WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουλίου 2024

Πώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς
pexels
Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την καρδιά;

Όλοι γνωρίζουμε πως η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα. Τώρα, εμφανίζονται μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων και στην καρδιά σας.

Πώς λοιπόν οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την καρδιά; Καταρχάς η ζέστη λειτουργεί ως στρεσογόνος παράγοντας για την καρδιά και αυτό την κάνει να αντλεί αίμα γρηγορότερα και πιο δυνατά, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι μερικές φορές δουλεύει πιο σκληρά από όσο χρειάζεται.

Επιπλέον, αλλάζει το ιξώδες του αίματος. Συγκεκριμένα, κάνει το αίμα πιο αραιό, δηλαδή δεν πήζει το ίδιο εύκολα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Επίσης τα άτομα που είχαν προηγουμένως εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι συνήθως πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της αλλαγής της θερμοκρασίας.

Το ερώτημα είναι αν η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου να αναπτύξει καρδιακή νόσο. Δεν είμαστε 100% σίγουροι αν αυτό συμβαίνει μόνο σε άτομα που έχουν ήδη καρδιοπάθεια ή πρόκειται για μια νέα καρδιακή νόσο που σχηματίζεται.

Είναι πιο πιθανό οι ασθενείς παθαίνουν καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα να είχαν ήδη καρδιακή νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ζέστη το κάνει χειρότερο και προκαλεί καρδιακή προσβολή.

Οι αλλαγές θερμοκρασίας, ειδικά οι γρήγορες και δραστικές, μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στο σώμα και όχι μόνο στην καρδιά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν υπερθερμία (όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται πολύ), υποθερμία (όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει πολύ χαμηλή), κώμα, ανεπάρκεια οργάνων και, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, θάνατος.

Τα ηλικιωμένα άτομα, όπως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, είναι σε μεγαλύτερη ευαισθησία στις δυσμενείς επιπτώσεις της θερμότητας. Καθώς μεγαλώνουμε το ομοιοστατικό μας σύστημα, το σύστημα που μας κρατά υπό έλεγχο γίνεται όλο και πιο αδύναμο, έτσι όσο μεγαλώνετε γίνεστε πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις διαφόρων περιβαλλοντικών αλλαγών.

Jenny.Gr

Συμβουλές για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή κατά τη διάρκεια της ζέστης

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Αποφύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και οι θερμοκρασίες στο υψηλότερο επίπεδο. Το καρδιαγγειακό σας σύστημα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα σε μια ζεστή μέρα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το σώμα σας δροσερό. Στην πραγματικότητα, για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σας, η καρδιά πρέπει να αντλεί αίμα με επιπλέον δέκα παλμούς ανά λεπτό. Όλοι κινδυνεύουν σε υπερβολική ζέστη, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία είναι ιδιαίτερα αγχωτικές για όσους έχουν ήδη εξασθενημένη καρδιά.

Παραμείνετε ψύχραιμοι

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κλιματισμό, εφαρμόζονται κρύες κομπρέσες (μια παγοκύστη ή μπουκάλι γεμάτο με παγωμένο νερό) στις περιοχές όπου οι φλέβες σας βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένων των καρπών, του λαιμού, κροτάφους και μασχάλες μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Ενυδατωθείτε

Το να πίνετε νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σας, βοηθά την καρδιά σας να αντλεί αίμα πιο εύκολα και διατηρεί όλα τα όργανά σας να λειτουργούν σωστά. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα κοινά φάρμακα για την καρδιά μπορούν να σας κάνουν πιο ευάλωτους στην υψηλή θερμότητα και να αυξήσουν τις ανάγκες ενυδάτωσης. Μιλήστε με το γιατρό σας για τις συγκεκριμένες ανάγκες ενυδάτωσης σας.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό

Παίρνετε περίπου το 20 τοις εκατό του νερού σας από τα τρόφιμα που τρώτε. Εάν καυταναλώνετε κρύες σούπες, σαλάτες και φρούτα μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να πάρετε επιπλέον υγρά. Οι φράουλες, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα αγγούρια, το σέλινο, οι ντομάτες, οι πιπεριές και το σπανάκι, είναι όλα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν 90 τοις εκατό ή περισσότερο νερό.

Ακούστε το σώμα σας

Εάν δεν είστε συνηθισμένοι στην τακτική άσκηση, είστε άνω των 50 ετών, έχετε καρδιακές παθήσεις ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία της καρδιάς σας, επισκεφτείτε το γιατρό σας πριν συμμετάσχετε σε οποιεσδήποτε έντονες καλοκαιρινές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.