WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που ενισχύουν την υγεία του μυαλού σου


JTeam

13 Ιουλίου 2024

5 τροφές που ενισχύουν την υγεία του μυαλού σου
Freepik
Μήπως μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ να μπει στη λίστα σου;

Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας, αφού είθισται οι τροφές που μπαίνουν στο πιάτο μας να «φαίνονται» στον οργανισμό μας. Κι ενώ οι ειδικοί τονίζουν τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν κάποιες τροφές που στοχεύουν στην ενίσχυση και βελτίωση συγκεκριμένων οργάνων/μερών του σώματός μας.

«Το φαγητό μπορεί να έχει τόσο ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας», επισημαίνει η διατροφολόγος Ούμα Ναΐντο. Η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στις φλεγμονές ή σε άλλες παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η άνοια, που εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Κι ενώ είναι ευρέως γνωστό πως τα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο κρέας και οι ξηροί καρποί πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, οι διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε ακόμα μία κατηγορία σε αυτά. Ποια είναι αυτή; Τα μπαχαρικά.

Τα μπαχαρικά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συνεπώς είναι ωφέλιμα και πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Μπορούν να προστεθούν στις σαλάτες, τα smoothies (κάποια από αυτά) και στα μαγειρευτά φαγητά, δίνοντάς τους επιπλέον βιταμίνες και φυσικά γεύση.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι sos τροφές για τη διατήρηση της υγείας του μυαλού μας

  • 1.Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει την ινσουλίνη, συμβάλλοντας στη μείωση της υπέρτασης. Προσθέστε τον στο τσάι, τη σαλάτα, το ρύζι ή το κρέας που μαγειρεύεται στην ποσότητα που εσείς επιθυμείτε. Μία πρέζα μαύρο πιπέρι θα κάνει πιο αποτελεσματική την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

  • 2.Μέντα

Η μέντα είναι εξίσου βοηθητική για τον εγκέφαλο και τη μνήμη μας. Έχει αντιοξειδωτικές δράσεις και περιέχει βιταμίνες. Μήπως από αύριο να βάλεις λίγο μέντα στο νερό ή το τσάι σου;

  • 3.Σκόρδο


Το σκόρδο μπορεί να έχει έντονη μυρωδιά και μερικοί να το αποφεύγουν, ωστόσο βοηθάει πολύ στο στομάχι και στον εγκέφαλο. Αρκεί μια μικρή ποσότητα στο φαγητό για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου.

  • 4.Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει πολλαπλές ιδιότητες. Βοηθάει να αντιμετωπιστεί η εκάστοτε φλεγμονή, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του στομαχιού. Συνεπώς, δεν γίνεται να απουσιάζει από το μενού σου.

  • 5.Τσίλι

Οι λάτρεις των πικάντικων φαγητών είναι τυχεροί, καθώς μπορούν να προσθέσουν στο πιάτο τους λίγη έξτρα δόση. Η καψαϊκίνη, που είναι υπεύθυνη για τη θερμότητα του τσίλι, έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί ως ομοιοπαθητικό φάρμακο, ενώ μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεση. Κρατάει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, αποτελώντας ένα πολύτιμο μπαχαρικό για την υγεία σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.