WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών προκαλούν ξηρά χείλη και τι να κάνεις γι΄αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαΐου 2024

Ποιες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών προκαλούν ξηρά χείλη και τι να κάνεις γι΄αυτό
pexels
Τα ξηρά χείλη μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Τα ξηρά χείλη μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους, όπως αφυδάτωση, κρύος καιρός, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλεργίες ή ορισμένα φάρμακα. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως μια ανεπάρκεια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, μετάλλων και νερού, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά χείλη.

Για παράδειγμα, η έλλειψη των μικροθρεπτικών συστατικών ψευδάργυρου, σιδήρου ή βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα χείλη σας.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Συνήθως, η ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Ωστόσο, συγκεκριμένες δίαιτες, συνθήκες υγείας και στάδια ζωής μπορεί μερικές φορές να κάνουν τη θρέψη του σώματός σας πιο δύσκολη.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει βαθύτερα τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που προκαλούν ξηρά χείλη, άλλες αιτίες ξηρότητας των χειλιών, θεραπείες και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που προκαλούν ξηρά χείλη

Αν και δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε εάν έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών κοιτάζοντας στον καθρέφτη, η έλλειψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να εμφανίζει φυσικά σημάδια, όπως τα ξηρά χείλη.

Ένα από τα σημάδια ανεπάρκειας σε βιταμίνες Β, ψευδάργυρο ή σίδηρο είναι τα ξηρά, σκασμένα χείλη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να κάνει τα χείλη σας να φαίνονται και να αισθάνονται ξηρά.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών που είναι απαραίτητες για διάφορες διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να παρατηρήσετε ξηρά χείλη και παρόμοια συμπτώματα εάν έχετε έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες Β. Χωρίς αρκετή νιασίνη(βιταμίνη Β3) ή βιοτίνη (βιταμίνη Β7), τα χείλη σας μπορεί να διογκωθούν ή να ξεφλουδίσουν.

Ανεπαρκής πυριδοξίνη(βιταμίνη Β6) η πρόσληψη ή η απορρόφηση μπορεί να προκαλέσει χειλίωση, που χαρακτηρίζεται από λέπια στα χείλη και ραγισμένες γωνίες στο στόμα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι το σώμα σας τον χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες. Παρόλα αυτά, παίζει καθοριστικό ρόλο σε εκατοντάδες ενζυματικές αντιδράσεις και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγείας του δέρματος, της πέψης, της ανοσίας και της ανάπτυξης.

Επειδή ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος σε όλο το σώμα, μια ανεπάρκεια σε αυτό το μέταλλο μπορεί να επηρεάσει τα οστά, το πεπτικό σύστημα, την αναπαραγωγική οδό, το νευρικό σύστημα , το ανοσοποιητικό σύστημα και το δέρμα.

Τα σκασμένα χείλη μπορεί να είναι ένα αγνοημένο σύμπτωμα έλλειψης ψευδαργύρου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με φλεγμονή των χειλιών, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεΐνες που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος έχει πολλούς άλλους ζωτικούς ρόλους, επομένως μια ανεπάρκεια σε αυτό το ορυκτό μπορεί να είναι επιζήμια.

Η φλεγμονή των χειλιών και γωνιακή χειλίτιδα (ραγισμένες γωνίες του στόματος) έχουν συνδεθεί με ανεπάρκεια σιδήρου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ξεφλούδισμα των χειλιών μπορεί επίσης να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου.

Νερό

Αν και δεν είναι βιταμίνη ή μέταλλο, το νερό θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Το νερό ενυδατώνει το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας. Τα χείλη σας μπορεί να γίνουν ξηρά και σκασμένα εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά.

Πράγματι, τα ξηρά χείλη είναι ένα κοινό και πρώιμο σύμπτωμα αφυδάτωσης. Τα ξηρά χείλη μπορεί να συνοδεύονται από δίψα, ξηροστομία, πονοκέφαλο, μειωμένη ούρηση, ζαλάδα ή άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Jenny.Gr
pexels

Άλλες αιτίες ξηρών χειλιών

Τα ξηρά χείλη μπορεί να έχουν αιτίες που δεν σχετίζονται με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Μερικοί άνθρωποι έχουν ξηρά, σκασμένα χείλη από συνθήκες υγείας ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα ξηρά χείλη μπορεί επίσης να προκύψουν από αλλεργίες ή επαφή με κάποιο ερεθιστικό. Άλλες πιθανές αιτίες ξηρότητας των χειλιών περιλαμβάνουν:

Πάρα πολλή βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και φυσικό αντιοξειδωτικό που χρειάζεστε καθημερινά. Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α από τροφές, συμπληρώματα ή φάρμακα μπορεί να σας αφήσει ξηρά χείλη.

Η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α, γνωστή και ως υπερβιταμίνωση Α, μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρά λίστα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών, ραγισμένων γωνιών του στόματος. Άλλες μορφές βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη και τα ρετινοειδή, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηρά χείλη.

Τα από του στόματος ή τοπικά ρετινοειδή είναι μια τυπική θεραπεία για την κοινή ακμή. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα φάρμακα με ρετινοειδή μπορεί να ερεθίσουν τα χείλη, αφήνοντάς τα σκασμένα.

Ξηρό κλίμα

Ορισμένα κλίματα και καιρικές συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ξηρών, σκασμένων χειλιών. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα ξηρά κλίματα είναι γνωστό ότι προκαλούν ξηρά χείλη εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα. Όταν ζείτε ή επισκέπτεστε ένα ξηρό κλίμα, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε το δέρμα και τα χείλη σας φυσικά ενυδατωμένα.

Συσκευές νυχτερινής αναπνοής

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μια συσκευή νυχτερινής αναπνοής, όπως μια μηχανή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), για να κοιμηθούν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπνική άπνοια ή σε άλλες ιατρικές καταστάσεις που κάνουν την αναπνοή δύσκολη τη νύχτα.

Λόγω του σχεδιασμού τους και του τρόπου λειτουργίας τους, τα μηχανήματα CPAP και άλλες συσκευές αναπνοής τη νύχτα μπορεί να προκαλέσουν ξηρά χείλη (και στόμα). Η αναπροσαρμογή της μάσκας ύπνου ή η χρήση υγραντήρα ενώ κοιμάστε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ξηροστομίας και χειλιών.

Φάρμακα

Τα από του στόματος και τοπικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηρά χείλη. Τα ξηρά χείλη μπορεί να εμφανιστεί λόγω ακατάλληλης χρήσης ή απλώς ως παρενέργεια του φαρμάκου.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε χειλίτιδα ή ξηρά, φλεγμονώδη χείλη. Τα φάρμακα που έχουν αναφέρει περιπτώσεις χειλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Τοπικά αντιβιοτικά

  • Αντιιικά φάρμακα

  • Τοπικά αναισθητικά

Τα ιατρικά προϊόντα, όπως οι κρέμες, το αντηλιακό και η περιποίηση των χειλιών, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηρά χείλη σε μερικούς ανθρώπους.

Θεραπείες για ξηρά χείλη

Αν έχετε ξηρά χείλη, ίσως αναρωτιέστε πώς να τα αντιμετωπίσετε. Για τη θεραπεία ξηρών, σκασμένων χειλιών:

  • Χρησιμοποιήστε μη ερεθιστικά προϊόντα για τα χείλη χωρίς άρωμα.
  • Εφαρμόστε βάλσαμο για τα χείλη (όπως κερί μέλισσας ή βαζελίνη) όλη την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα lip balm που περιέχει αντηλιακό εάν βγαίνετε έξω.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα όταν βρίσκεστε στο σπίτι.
  • Αποφύγετε να γλείφετε, να δαγκώνετε τα χείλη σας.

Όλοι θα έχουν ξηρά χείλη από καιρό σε καιρό και θα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με μερικές εύκολες θεραπείες στο σπίτι. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή ενός ειδικού.

Τα ξηρά χείλη που δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου δικαιολογούν μια κλήση σε έναν δερματολόγο. Επιπλέον, εάν υποψιάζεστε ότι τα ξηρά χείλη σας οφείλονται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως μια ιατρική πάθηση, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.