WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτοξίνωση συκωτιού: 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν


JTeam

2 Απριλίου 2024

Αποτοξίνωση συκωτιού: 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν
Unsplash
Απόκτησε ένα υγιές συκώτι, προσθέτοντας μερικές τροφές στην καθημερινότητά σου

Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο σώμα μας και η κύρια λειτουργία του είναι να φιλτράρει το σύστημα μετατρέποντας τις τοξίνες σε τροφικά απόβλητα, να καθαρίζει το αίμα και να επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Αναμφίβολα, ένας σωστός τρόπος ζωής- χωρίς υπερβολές - είναι το κλειδί για ένα υγιές συκώτι, ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωσή του.

Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε μια περίοδο που θέλεις να κάνεις detox, ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό πρόγραμμα, υπάρχει μια λίστα με τροφές που καλό θα ήταν να εντάξεις στη διατροφή σου από αύριο. Πρόκειται για επιλογές που σίγουρα έχεις στο ψυγείο και το ντουλάπι σου, ωστόσο αγνοείς ότι μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση του συκωτιού σου.

Η λίστα με τις τροφές που θα σε βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του συκωτιού σου

Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και απορροφούν πολλές τοξίνες από τον οργανισμό μας. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, χωρίς να έχουν θερμίδες, συνεπώς καθίστανται μία από τις καλύτερες τροφές. Μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Jenny.Gr
Unsplash

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά ενεργοποιούν τα ένζυμα που βοηθούν στην αποβολή καρκινογόνων και άλλων τοξινών από το σώμα. Το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι ιδανικά για τη διατροφή σου, αν θέλεις να κάνεις αποτοξίνωση στο συκώτι.

Jenny.Gr
Unsplash


Λιπαρά Ψάρια

Αν αγαπάς τα θαλασσινά, φρόντισε να προσθέσεις φρέσκο ​​τόνο, γαύρο, σαρδέλες και σκουμπρί στο πρόγραμμα της διατροφής σου. Αυτά τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας. Έρευνες έχουν δείξει, ότι εμποδίζουν τη συσσώρευση υπερβολικών λιπών στον οργανισμό και διατηρούν τα επίπεδα των ενζύμων στο ήπαρ.

Σκόρδο

Το σκόρδο ενεργοποιεί τα ένζυμα αποτοξίνωσης του ήπατος. Αυτά τα ένζυμα λειτουργούν κατά την αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αρνηθείς να φας σκόρδο λόγω της έντονης μυρωδιάς του, κάνε αυτή τη σκέψη.

Καφές και Τσάι

Μπορεί να έχεις ακούσει πολλά για τον καφέ και το τσάι, ωστόσο ίσως να μην γνωρίζεις ότι περιέχουν πολλά ευεργετικά συστατικά για το συκώτι μας. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, ενώ το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το εκχύλισμα δεντρολίβανου έχει επίσης πολλά οφέλη για το συκώτι.

Jenny.Gr
Unsplash

Ξηροί Καρποί

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην υγεία μας γενικότερα, αλλά και στην υγεία του συκωτιού ειδικότερα. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει στην βελτίωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων. Τα καρύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος με φυσικό τρόπο. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνες που επίσης ευεργετούν το συκώτι. Συνεπώς, πρόσθεσέ τα στη διατροφή σου από αύριο κιόλας.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μαγικό μπαχαρικό. Η κουρκουμίνη, ένα ενεργό συστατικό του κουρκουμά, απομακρύνει τις τοξίνες και επιδιορθώνει τα ηπατικά κύτταρα.

Φρούτα

Η κατανάλωση φρούτων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και αυτός είναι και ο λόγος που οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι πρέπει να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες μέσα στην ημέρα μας. Μήλα, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο κι όλα τα εσπεριδοειδή κάνουν καλό στο έντερο και τονώνουν το συκώτι μας.

Jenny.Gr
Unsplash

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βρίσκεται επίσης στη λίστα με τις τροφές που πρέπει να προσθέσεις στο πρόγραμμα της διατροφής σου, αν θέλεις να βοηθήσεις στην αποτοξίνωση του συκωτιού σου. Το ελαιόλαδο μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και βελτιώνει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων.

Εναλλακτικά δημητριακά

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι, το κεχρί και το κριθάρι είναι εξαιρετικά για το συκώτι. Αυτές οι τροφές διαθέτουν πολλές φυτικές ίνες και μειώνουν την αποθήκευση ζάχαρης στο συκώτι.

Jenny.Gr
Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.