WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γρήγοροι τρόποι για να σταματήσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2024

Γρήγοροι τρόποι για να σταματήσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη
unsplash
Στρατηγικές για τη μείωση του πόνου της δυσανεξίας στη λακτόζη

Τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούνται από τη δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί συχνά να μειωθούν αμέσως με τη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) που θεραπεύουν τα αέρια, το φούσκωμα και τη διάρροια. Αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα παράγονται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη, τη ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, τα OTC φάρμακα μπορεί να μην σταματήσουν εντελώς τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστούν έως και 48 ώρες για να καθαρίσει η λακτόζη από το σύστημά σας, κάτι που είναι απαραίτητο για να νιώσετε καλύτερα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι, προγραμματίζοντας εκ των προτέρων, μπορείτε συνήθως να αποτρέψετε εντελώς τα δυσάρεστα επεισόδια.

Γρήγοροι τρόποι για να σταματήσετε τον πόνο δυσανεξίας στη λακτόζη

Υπάρχουν τόσο φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όσο και φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορεί να μην αισθάνεστε 100% καλύτερα αφού δοκιμάσετε αυτές τις μεθόδους, αλλά τα συμπτώματά σας πιθανότατα θα είναι πιο ανεκτά όσο περιμένετε να φύγει η λακτόζη από το σώμα σας. Ο πόνος και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως ξεκινούν μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών αφότου φάτε ή πιείτε προϊόντα με λακτόζη, όπως γάλα, παγωτό ή τυρί.

Περπάτημα: Το να κάνετε ένα αργό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους κοιλιακούς σας μυς και να τονώσετε το πεπτικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση τυχόν παγιδευμένων αερίων.

Απαλό τέντωμα: Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένες στάσεις ήπιας διάτασης βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Αυτομασάζ: Κάνοντας μερικά λεπτά μασάζ στην κοιλιά μπορεί να σας βοηθήσει να μετακινήσετε τυχόν παγιδευμένα αέρια, που προκαλούν πόνο, έξω από το σώμα σας. Ξεκινήστε πιέζοντας απαλά πάνω δεξιά στο στομάχι σας με κυκλικές κινήσεις. Μετακινήστε προς τα κάτω την κοιλιά σας στη γωνία της λεκάνης σας. Στη συνέχεια μετακινηθείτε προς την αριστερή πλευρά. Τέλος, ανεβείτε ξανά.

Λεμφικό μασάζ: Το λεμφικό μασάζ βοηθά στη μεταφορά του λεμφικού υγρού που μπορεί να έχει συσσωρευτεί στους ιστούς σας και αυτό πορεί να μειώσει το πρήξιμο.

Τσάγια από βότανα: Τα τσάγια που περιέχουν μέντα ή μάραθο χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση των αερίων και του φουσκώματος για όσους θέλουν να αποφύγουν τα συμβατικά φάρμακα.

Αποφυγή ερεθιστικών τροφών: Ενώ περιμένετε να βελτιωθεί ο πόνος, αποφύγετε άλλες τροφές ή ποτά που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο πεπτικό σας σύστημα.

Ο καθένας έχει τις δικές του ευαισθησίες, αλλά κοινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ή μπάρες πρωινού, ωμά λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως)

  • Τρόφιμα που παράγουν αέρια (π.χ. τεχνητά γλυκαντικά, σταυρανθή λαχανικά, φασόλια και ανθρακούχα ποτά)

  • Πικάντικα τρόφιμα (π.χ. κάρυ, πιπεριές, wasabi)

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποτρέψετε τον πόνο εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη

Πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν ή να μειώσουν την ποσότητα ή τους τύπους γαλακτοκομικών που καταναλώνουν για να αποτρέψουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, όμως αυτή η στρατηγική ίσως είναι αρκετά αυστηρή. Εξετάστε αυτές τις στρατηγικές:

Κάντε αλλαγές στη διατροφή σας

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να αποφεύγουν εντελώς τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, εάν προσπαθούν να αποτρέψουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο και μπορεί να σας δυσκολέψει να λαμβάνετε το ασβέστιο που χρειάζεται το σώμα σας.

Μερικοί άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει απλώς να περιορίσουν την ποσότητα γαλακτοκομικών που καταναλώνουν. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποια δοκιμή για να δείτε ποιους τύπους γαλακτοκομικών μπορείτε να ανεχτείτε και σε ποιες ποσότητες - εάν υπάρχουν.

Δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις διατροφικές αλλαγές για να δείτε εάν βοηθούν:

  • Πίνετε λιγότερο από ένα φλιτζάνι γάλα τη φορά.

  • Τρώτε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με τα γεύματά σας και όχι μόνα τους.

  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένης λακτόζης ή χωρίς λακτόζη .

  • Φάτε γιαούρτι αντί για γάλα . Η λακτόζη στο γιαούρτι διασπάται καθώς παρασκευάζεται, διευκολύνοντας την πέψη.

Προσέξτε για τις κρυφές πηγές λακτόζης

Εάν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά αλλά εξακολουθείτε να έχετε δυσάρεστα συμτώματα, μπορεί να σας προκαλούνται από κρυφές πηγές λακτόζης.

Ελέγξτε όλα τα τρόφιμα που τρώτε και τα φάρμακα που παίρνετε για να δείτε εάν περιέχουν λακτόζη. Θα εκπλαγείτε από το πόσες μπάρες πρωτεΐνης, επεξεργασμένα γεύματα και χάπια περιέχουν λίγη λακτόζη. Εκτός από τον έλεγχο προϊόντων για προφανή συστατικά όπως "βούτυρο", "γάλα" και "κρέμα γάλακτος", αναζητήστε άλλα συστατικά όπως "καζεΐνη" και "ορός γάλακτος".

Δοκιμάστε τα προβιοτικά

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στα έντερα διασπούν τη λακτόζη σε απλούστερα σάκχαρα που μπορούν να απορροφηθούν από το παχύ έντερο. Ορισμένα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο κάποιες έρευνες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση προβιοτικών για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Μια παλαιότερη συστηματική ανασκόπηση το 2005 βρήκε παραλλαγές στις επτά μελέτες που περιλαμβάνονται.

Μία μελέτη έδειξε μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη, μία έδειξε μικτά αποτελέσματα και πέντε μελέτες δεν έδειξαν κανένα όφελος. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι κάθε μελέτη χρησιμοποίησε διαφορετικό τύπο βακτηρίων γαλακτικού οξέος.

Πότε να ανησυχείτε για τα δυσάρεστα συμπτώματα από τη δυσανεξία στη λακτόζη

Εάν έχετε νέα συμπτώματα που πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλούνται από τη δυσανεξία στη λακτόζη, μιλήστε με τον γιατρό σας. Για παράδειγμα, επισκεφτείτε έναν ειδικό εάν έχετε:

  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας

  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αέρια που επιδεινώνονται

  • Καούρες που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε

  • Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να προκληθεί από φάρμακα ή από άλλη πάθηση υγείας που βλάπτει τα κύτταρα που επενδύουν τα έντερα όπως:

  • Η νόσος του Κρον

  • Κοιλιοκάκη

  • Εντεροπάθεια HIV

  • Καρκινοειδές σύνδρομο

  • Διαβητική γαστροπάθεια

  • Σύνδρομο Zollinger-Ellison

  • Διαταραχή χρήσης αλκοόλ

  • Έλλειψη σιδήρου

Εάν διαπιστώσετε ότι οι παραπάνω στρατηγικές δεν βοηθούν ή τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τέλος μπορεί να παρατηρήσετε δυσανεξία στη λακτόζη σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ δεν είχατε αυτό το πρόβλημα πριν. Αυτό οφείλεται στη φυσιολογική μείωση του ενζύμου λακτάσης που εμφανίζεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά δεν έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα δυσανεξίας μετά την κατανάλωση λακτόζης. Και φαίνεται ότι εξαρτάται από το πόσα «καλά» βακτήρια, που ονομάζονται βακτήρια γαλακτικού οξέος, έχετε στο έντερό σας τα οποία που μπορούν να διασπάσουν τη λακτόζη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.