WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 αιτίες που προκαλούν έλλειψη σιδήρου και δεν τις γνώριζες μέχρι σήμερα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιουλίου 2024

4 αιτίες που προκαλούν έλλειψη σιδήρου και δεν τις γνώριζες μέχρι σήμερα
pexels
Οι ανεπάρκειες σιδήρου είναι αρκετά συχνές, επηρεάζοντας εκατομμύρια ενήλικες

Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου στο σώμα σας βρίσκεται σε μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Ως αποτέλεσμα, η χρόνια απώλεια αίματος είναι μια κύρια αιτία ανεπάρκειας σιδήρου, είτε από βαριές μηνιαίες περιόδους, χειρουργική επέμβαση, χρήση αραιωτικού αίματος ή μια κατάσταση υγείας όπως το πεπτικό έλκος.

Φυσικά, η μη κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου. Αλλά ορισμένες αιτίες έλλειψης σιδήρου, όπως αυτές που ακολουθούν, είναι λιγότερο προφανείς.

Χρόνια ασθένεια

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά σίδηρο από τα τρόφιμα. Άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η νεφρική νόσος ή ο καρκίνος, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει σωστά τον σίδηρο.

Ορισμένα ποτά

Η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και γάλακτος μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου - ειδικά εάν καταναλώνετε αυτά τα ροφήματα όταν παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου. Ο καφές και το τσάι έχουν και τα δύο υψηλά επίπεδα ενώσεων που ονομάζονται οξαλικά και φλαβονοειδή που ονομάζονται τανίνες.

Οι τανίνες και τα οξαλικά δεσμεύονται με τον σίδηρο, περιορίζοντας έτσι την απορρόφηση και τη χρήση του. Το γάλα περιέχει καζεΐνη και ασβέστιο, τα οποία μειώνουν άμεσα την απορρόφηση σιδήρου. Εάν παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου, είναι καλύτερο να το κάνετε με άδειο στομάχι, ώστε τίποτα να μην εμποδίζει την απορρόφησή του.

Ο σίδηρος λαμβάνεται καλύτερα νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι με νερό ή χυμό φρούτων. κατά προτίμηση πλούσιο σε βιταμίνη C όπως ο χυμός πορτοκαλιού, που βοηθά την απορρόφησή του.

Λήψη ορισμένων φαρμάκων

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα σιδήρου σας. Τα ΜΣΑΦ επηρεάζουν τα επίπεδα σιδήρου, αλλά έμμεσα. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό της βλεννογόνου επένδυσης του ανώτερου πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας μικρές ή μεγάλες αιμορραγίες, οι οποίες σας προδιαθέτουν σε έλλειψη σιδήρου. Επίσης ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν αιμόλυση ή διάσπαση των κυττάρων του αίματος, η οποία επίσης συμβάλλει σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων για παλινδρόμηση οξέος, καούρα και έλκη στομάχου επίσης καταστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου, επομένως είναι καλύτερο να διαχωρίσετε τη χρήση αυτών των φαρμάκων από ένα συμπλήρωμα σιδήρου κατά τουλάχιστον δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για το φωσφορικό ασβέστιο. Εάν παίρνετε συμπλήρωμα ψευδαργύρου, απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται περίπου μία ώρα πριν από το σίδηρο.

Στάδια Ζωής

Ορισμένα στάδια ή καταστάσεις της ζωής μπορούν να αυξήσουν τις ανάγκες του σώματος για σίδηρο, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της ταχείας ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους.

Jenny.Gr
pexels

Τι συμβαίνει εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένο αριθμό αίματος και χαμηλά επίπεδα αίμης, γνωστά και ως αναιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, το συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτιάξουν τις πρωτεΐνες που μεταφέρουν οξυγόνο που ονομάζονται αιμοσφαιρίνη χωρίς σίδηρο. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους και σοβαρότητα ανάλογα με διάφορους επιμέρους κλινικούς παράγοντες.

Τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων σιδήρου και της επακόλουθης αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κούραση

  • Πονοκέφαλο

  • Εύθραυστα νύχια

  • Χλωμό δέρμα

  • Ρωγμές στη γωνία του στόματος

  • Γενικευμένη αδυναμία

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Ζάλη

  • Εξασθενημένη γνωστική λειτουργία

  • Πτώσεις

  • Ανήσυχα πόδια

  • Αίσθημα παλμών

  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Εάν η αναιμία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε γιατί συνέβη η έλλειψη σιδήρου για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή της. Αυτό σημαίνει επίσκεψη στο ιατρείο για λήψη ιστορικού, φυσικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις.

Θα μπορούσατε επίσης να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με πρόσθετους τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και της διατροφής. Για παράδειγμα, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως βοδινό κρέας, πουλερικά, χοιρινό, αρνί, σολομό, τόνο, σαρδέλες και αυγά. Οι χορτοφάγοι μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη σιδήρου τρώγοντας ψημένα φασόλια, φακές, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο ή τόφου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.