WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να διαχειριστείς το έκζεμα κατά τη διάρκεια του καύσωνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουλίου 2024

Πώς να διαχειριστείς το έκζεμα κατά τη διάρκεια του καύσωνα
pexels
Συμβουλές για τη διαχείριση των εξάρσεων του εκζέματος το καλοκαίρι

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουν απλώς τη ζωή γενικά πιο δύσκολη, αλλά ο συνδυασμός ιδρώτα, υγρασίας και ζέστης δημιουργεί επίσης δυσμενείς συνθήκες για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, ειδικά εκείνα με έκζεμα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το έκζεμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Γιατί συμβαίνουν εξάρσεις εκζέματος

Τα άτομα με έκζεμα έχουν ήδη ένα διαταραγμένο δερματικό φραγμό, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες τον διαταράσσουν περαιτέρω. Ο ζεστός καιρός αυξάνει επίσης την εφίδρωση, η οποία περιέχει χημικές ουσίες όπως νάτριο, χλωρίδιο, νικέλιο και κάδμιο που προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, επιδεινώνοντας το έκζεμα. Επιπλέον, η θερμότητα προκαλεί απώλεια νερού από το δέρμα, αφυδατώνει τα κύτταρα του δέρματος και εξαντλεί το φράγμα υγρασίας.

Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι τα άτομα με έκζεμα έχουν αρχικά ευαίσθητο δέρμα , θα αισθανθούν πραγματικά τις επιπτώσεις των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών στο δέρμα τους κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.

Συμβουλές για τη διαχείριση των εξάρσεων του εκζέματος το καλοκαίρι

Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά ευαίσθητου δέρματος κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη εξάρσεων εξαρχής.

Ενυδατώστε το δέρμα σας

Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα για να βοηθήσετε το δέρμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο και να ενισχύσετε τον φραγμό του. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε αυξημένη απώλεια νερού από τα κύτταρα του δέρματος σε ζεστό καιρό. Ιδανικά, είναι καλό να ενυδατώνεστε αμέσως μετά το μπάνιο και συχνά όλη την ημέρα.

Jenny.Gr
pexels

Φοράτε ελαφριά και φαρδιά ρούχα

Τα ελαφριά ρούχα και τα υφάσματα που αναπνέουν είναι τα καλύτερα για το έκζεμα, όπως το βαμβάκι και το μπαμπού. Πιο συγκεκριμένα το βαμβάκι είναι μαλακό, αναπνεύσιμο και υποαλλεργικό. Επίσης τα μεταξωτά και τα χαλαρά εσώρουχα που αναπνέουν είναι εξαιρετικά γιατί δεν τρίβουν το δέρμα σε κοινές περιοχές που φθείρονται. Τα υφάσματα όπως ο πολυεστέρας και το μαλλί μπορούν να δημιουργήσουν τριβή και να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να νιώσετε τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης όταν κάνει ζέστη, και αυτό περιλαμβάνει το δέρμα σας. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία του σώματος και για τον φραγμό του δέρματος, ο οποίος είναι ήδη επιρρεπής. Η επαρκής ενυδάτωση ενισχύει τον φραγμό του δέρματος, ο οποίος δρα ως άμυνα ενάντια στους παράγοντες που προκαλούν έκζεμα.

Κάντε δροσερά ντους

Ο ιδρώτας μπορεί να ενοχλήσει το εκζεματικό δέρμα και τα δροσερά ντους είναι το τέλειο αντίδοτο. Το ντους μπορεί επίσης να ξεπλύνει τον ιδρώτα μετά από μια προπόνηση και να καθαρίσει το δέρμα σας από ερεθιστικές χημικές ουσίες.

Πότε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για εξάρσεις εκζέματος που σχετίζονται με τη ζέστη

Εάν οι εξάρσεις του εκζέματος που σχετίζονται με τη ζέστη δεν βελτιώνονται, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Άλλα ενδεικτικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού είναι ο αυξημένος πόνος και το πρήξιμο.

Ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, εάν χρειάζεται, για να βοηθήσει με τα συμπτώματα. Επίσης ένας έλεγχος βοηθά να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάνει λάθος διάγνωση με το έκζεμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε δακτυλίτιδα ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής — και τα δύο θα χρειάζονταν διαφορετικές θεραπείες.

Εάν έχετε έκζεμα, ένας δερματολόγος μπορεί να προσαρμόσει μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας στις ανάγκες σας, να εντοπίσει πιθανούς παράγοντες και να σας βοηθήσει να κάνετε ενημερωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, ώστε να έχετε ένα πιο ευχάριστο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.