WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος: Πρωτεΐνες στο αίμα ίσως προειδοποιούν για τη νόσο χρόνια πριν τη διάγνωση – Νέα έρευνα


JTeam

15 Μαΐου 2024

Καρκίνος: Πρωτεΐνες στο αίμα ίσως προειδοποιούν για τη νόσο χρόνια πριν τη διάγνωση – Νέα έρευνα
Unsplash/Drew Hays
Ερευνητές κατέληξαν στο ότι 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου

Για την εμφάνιση καρκίνου, χρόνια πριν διαγνωστεί, θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα, σύμφωνα με όσα τονίζει νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελέτησαν δείγματα αίματος από 44.000 ανθρώπους στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων ήταν και δείγματα από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι επιστήμονες έκαναν σύγκριση στις πρωτεΐνες των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο με αυτούς που δεν είχαν τέτοια διάγνωση και εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου, όπως και καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του λεμφώματος non-Hodgkin και του ήπατος.

Οι ερευνητές, εντόπισαν μέσα από τις συγκρίσεις και πρωτεΐνες που σχετίζονται με καρκίνους που διαγνώστηκαν περισσότερα από επτά χρόνια μετά τη συλλογή του δείγματος αίματος του ασθενούς, ενώ 182 πρωτεΐνες συνδέθηκαν με τη διάγνωση καρκίνου μέσα σε τρία χρόνια. Για τους ίδιους, αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν τον καρκίνο χρόνια νωρίτερα, καθώς και να προσφέρουν νέες θεραπευτικές επιλογές. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Guardian, μια δεύτερη συνδεδεμένη μελέτη που εξέτασε γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου, βρήκε 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέασαν τις πιθανότητες κάποιου να εμφανίσει 9 τύπους καρκίνου.

Jenny.Gr
Unsplash

Ο Μαρκ Λόουλερ, πρόεδρος στη μεταφραστική γονιδιωματική του καρκίνου και καθηγητής ψηφιακής υγείας στο Queen's University Belfast, δήλωσε ότι αυτά τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά – η εύρεση ενδείξεων καρκίνου πριν εκδηλωθεί κλινικά παρέχει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία με μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία [...]. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε μια ασθένεια που επηρεάζει έναν στους δύο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Ο Λόρενς Γιάνγκ, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, σημείωσε πως τα ευρήματα είναι ακόμα ένα βήμα προς τον εντοπισμό δεικτών αυξημένου κινδύνου καρκίνου καθώς και εκείνων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. «Ο προσδιορισμός των πρωτεϊνικών αλλαγών που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου δεν είναι μόνο σημαντικός για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρέχει πληροφορίες για τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.