WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το γάλα σόγιας είναι η καλύτερη φυτική εναλλακτική λύση


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουλίου 2024

Γιατί το γάλα σόγιας είναι η καλύτερη φυτική εναλλακτική λύση
pexels
Γιατί από όλα τα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά, το γάλα σόγιας είναι η πλησιέστερη εναλλακτική λύση .

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη D που υποστηρίζουν τα δόντια και τα οστά σας, αλλά αν δεν είστε λάτρεις των γαλακτοκομικών, υπάρχει μια εναλλακτική στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για αυτά τα θρεπτικά συστατικά: το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

Το γάλα σόγιας είναι η μόνη εναλλακτική λύση γάλακτος φυτικής προέλευσης που εντάσσεται στην κατηγορία των γαλακτοκομικών, σύμφωνα με το USDA. Αυτό σημαίνει ότι άλλα φυτικά γάλατα όπως το γάλα αμυγδάλου, βρώμης, κάνναβης και μπιζελιού δεν υπολογίζονται στη διατροφική σύσταση που απαιτεί τρία φλιτζάνια γαλακτοκομικά την ημέρα.

Τόσο το αγελαδινό γάλα όσο και το ρόφημα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο είναι καλές πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης, καλίου και μαγνησίου. Το γάλα σόγιας είναι επίσης η μόνη εναλλακτική φυτικής προέλευσης που έχει μελετηθεί για την αξιολόγηση του πόσο καλά απορροφάται το ασβέστιο.

Ο ρυθμός απορρόφησης του ασβεστίου είναι ο ίδιος μεταξύ των ροφημάτων σόγιας εμπλουτισμένα με ανθρακικό ασβέστιο και του γάλακτος αγελάδας. Εάν ένα ρόφημα σόγιας είναι ενισχυμένο με φωσφορικό ασβέστιο, ο ρυθμός απορρόφησης ασβεστίου είναι σημαντικά χαμηλότερος, αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή ασβεστίου.

Το σημαντικό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το γάλα σόγιας που αγοράζετε είναι είναι ενισχυμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D επειδή ορισμένα ροφήματα σόγιας δεν είναι και δεν θα έχετε κανένα όφελος εάν δεν υπάρχει ενίσχυση.

Δεν είναι όμως το γάλα σόγιας εξαιρετικά επεξεργασμένο;

Το γάλα σόγιας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο με βάση το NOVA, το κύριο σύστημα που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων κατά επίπεδα επεξεργασίας. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, καθώς η έρευνα έχει συσχετίσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου 3 και διαβήτη τύπου 2.

Jenny.Gr
pexels

Ενώ το NOVA χρησιμοποιείται ευρέως και πολλοί ειδικοί συμφωνούν για τις βλαβερές συνέπειες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το εάν ορισμένα τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος σόγιας - πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Η τοποθέτηση φυτικών ροφημάτων όπως το γάλα σόγιας στην ίδια κατηγορία με τα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι ακριβής ταξινόμηση. Το γάλα σόγιας εμπίπτει στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων επειδή πρέπει να περάσει από μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών , αλλά αυτά τα βήματα επεξεργασίας είναι απαραίτητα.

Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για να γίνει το γάλα σόγιας ασφαλές και θρεπτικό. Ενώ άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εάν καταναλωθούν υπερβολικά.

Η επιλογή μεταξύ ροφήματος σόγιας και γάλακτος εξαρτάται τελικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή ανησυχείτε για την καλή διαβίωση των ζώων, μπορεί να προτιμήσετε το γάλα σόγιας. Ωστόσο, το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι η σωστή επιλογή εάν έχετε αλλεργία στη σόγια ή απλά απολαμβάνετε τη γεύση του.

Οι ατομικές προτιμήσεις, οι διατροφικοί περιορισμοί και οι στόχοι υγείας θα πρέπει να καθοδηγούν την επιλογή σας. Το κλειδί είναι να δώσετε προτεραιότητα στην ποικιλία και το μέτρο στη διατροφή σας, ενσωματώνοντας ένα μείγμα φυτικών και ζωικών τροφών για να εξασφαλίσετε μια ολοκληρωμένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.