WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παίρνεις κάθε μέρα πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Να πώς μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σου πίεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουνίου 2024

Παίρνεις κάθε μέρα πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Να πώς μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σου πίεση
unsplash
Δείτε το μπορεί να συμβεί στην αρτηριακή σας πίεση όταν παίρνετε σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος κάθε μέρα.

Για τα άτομα που θέλουν μια ενίσχυση πρωτεΐνης χωρίς να χρειάζεται να κάνουν την προσπάθεια να μαγειρέψουν μια μπριζόλα ή να σιγοβράσουν μια παρτίδα φακές, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να είναι σωτήρια. Προσθέτοντας απλώς μια μεζούρα αυτής της σκόνης σε smoothies , ροφήματα ή συνταγές, μπορείτε να επωφεληθείτε από έως και 25 γραμμάρια αυτού του θρεπτικού συστατικού στη διατροφή σας με μια μόνο μεζούρα.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά σκόνη πρωτεΐνης, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Η αγορά συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο και η συμπερίληψη της σκόνης πρωτεΐνης σε πολλές δίαιτες είναι μια τάση που δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Εάν είστε μεταξύ των πολλών ανθρώπων που περιλαμβάνουν αυτό το συμπλήρωμα στη διατροφή τους καθημερινά και αναρωτιέστε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια στο σώμα σας, διαβάστε παρακάτω.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν άφθονη πρωτεΐνη από ολόκληρες πηγές τροφής στη διατροφή τους, όπως αυγά, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας, όσοι καταναλώνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορούν να αναμένουν κάποια οφέλη για την υγεία τους. Μαζί με την προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης και τη μείωση της φλεγμονής, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια κουταλιά σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition , η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, σε σύγκριση με άτομα με πάθηση ελέγχου, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 28 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος δύο φορές την ημέρα είδαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή τους πίεση 24 ώρες να πέφτει κατά 3,9 mm Hg και 2,5 mm Hg, αντίστοιχα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βελτίωσε επίσης τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και μείωσε τους δείκτες φλεγμονής. Τα άτομα σε αυτή τη μελέτη ξεκίνησαν με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, το πώς η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση μπορεί να εξαρτάται από ορισμένες συνθήκες. Μια ανασκόπηση του 2023 στο Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases συνδύασε τα αποτελέσματα 18 μελετών και διαπίστωσε ότι αν και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να μειώσει ελαφρώς τη συστολική αρτηριακή πίεση, μπορεί να μην μειώνει πάντα τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ορισμένα από τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πιο πιθανό να μειώσει τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι ήδη υψηλή και που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 25 και 30.

Jenny.Gr
unsplash

Άλλες επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Μπορεί να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases , ορισμένες μελέτες έχουν δείξει τα θετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης στη βελτίωση του κορεσμού, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από την προσθήκη αυτού του συμπληρώματος.

Μπορεί να αυξηθεί η μυική σας μάζα

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών. Και σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle , η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συσσώρευση άλιπης μάζας σώματος. Η προσθήκη σκόνης πρωτεΐνης στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψή της, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα, ειδικά εάν ασκείστε τακτικά.

Μπορεί να εκτεθείτε σε βαρέα μέταλλα

Αναφορές, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Toxicology Reports , υποδηλώνουν ότι βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού, του καδμίου, του υδραργύρου και του μολύβδου, μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης. Η χρόνια έκθεση σε ορισμένα μέταλλα συνδέεται με την ανάπτυξη νεφρικής νόσου, διαταραχές του θυρεοειδούς, εξασθενημένα οστά και νευρολογική δυσλειτουργία.

Πόση πρωτεΐνη σε σκόνη χρειάζεστε;

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως πόση πρωτεΐνη καταναλώνει από άλλες πηγές, το επίπεδο δραστηριότητάς του και το τρέχον βάρος του. Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν μία έως δύο κουταλιές σκόνη πρωτεΐνης στη διατροφή τους κάθε μέρα. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο για να προσδιορίσετε πόση πρωτεΐνη σε σκόνη χρειάζεστε μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη λήψη πρωτεΐνης σε σκόνη;

Οι σκόνες πρωτεΐνης αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλείς για υγιείς ανθρώπους. Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης σε σκόνη πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Και για όσους έχουν αλλεργία, οι σκόνες πρωτεΐνης που παρασκευάζονται από αυτό το αλλεργιογόνο που προκαλεί θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να είναι μια θετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για άτομα που δυσκολεύονται να καταναλώσουν αρκετή πρωτεΐνη. Όμως ο σκοπός δεν είναι να προσθέτετε πρωτεΐνη σε σκόνη σε ό,τι τρώτε. Αντίθετα, αυτά τα προϊόντα είναι για να καλύψετε (και όχι να υπερβείτε) τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη. Όσο για το αν οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ένας υγιεινός τρόπος για να το πετύχετε αυτό, σίγουρα μπορεί να γίνει εάν κάνετε μια επιλογή με απλά συστατικά, φυτικής προέλευσης - ειδικά εάν έχει ελεγχθεί για ρύπους.

Φυσικά, τα ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας επιλογή. Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η πρωτεΐνη συνδυάζεται με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας. Η πραγματικότητα παραμένει. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.