμπληρώματα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε και ιχθυέλαιο πωλούνται συχνά με την υπόσχεση ότι προάγουν την υγεία του εγκεφάλου σας, επομένως είναι λογικό να τα παίρνουν τόσοι πολλοί ενήλικες για αυτόν τον σκοπό. Αλλά οι οδηγίες του ΠΟΥ λένε ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν πρέπει να είναι η στρατηγική σας για να μειώσετε τις πιθανότητες απώλειας μνήμης.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, και στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβή. Επίσης, ενώ τα σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια εγκεφάλου μπορεί να είναι διασκεδαστικές δραστηριότητες, υπάρχει πολύ λίγη έρευνα που να δηλώνει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας μνήμης- με τον κατάλληλο τρόπο

Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε σε αυτές τις τρεις στρατηγικές, οι οποίες επίσης ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματα της έκθεσης του ΠΟΥ.

Διατηρήστε το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιές. Βοηθήστε στην προστασία του εγκεφάλου σας σταματώντας το κάπνισμα, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρό σας εντός των συνιστώμενων ορίων και διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Οτιδήποτε προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία θα βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής σας λειτουργίας.

Ασκηθείτε τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων τύπων άνοιας αυξάνοντας τη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλό σας. Προσπαθήστε να κάνετε 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα (σκεφτείτε γρήγορο περπάτημα, κηπουρική).

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή θα ωφελήσει επίσης τον εγκέφαλό σας. Για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετική για την υγεία σας, γιατί εστιάζει σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ενώ αποφεύγει το πολύ κόκκινο κρέας.

Για όποιον θέλει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ευκρινής όσο μεγαλώνει, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Εστιάστε στη διατροφή σας, την άσκησή σας, τον ύπνο σας και την αρτηριακή σας πίεση.Μην εστιάζετε στο να ανησυχείτε για το τι μπορεί να συμβεί ή στα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε, τα οποία υπόσχονται να βοηθήσουν, αλλά επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε τώρα και αυτά που η έρευνα έχει αποδείξει ότι βοηθάνε

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.