Είμαι διαιτολόγος και δεν τρώω πάντα ζυμαρικά ολικής αλέσεως - Να γιατί
Τζουλιάννα Καρνέζη
17 Μαΐου 2024
Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχετε ακούσει, οι υδατάνθρακες μπορούν οπωσδήποτε να είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην προαγωγή της υγείας του εντέρου, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και υποστηρίζει ακόμη και την ικανότητα του εγκεφάλου μας να σκέφτεται.
Και ενώ λατρεύω πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, τα ζυμαρικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Είναι τόσο ευέλικτα και με βοηθάνε να φτιάξω ένα ισορροπημένο γεύμα με υλικά που έχω πάντα στο ντουλάπι μου.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αποφεύγετε τους υδατάνθρακες
Αν ακούτε ή διαβάζετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να νομίζετε ότι είστε καλύτερα χωρίς τα ζυμαρικά στη διατροφή σας. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Υπάρχει μια ποικιλία από ζυμαρικά στην αγορά που παρασκευάζονται με όσπρια όπως ρεβίθια και φακές ή σιτάρι ολικής αλέσεως. Αυτές οι επιλογές τείνουν να είναι υψηλότερες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες ή μέταλλα από τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται με αλεύρι από σιμιγδάλι. Και ενώ μπορεί να είναι πιο θρεπτικές επιλογές, μπορείτε να τρώτε και τα κανονικά ζυμαρικά. Εδώ είναι μερικοί λόγοι.
Μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής
Πρώτον, τα κανονικά ζυμαρικά είναι νόστιμα και μπορούν να τα απολαύσουμε με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Και παρόλο που το αλεύρι από σιμιγδάλι είναι επεξεργασμένος κόκκος, μια μερίδα ζυμαρικών εξακολουθεί να περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, γεγονός που αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας και σας κρατά ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγιή πέψη, τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την υγιή καρδιά, ενώ η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος, των οστών και των μυών.
Τα ζυμαρικά είναι επίσης συνήθως εμπλουτισμένα με ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σε πολλές λειτουργίες του σώματος όπως η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, η υγεία του εγκεφάλου και η μυϊκή λειτουργία.
Λατρεύω τη γεύση και την υφή τους
Έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε είδος ζυμαρικών εκεί έξω και προτιμώ απλώς τη γεύση και την υφή των κανονικών ζυμαρικών. Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις ζυμαρικών, όπως τα ζυμαρικά με βάση τα όσπρια, μπορούν να έχουν πιο σφιχτή και ακόμη και πιο εύθραυστη υφή. Επίσης μπορεί να μην ταιριάζουν με κάθε στυλ σάλτσας. Δεδομένου ότι τα κανονικά ζυμαρικά έχουν πιο ουδέτερη γεύση, συνδυάζονται καλά με τα πάντα, από χορταστικές σάλτσες με βάση τη ντομάτα έως πιο παχύρρευστες κρεμώδεις ή τυρώδεις σάλτσες.
Είναι λιγότερο ακριβά
Τέλος, τα κανονικά ζυμαρικά κοστίζουν συνήθως λιγότερο από άλλα είδη, τα οποία διατιμώνται περισσότερο σαν ειδικά είδη. Ως διαιτολόγος θα προτιμούσα να ακολουθήσω την κλασική αλλά υγιεινή εκδοχή για να βοηθήσω τον προϋπολογισμό μου.
Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, αποτελούν σημαντικό μέρος ενός ισορροπημένου διατροφικού μοτίβου. Όχι μόνο παρέχουν στο σώμα σας διαρκή ενέργεια, αλλά προσφέρουν και αρκετά οφέλη, από την πεπτική σας υγεία μέχρι την υγεία του εγκεφάλου σας και όχι μόνο.
Τέλος ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών στην αγορά, σχεδόν πάντα επιλέγω κανονικά ζυμαρικά. Προτιμώ τη γεύση, την υφή και την τιμή. Ελπίζω αυτό να σας εμπνεύσει να μη φοβάστε την επόμενη φορά να ετοιμάσετε και να απολαύσετε μια υπέροχη μπολονέζ.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.