WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κολλαγόνο: Τελικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ρυτίδων;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Ιουνίου 2024

Κολλαγόνο: Τελικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ρυτίδων;
unsplash
Βλέπουμε παντού διαφημίσεις για σκόνες και συμπληρώματα κολλαγόνου που ορκίζονται ότι καταπολεμούν τις ρυτίδες. Όμως βοηθάνε πραγματικά στην πρόληψη της γήρανσης και τι ακριβώς είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία των οστών, του δέρματος, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και πιο προσιτό, με μορφές χαπιών και σκόνης. Ένα "ενισχυτικό κολλαγόνου" είναι ακόμη και μια επιλογή σε ορισμένους πάγκους με smoothies.

Τι είναι το κολλαγόνο και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας;

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης, υποστηρικτική πρωτεΐνη. Βρίσκεται στα οστά, τους χόνδρους, τους τένοντες, τους συνδέσμους και το δέρμα. Βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να προσκολληθούν μεταξύ τους και επίσης δίνει στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα. Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία, συμβάλλοντας σε ρυτίδες και χαλάρωση.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βελτιώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις και την οστεοαρθρίτιδα. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα εμφανίζει σημάδια γήρανσης λόγω μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, αλλά και άλλων παραγόντων όπως η έκθεση στις ακτίνες UV και τον καπνό.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου συντίθενται σε πρωτεϊνικές αλυσίδες που ονομάζονται υδρολύματα κολλαγόνου και απορροφώνται από τον οργανισμό και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται απευθείας από τα κύτταρα του δέρματος. Κυκλοφορούν σε μορφή χαπιών και σκόνης. Οι σκόνες θα πρέπει να διαλύονται σε ζεστό ή κρύο υγρό πριν από την κατανάλωση. Δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν τα διαφορετικά προϊόντα κολλαγόνου, επομένως δεν γνωρίζουμε εάν ένα συμπλήρωμα είναι καλύτερο από ένα άλλο.

Λοιπόν, πρέπει να πιστέψουμε τη διαφημιστική εκστρατεία για το κολλαγόνο;

Υπάρχουν μερικές μικρές μελέτες που δείχνουν βελτιωμένη ελαστικότητα και εμφάνιση του δέρματος μετά τη λήψη συμπληρωμάτων υδρόλυμένου κολλαγόνου για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Όμως λάβετε υπόψη ότι δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες και ότι δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου σε ορισμένες από τις μελέτες.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε έγκυρα στοιχεία ότι υπάρχει όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου. Θα συμβούλευα να αποφεύγετε τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μέχρι να έχουμε πιο πειστικά δεδομένα για τα οφέλη και μέχρι να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια.

Jenny.Gr
unsplash

Η κατανάλωση τροφής με κολλαγόνο βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματός σας;

Το κολλαγόνο στα τρόφιμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από τους ιστούς μας. Είναι μια μακρά αλυσίδα αμινοξέων που πρέπει πρώτα να διασπαστεί από τα ένζυμα σε μια πιο σύντομη, πιο χρησιμοποιήσιμη μορφή. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν ήδη περάσει από αυτή την ενζυματική διαδικασία υδρόλυσης σε μικρότερες αλυσίδες αμινοξέων.

Η ουσία είναι ότι δεν γνωρίζουμε εάν η τοπική ή από του στόματος συμπλήρωση κολλαγόνου είναι ευεργετική για σκοπούς αντιγήρανσης. Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για να αντιστρέψει τη γήρανση. Η έκθεση στον ήλιο είναι μια κύρια αιτία των ρυτίδων, ειδικά για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Και το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και βλάπτει το κολλαγόνο.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξετε το κολλαγόνο σας είναι να αποφύγετε το κάπνισμα, να περιορίσετε τη χρήση αλκοόλ και να φοράτε συνεχώς αντηλιακό.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου πιστεύεται ότι έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης των οστών, της προώθησης της ανάπτυξης των μαλλιών και της βελτίωσης της υγείας των αρθρώσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.