WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 απλά και επιστημονικά tips για να φτάσεις τα 100 (κυριολεκτικά)


JTeam

20 Ιουλίου 2024

6 απλά και επιστημονικά tips για να φτάσεις τα 100 (κυριολεκτικά)
Pexels
Αν θες να σβήσεις τόσα κεράκια στην τούρτα σου, ακολούθησέ τα πιστά

Το ήξερες πώς υπάρχουν μια σειρά από επιστημονικά tips που μπορούν να σου χαρίσουν μακροζωία; Ναι, κι όμως.

Από τη διατροφή και τον ύπνο, μέχρι άλλα πολλά που θα διαβάσεις παρακάτω.

Αν θες λοιπόν να ζήσεις πολλά πολλά χρόνια να τι πρέπει να κάνεις

Jenny.Gr
Pexels

Να λες ΝΑΙ στις κόκκινες τροφές

Οι ντομάτες διαθέτουν την φανταστική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη ή λυκοπένιο. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη C απ’ ό,τι τα πορτοκάλια.

Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια στην αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική ρεσβερατρόλη. Τέλος τα παντζάρια είναι γεμάτα νιτρώδη άλατα που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Να κάθεσαι στο πάτωμα και να σηκώνεσαι - όσο πιο πολλές φορές καθημερινά, τόσο το καλύτερο

Ό,τι λέει ο τίτλος. Κάθισε στο πάτωμα και κατόπιν σήκω όρθια χωρίς όμως να στηριχτείς κάπου - μην κλέβεις, ε; Λέμε ούτε χέρι ή γόνατο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης» (EJCP), όσοι κάνουν το παραπάνω χωρίς βοήθεια, τουλάχιστον μέχρι τα 50 τους χρόνια, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία - συγκριτικά με τους υπόλοιπους που δεν τα καταφέρνουν.

Jenny.Gr
Pexels

Να πίνεις ένα τουλάχιστον φλιτζάνι τσάι την ημέρα

Έρευνες έχουν φέρει στο φως πως αυτό συμβάλλει καταλυτικά στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο αίμα.

Επίσης, αν ξεκινήσει τη συνήθεια αυτή κάποιος που έχει πάθει έμφραγμα, μπορεί να έχει αυξημένα κατά 28% τα ποσοστά επιβίωσης.

Να επιλέγεις πάντα τη μεσογειακή διατροφή

Δεν χρειάζεται να σου πούμε πως αποτελεί τον πιο πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία. Γι' αυτό και άλλωστε είναι αυτή που προτείνει κάθε γιατρός να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας.

Τι περιλαμβάνει; Άφθονα φρούχα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσως. Τι δεν επιτρέπει ή τουλάχιστον προτείνει με μέτρο; Το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Jenny.Gr
Pexels

Να τρως τα μήλα μαζί με τη φλούδα τους

Το ξέρεις άλλωστε πολύ καλά πως ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Εμείς, όμως, εδώ θα σου πούμε να μην το καθαρίζεις, αλλά να το καταναλώνεις μαζί με τη φλούδα του.

Και μακροπρόθεσμα θα έχεις ανάμεσα στα άλλα τα εξής απίστευτα οφέλη: Αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση τόσο της χοληστερόλης όσο και του σωματικού βάρους κ.α.

Να τρέχεις σαν να είσαι επαγγελματίας αθλητής

Όσοι μπορούν να τρέξουν τα 1.600 μέτρα σε κάτω από 10 λεπτά -συγκεκριμένα 8 για τους άντρες και 9 για τις γυναίκες - δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Όσοι όμως δυσκολεύονται και κάνουν πολύ περισσότερο χρόνο, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Το μυστικό, λοιπόν, είναι να αρχίζεις να βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση, πρώτα με περπάτημα, μετά με ελαφρύ τζόκινγκ και τέλος με γρήγορο τρέξιμο.

Jenny.Gr
Pexels

Να κοιμάσαι νωρίτερα

Ε, εντάξει, λόγω των πολλών υποχρεώσεων και του δύσκολου προγράμματός σου, υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές να αργείς να κοιμηθείς. Αυτό, όμως, δεν είναι καλό για την υγεία σου.

Αν φροντίσεις στο εξής να ξαπλώνεις μια ώρα νωρίτερα από τη συνηθισμένη σου, τότε η αρτηριακή σου πίεση θα ελαττωθεί μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες.

Αυτή η συνήθεια μπορεί να σε προστατέψει από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS