WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Χάσε 30 κιλά σε 30 ημέρες»: Η πραγματικότητα, οι παρενέργειες και άλλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαΐου 2024

«Χάσε 30 κιλά σε 30 ημέρες»: Η πραγματικότητα, οι παρενέργειες και άλλα
pexels
Αποφασίσατε ότι θα χάσετε 30 κιλά. Όμως όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα αναρωτιέστε πόσο γρήγορα μπορείτε να το πετύχετε. Ο ένας μήνας είναι αρκετός χρόνος για να δείτε αποτελέσματα;

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που για κάποιους είναι πιο εύκολη και για κάποιους άλλους δεν είναι. Η δημιουργία ρεαλιστικών στόχων απώλειας βάρους είναι σημαντική για τη διατήρηση του κινήτρου σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Το πιο σημαντικό, θα πρέπει να θέσετε έναν ασφαλή και κατάλληλο στόχο για τις ανάγκες σας.

Παρακάτω θα μάθουμε εάν η απώλεια 30 κιλών σε 30 ημέρες είναι μια πιθανότητα ή μια στρατηγική που είναι καλύτερα να ξεχάσετε.

Χάστε 30 κιλά σε 30 ημέρες: Είναι ρεαλιστικό;

Η απώλεια 30 κιλών σε 30 ημέρες δεν είναι ρεαλιστική. Είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς η επιτυχία θα απαιτούσε τεράστιο έλλειμμα θερμίδων. Ένα κιλό σωματικού λίπους ισούται με περίπου 3.500 θερμίδες , επομένως θα χρειαστείτε ένα έλλειμμα 3.500 θερμίδων καθημερινά για 30 ημέρες. Επίσης καθώς θα επιχειρείτε το αδύνατο, η υγεία σας θα υποφέρει, με παρενέργειες που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και τριχόπτωση μέχρι υποσιτισμό.

Πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε σε ένα μήνα;

Το υγιές είναι να χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα και 3 κιλά σε ένα μήνα. Αυτός ο ρυθμός απώλειας βάρους θεωρείται αποτελεσματικός, ασφαλής και διαχειρίσιμος για τους περισσότερους ανθρώπους. Μετριάζει τα προβλήματα υγείας και αυξάνει τις πιθανότητες διατήρησης του βάρους.

Ωστόσο, διαφορετικοί άνθρωποι χάνουν βάρος με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικοί χάνουν βάρος πιο γρήγορα ή πιο αργά, καθώς πολλές μεταβλητές επηρεάζουν την ικανότητά σας να χάσετε κιλά. Η ηλικία, το φύλο, το τρέχον βάρος και ο βαθμός του ελλείμματος θερμίδων σας είναι μερικά πράγματα που ελέγχουν τον ρυθμό απώλειας βάρους σας.

Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε 30 κιλά σε 30 ημέρες, αλλά μπορείτε ακόμα να χάσετε κιλά σταδιακά με μερικά απλά βήματα, εφόσον το απαιτεί η υγεία σας. Αυτές οι στρατηγικές προάγουν την υγιή και βιώσιμη απώλεια βάρους για καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα κιλά να εξαφανίζονται χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

#1 Βάλτε μικρούς στόχους

Ο καθορισμός μικρών στόχων θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κίνητρο καθ' όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος απώλειας βάρους. Διασφαλίζει ότι κάνετε πάντα πρόοδο προς τον τελικό στόχο σας, όσο μικρός κι αν είναι.

Αντί να προσπαθείτε να χάσετε 30 κιλά σε 30 ημέρες, θα μπορούσατε να εστιάσετε στην απώλεια ενός κιλού σε 7 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε εντός των κατευθυντήριων γραμμών για υγιή απώλεια βάρους και βάζετε έναν εφικτό στόχο. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να σπάσετε τον μακροπρόθεσμο στόχο σε μηνιαίους στόχους.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν χρειάζεται να επικεντρώνονται στο πόσο βάρος χάνετε. Ένας στόχος θα μπορούσε να είναι η αργή μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ή η αύξηση του αριθμού των ημερών που ασκείστε κάθε εβδομάδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, κάνετε θετικές αλλαγές που θα τροφοδοτήσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

#2 Προγραμματίστε τα γεύματά σας εκ των προτέρων

Ο προγραμματισμός γευμάτων είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Σας δίνει τον έλεγχο της διατροφής σας, διασφαλίζοντας ότι καταναλώνετε μια ποικιλία θρεπτικών τροφών, ενώ παράλληλα αποκτάτε την πρόσληψη θερμίδων που χρειάζεστε για να έχετε έλλειμμα. Είναι επίσης μια συναρπαστική στιγμή για να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές σας. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι προγραμματίζουν γεύματα μπορούν να επωφεληθούν από περισσότερη ποικιλία τροφίμων, ποιότητα διατροφής και πιο υγιεινή διατροφή.

#3 Εστιάστε στην ισορροπημένη διατροφή

Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ισορροπημένη διατροφή εάν θέλετε να παραμείνετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Μπορείτε να χάσετε βάρος με μια μη ισορροπημένη διατροφή εάν παραμείνετε εντός του προϋπολογισμού των θερμίδων σας, αλλά δεν θα λάβετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να ευδοκιμήσει.

#4 Ασκηθείτε

Η άσκηση σας βοηθά να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων. Η μείωση της πρόσληψης ενέργειας από τη διατροφή σας είναι πιο αποτελεσματική από την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης από την άσκηση, αλλά ο συνδυασμός μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα.

Jenny.Gr
pexels

#5 Ζητήστε βοήθεια

Η απώλεια βάρους είναι πρόκληση. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν προσπαθείτε να χάσετε πολύ επιπλέον βάρος. Η απόπειρα μια γρήγορης δίαιτας μπορεί να θέσει την υγεία σας σε σοβαρό κίνδυνο. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας καθοδηγήσουν προς το πιο κατάλληλο πρόγραμμα απώλειας βάρους με βάση την ηλικία, το τρέχον βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

#6 Φροντίστε το μυαλό σας

Η προσπάθεια να χάσετε κιλά απαιτεί θέληση και ψυχική δύναμη. Με ένα υγιές μυαλό, μπορείτε να διατηρήσετε μια θετική νοοτροπία που σας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνετε παρακινημένοι.

Μπορείτε να φροντίσετε το μυαλό σας με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και καλό πρόγραμμα ύπνου. Οι τεχνικές χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα του άγχους και να μειώσετε το στρες. Και όταν αισθάνεστε καλύτερα συνολικά, είναι πιο πιθανό να πετύχετε τους στόχους σας.

Παρενέργειες της γρήγορης απώλειας 30 κιλών

Η προσπάθεια απώλειας 30 κιλών σε 30 ημέρες είναι γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία φέρνει αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Η σημαντική μείωση των θερμίδων που απαιτείται για να χάσετε αυτό το βάρος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθες παρενέργειες εάν ακολουθείτε ένα ακραίο πρόγραμμα απώλειας βάρους αυτού του είδους:

  • Πονοκέφαλοι

  • Ζάλη

  • Κούραση

  • Ακραία πείνα και λαχτάρα

  • Πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα

  • Ορμονικές ανισορροπίες

  • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

  • Απώλεια μαλλιών

  • Χαλαρό δέρμα

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Διατροφικές ελλείψεις

  • Υποσιτισμός

  • Μυϊκή απώλεια

  • Μεταβολικές αλλαγές

  • Πέτρες στη χολή

  • Εξαιρετική κούραση

Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Ακόμη και η πτώση 5% έως 10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να επιφέρει οφέλη όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βελτίωση της κινητικότητας και ενίσχυση της διάθεσης. Όμως δεν πρέπει ποτέ να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας για να χάσετε βάρος γρήγορα.

Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να δημιουργήσετε μια βιώσιμη ρουτίνα που θα μπορείτε να διατηρήσετε για μια ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγετε δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους που προωθούν ανθυγιεινές συνήθειες και προβάλλουν μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς. Η γενική υγεία σας θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητά σας καθώς κάνετε θετικά βήματα.

Η απώλεια 30 κιλών σε 30 ημέρες δεν είναι ρεαλιστικός στόχος και πάνω απ 'όλα, δεν είναι μια υγιής προσέγγιση. Εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος λόγω υγείας, τότε είναι καλό τα κιλά να χαθούν σταδιακά με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και άσκηση. Και τέλος το πιο βασικό από όλα είναι να μάθετε να αγάπατε το σώμα σας έτσι ακριβώς όπως είναι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.