WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθος ή αλήθεια; Μπορούν τα καρότα να ενισχύσουν το φυσικό μαύρισμα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαΐου 2024

Μύθος ή αλήθεια; Μπορούν τα καρότα να ενισχύσουν το φυσικό μαύρισμα;
pexels
Αν φάτε καρότα τώρα το καλοκαίρι θα μαυρίσετε; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Τα καρότα περιέχουν μερικά απίστευτα οφέλη για την υγεία. Είναι εξαιρετικά για την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής χάρη στη βήτα καροτίνη και βιταμίνη Α. Επίσης αυτό το τραγανό λαχανικό, λόγω των καροτενοειδών του, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας.

Μπορούν όμως πραγματικά τα καρότα να επηρεάσουν τη χρωστική του δέρματός σας; Μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα πολλά καρότα μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται πιο μαυρισμένο. «Απλώς τρώτε τρία μεγάλα καρότα την ημέρα, το κάνω εδώ και χρόνια», είπε μια Influencer του TikTok η Isabelle Lux σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί εδώ και μήνες. «Δεν κάνω ψεύτικο μαύρισμα πια, δεν βγαίνω έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας στο φως του ήλιου και αυτό είναι το φυσικό χρώμα του δέρματός μου… Εμπιστευτείτε με».

Τι συμβαίνει λοιπόν με τα καρότα; Και πόσα καρότα την ημέρα είναι πάρα πολλά; Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Η κατανάλωση καρότων σας μαυρίζει;

Το να τρώτε καρότα κάθε μέρα θα σας μαυρίσει; Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη, γιατί ο αριθμός των καρότων που πρέπει να καταναλώσετε είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι θα περιμένατε, άρα και ανέφικτος.

Επίσης η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καροτιναιμία. Η καροτεναιμία είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει την κίτρινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία στο δέρμα που υπάρχει όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα καροτίνης στο σώμα. Σε ένα πρόσφατο βιβλίο για την καροτεναιμία - με τον κατάλληλο τίτλο Carotenemia από τους Yasser Al Nasser, Zohaib Jamal και Mohammed Albugeaey - που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής , η πάιθηση περιγράφεται ως καλοήθης και συνήθως μπερδεύεται με ίκτερο.

Jenny.Gr
pexels

Αυτό το βιβλίο του 2023 δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση 30 χιλιοστόγραμμα βήτα καροτίνης την ημέρα θα προκαλέσει αλλαγή της χρωστικής του δέρματός σας. Με πόσα καρότα αντιστοιχεί; Με περίπου 6 χιλιοστόγραμμα βήτα καροτίνης που βρίσκονται σε ένα μεγάλο καρότο, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μεγάλα καρότα στο καθημερινό σας διατροφικό μοτίβο για να έχετε μια αισθητή διαφορά.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση υψηλών επιπέδων βήτα καροτίνης από τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρότων δεν αντικαθιστά άλλα θρεπτικά λαχανικά. Το να στοχεύσετε να φάτε μια ποικιλία τροφίμων είναι χρήσιμο για να λάβετε ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών.

Εν κατακλείδι το να καταναλώνετε καρότα, όπως προτείνουν πολλοί γκουρού της διατροφής, θα μπορούσε απλά να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας. Ωστόσο, το να μαυρίσετε είναι σαφώς δύσκολο να επιτευχθεί.

Δεν βλάπτει να προσθέσετε περισσότερα καρότα στη διατροφή σας για τα υγιή οφέλη τους, αλλά φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού σκεφτείτε μια μορφή συμπληρώματος υψηλής δόσης βήτα-καροτίνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.