Τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνεις όταν παίρνεις ένα συμπλήρωμα διατροφής
Τζουλιάννα Καρνέζη
11 Ιουνίου 2024
Αν ρωτήσετε έναν φίλο σας εάν παίρνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, πιθανότατα θα σας απαντήσει ότι παίρνει ένα με δυο κλαθε ημέρα. Εξάλλου, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε συμπληρώματα ετησίως, από πολυβιταμίνες και σκόνες μέχρι ηλεκτρολύτες και αρχαία βότανα.
Παρόλο που τα συμπληρώματα εκπέμπουν μια εντελώς φυσική αύρα- και μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις- υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι με το να παίρνετε στα τυφλά ένα χάπι για το οποίο ακούσατε στο TikTok.
5 κοινά λάθη που κάνετε όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα
Λάθος 1: Παίρνετε το συμπλήρωμα χωρίς να επιβεβαιώσετε αν το χρειάζεστε
Ένα παράδειγμα είναι το συμπλήρωμα Β12 το οποίο λαμβάνουν πολλοί για να έχουν ενέργεια. Όμως εάν δεν έχετε κάποια έλλειψη, το συγκεκριμένο συμπλήρωμα δεν θα σας προσφέρει κάτι.
Ευτυχώς η Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη , που σημαίνει ότι κάθε περίσσεια που καταναλώνετε θα απομακρυνθεί από το σώμα μέσω των ούρων σας. Έτσι, η άσκοπη συμπλήρωση Β12 θα έχει ως επί το πλείστον αποτέλεσμα να ξοδέψετε τα χρήματά σας.
Ωστόσο, η λήψη περιττών συμπληρωμάτων δεν είναι πάντα χαμηλού κινδύνου.
Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D , δεν απομακρύνονται αυτόματα από το σώμα όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, επομένως η συμπλήρωσή τους χωρίς λόγο -ειδικά σε υψηλές δόσεις- θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στο αίμα με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Σας συνιστώ να καταλάβετε εάν πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα κάνοντας τις εξής ερωτήσεις:
- Έχω σαφή και επιβεβαιωμένο λόγο για τη λήψη αυτού του συμπληρώματος;
- Αυτό το συμπλήρωμα συστήθηκε ή εξετάστηκε από τον γιατρό μου;
- Εάν παίρνετε ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό, όπως βιταμίνη D ή σίδηρο, λόγω έλλειψης: Έχω επανελέγξει τα επίπεδα στο αίμα μου για να δω πώς τα έχει επηρεάσει αυτό το συμπλήρωμα;
Δείτε το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις κάθε τρεις έως έξι μήνες, για να προσδιορίσετε εάν τα επίπεδά σας έχουν ομαλοποιηθεί ή όχι, εφόσον παίρνετε ένα συμπλήρωμα για τη θεραπεία μιας ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.
Λάθος 2: Δεν παίρνετε τη σωστή δόση ή την παίρνετε χωρίς νόημα
Θα προτιμούσατε να παίρνετε 10 χάπια φυτικών ινών κάθε μέρα ή να προσθέτετε μια κουταλιά σπόρους chia στο πρωινό σας; Σας ρωτάω γιατί τα χάπια θα σας δώσουν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών, την ίδια ποσότητα που θα λάβατε εάν φάτε μόνο 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia. Για να μην αναφέρουμε ότι θα λάβετε επίσης μια μικρή ποσότητα ασβεστίου και ωμέγα-3 από τους σπόρους.
Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν συμπληρώματα χωρίς να έχουν επίγνωση της δόσης που λαμβάνουν ή αν αυτή η δόση έχει πραγματικά νόημα.
Μόλις επιβεβαιώσετε ότι θα επωφεληθείτε από ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη σωστή δόση για εσάς. Ακόμη και οι ενώσεις που το σώμα μας παράγει φυσικά, όπως η μελατονίνη , έχουν ανώτερα όρια όταν λαμβάνονται σε μορφή συμπληρώματος.
Λάθος 3: Παίρνετε λανθασμένη μορφή συμπληρώματος
Διαφορετικές μορφές της ίδιας θρεπτικής ουσίας μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα. Πάρτε για παράδειγμα το μαγνήσιο. Τα συμπληρώματα γλυκινικού μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βραδινή χαλάρωση, ενώ τα συμπληρώματα κιτρικού μαγνησίου και οξειδίου του μαγνησίου δρουν ως καθαρτικά.
Η κατά λάθος λήψη οξειδίου του μαγνησίου πριν πέσετε για ύπνο είναι κυριολεκτικά το αντίθετο από τη χαλάρωση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή μορφή ενός θρεπτικού συστατικού για να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η συγκεκριμένη μορφή στην οποία έρχεται ένα θρεπτικό συστατικό μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο απορροφάται από τον οργανισμό και πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει παρενέργειες. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα σιδήρου είναι γνωστά για την πρόκληση γαστρεντερικής δυσφορίας, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες μορφές σιδήρου, όπως ο διγλυκινικός σίδηρος, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ναυτία και δυσκοιλιότητα από άλλες, όπως ο θειικός σίδηρος.
Λάθος 4: Παίρνετε συμπληρώματα που αλληλεπιδρούν με φάρμακα
Ίσως το σοβαρότερο από τα λάθη που μπορεί να κάνετε είναι να παίρνετε εν αγνοία σας κάτι που μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακά σας. Μερικά παραδείγματα:
- Λαμβάνετε βερβερίνη μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση, όπως η μετφορμίνη ή η μετοπρολόλη, χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας. Ο συνδυασμός αυτών μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου ή αρτηριακής πίεσης.
- Λήψη ασβεστίου ή σιδήρου παράλληλα με το φάρμακο για τον θυρεοειδή, λεβοθυροξίνη . Και τα δύο αυτά μέταλλα μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του φαρμάκου από το σώμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν παίρνετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο, θα πρέπει πάντα, μα πάντα να ρωτάτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τα συμπληρώματα πριν τα δοκιμάσετε.
Λάθος 5: Παίρνετε συμπληρώματα που έχουν υπερβολική λίστα συστατικών
Προτιμώ να ακολουθώ μια μινιμαλιστική προσέγγιση όταν πρόκειται για σκευάσματα συμπληρωμάτων. Όταν μια επωνυμία πουλά ένα προϊόν που υποτίθεται ότι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά , πρεβιοτικά, φύκια, ιχθυέλαιο, καφεΐνη και περίπου 300 άλλα θρεπτικά συστατικά, είμαι δύσπιστη. Είναι δύσκολο να χωρέσεις τόσα πολλά ενεργά συστατικά υψηλής ποιότητας σε μια μόνο κάψουλα ή σκόνη, γι' αυτό προτιμήσετε τις πιο περιεκτικές συνθέσεις.
Όσον αφορά τα συμπληρώματα, τα περισσότερα δεν είναι πάντα καλύτερα. Συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να βελτιώσετε την υγεία σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.