WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξυπνάς με ξηροστομία; Να τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουλίου 2024

Ξυπνάς με ξηροστομία; Να τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου
pexels
Ένας ποιοτικός νυχτερινός ύπνος θα σας κάνει να νιώθετε ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι το πρωί, σωστά; Γιατί λοιπόν συχνά ξυπνάτε με πονόλαιμο, σκασμένα χείλη ή ξηρό και κολλώδες αίσθημα στο στόμα σας;

Πιθανότατα να μην μεταφερθήκατε στην έρημο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μπορεί ακόμα να αναρωτιέστε τι στο καλό συνέβη ενώ κοιμόσαστε και στέγνωσε το στόμα σας. Ενώ η ξηροστομία κατά το ξύπνημα είναι αρκετά φυσιολογική κάθε τόσο, μια χρόνια ξηροστομία μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μερικές φορές μόνο το να πίνετε περισσότερο νερό είναι αρκετό για να έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο. Αλλά άλλες φορές, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αντιμετωπίζετε ένα θέμα υγείας που απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Οι κυριότεροι λόγοι που ξυπνάτε με ξηροστομία

Είστε αφυδατωμένοι

Είναι αρκετά φυσιολογικό να ξυπνάτε νιώθοντας δίψα σε κάποιο βαθμό, ειδικά αν το υπνοδωμάτιό σας είναι ζεστό ή δεν έχετε πιει αρκετό νερό την προηγούμενη μέρα. Άλλωστε, περάσατε επτά ή οκτώ ώρες χωρίς να έχετε νερό.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εάν έχετε ξηροστομία από αφυδάτωση, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό όταν ξυπνήσετε και προσέξτε να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα. Εάν αυτό λύσει το πρόβλημα, η ήπια αφυδάτωση ήταν πιθανώς ο ένοχος.

Αναπνέετε από το στόμα

Αναπνέετε από το στόμα ή αναπνοή από τη μύτη; Ποια είναι καλύτερη για εσάς; Η αναπνοή από τη μύτη είναι στην πραγματικότητα καλύτερη, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που θα σας κάνουν να αναπνέετε από το στόμα σας ενώ κοιμάστε. Μπορεί να είναι κάτι μικρό και προσωρινό, όπως η συμφόρηση από ένα κρυολόγημα (που μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο και ξηροστομία). Αλλά εάν η στοματική αναπνοή εξακολουθεί να υπάρχει για περισσότερο από μια εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι ένα από τα παρακάτω:

  • Χρόνιες αλλεργίες

  • Διογκωμένοι αδενοειδείς αδένες

  • Αποκλινόμενο διάφραγμα (όταν ο χόνδρος και το οστό που χωρίζει το εσωτερικό της μύτης σας κλίνει περισσότερο προς τη μία πλευρά)

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Η λήψη ενός αποσυμφορητικού ή ενός αντιισταμινικού μπορεί να βοηθήσει με τη ξηροστομία και η βουλωμένη μύτη από συμφόρηση.

Εάν η αναπνοή σας από το στόμα συνεχίζεται για περισσότερο από μία εβδομάδα περίπου, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να ελέγξει για απόκλιση του διαφράγματος, διευρυμένους αδένες ή άλλο δομικό πρόβλημα. Αυτά μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν.

Ροχαλίζετε ή έχετε άπνοια ύπνου

Ένα εξαιρετικά ξηρό στόμα ενώ κοιμάστε μπορεί να σημαίνει ότι ροχαλίζετε τη νύχτα. Το ροχαλητό συμβαίνει όταν η ροή του αέρα μέσω του στόματος και της μύτης εμποδίζεται μερικώς. Αυτό διαταράσσει την αναπνοή σας, η οποία στεγνώνει το στόμα σας.

Εάν είναι σοβαρό, θα μπορούσε να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας - μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από παύσεις στην αναπνοή που μπορεί να προκαλέσει πολύ δυνατό ροχαλητό, κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους. Στην πραγματικότητα, περίπου το 45 τοις εκατό των ατόμων με άπνοια ύπνου αναφέρουν ότι ξυπνούν με ξηροστομία, σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2020 στο Journal of Clinical and Experimental Dentistry .

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου (ή εάν ο σύντροφός σας ή οι συγκάτοικοί σας λένε ότι ροχαλίζετε). Εάν έχετε άπνοια ύπνου και ξηροστομία, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια αναπνευστική μάσκα που κρατά τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παίρνετε ορισμένα φάρμακα

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από φάρμακα που μπορούν να στεγνώσουν το στόμα σας. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια φάρμακα που αυξάνουν ιδιαίτερα την πρωινή ξηροστομία σας.. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αντικαταθλιπτικά

  • Αντιψυχωσικά

  • Διουρητικά

  • Φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση

  • Μυοχαλαρωτικά

  • Αντιισταμινικά

  • Ηρεμιστικά

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εάν πιστεύετε ότι ένα φάρμακο που παίρνετε ξηραίνει σοβαρά το στόμα σας, ενημερώστε τον γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε εάν αξίζει να μεταβείτε σε ένα φάρμακο με διαφορετικό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών ή να αλλάξετε τη δόση σας. Και φυσικά, μην κάνετε ποτέ αλλαγή φαρμάκου χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Jenny.Gr
pexels

Φταίει το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιείτε

Ένα στοματικό διάλυμα μπορεί να δώσει στο στόμα σας αυτή την αίσθηση φρεσκάδας. Αλλά τα στοματικά διαλύματα που έχουν αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσουν ξηροστομία. Το αλκοόλ σκοτώνει τα κύτταρα του βλεννογόνου στο στόμα σας που παρέχουν υποστήριξη του ανοσοποιητικού και αλλάζει την ποιότητα του σάλιου. Έτσι, εάν το χρησιμοποιείτε πριν τον ύπνο, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε ξηροστομία όλη τη νύχτα ή το πρωί

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Ανταλλάξτε το στοματικό διάλυμα με βάση το αλκοόλ με ένα χωρίς αλκοόλ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα στοματικό διάλυμα φτιαγμένο ειδικά για ξηροστομία.

Έχετε διαβήτη

Το να ξυπνάτε με ξηροστομία δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η γενική υγεία σας παίζει επίσης ρόλο. Παράδειγμα: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να κάνει το στόμα σας πολύ ξηρό και τείνει να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη. Αυτός είναι συχνά ο λόγος που τα άτομα με διαβήτη αισθάνονται αυξημένη δίψα. Άλλα σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πιο συχνά ούρηση

  • Κούραση

  • Ακραία πείνα, ακόμα και μετά το φαγητό

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Η διαχείριση του διαβήτη και της ξηροστομίας απαιτεί αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής ή τη λήψη φαρμάκων όπως η ινσουλίνη. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη και αντιμετωπίζετε επιπλοκές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να τον ενημερώσετε.

Έχετε διαταραχή των σιελογόνων αδένων

Ένα πρόβλημα με τους αδένες που παράγουν το σάλιο μπορεί να κάνει το στόμα σας πιο ξηρό το πρωί — ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη των σιελογόνων αδένων ή σε μια αυτοάνοση διαταραχή όπως η νόσος του Sjögren. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

  • Μια άσχημη γεύση στο στόμα σας

  • Πόνος ή αδυναμία γύρω από το στόμα ή το πρόσωπό σας

  • Δυσκολεύεστε να ανοίξετε το στόμα σας

  • Πρήξιμο γύρω από το στόμα ή το πρόσωπό σας

  • Ένα εξόγκωμα κοντά στο αυτί, το μάγουλο, το σαγόνι, το χείλος ή το εσωτερικό του στόματός σας

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος των σιελογόνων αδένων εξαρτάται από το τι το προκαλεί. Μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για τη θεραπεία μιας υποκείμενης νόσου ή λοίμωξης, ενώ μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση μιας απόφραξης.

Πώς να διορθώσετε την ξηροστομία όταν ξυπνάτε

Το να ξυπνάτε ξηροστομία είναι ενοχλητικό, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θέσετε το πρόβλημα υπό έλεγχο. Ορισμένες στρατηγικές μετάβασης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας: Είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσετε διψασμένοι εάν πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Κρατήστε νερό στο κομοδίνο σας: Ακούγεται προφανές, αλλά αυτό μπορεί να είναι δώρο αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και σκεφτείτε ότι χρειάζεται νερό τώρα.
  • Πιπιλίστε παγάκια ή παστίλιες πριν τον ύπνο: Και τα δύο μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή σάλιου για να κάνουν το στόμα σας πιο ενυδατωμένο.
  • Λειτουργήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας: Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει με την ξηροστομία προσθέτοντας λίγη επιπλέον υγρασία στον εσωτερικό σας αέρα. Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει αν έχετε ξηροφθαλμία τη νύχτα.

  • Διαχειριστείτε τις υποκείμενες παθήσεις υγείας: Εάν η ξηροστομία σας συμβαίνει τακτικά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έλεγχο υγείας για να διαχειριστείτε τυχόν προβλήματα που μπορεί να συμβάλλουν.

Τελικά, ο έλεγχος του προβλήματος καταλήγει στη διόρθωση της υποκείμενης αιτίας. Αν έχει να κάνει με κάτι μικρό, όπως το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να είστε αφυδατωμένοι πριν τον ύπνο, αυτό είναι μια αρκετά εύκολη λύση.

Εάν αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανότατα πρέπει να προσπαθήσετε για να διορθώσετε ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί ένοχοι, ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.