WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νούμερο 1 συστατικό που μπορείς προσθέσεις στον καφέ σου για να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουλίου 2024

Το νούμερο 1 συστατικό που μπορείς προσθέσεις στον καφέ σου για να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου
pexels
Ευχάριστα νέα για όσους αγαπούν τον καφέ...

Είτε κρατάτε μια κούπα στον δρόμο προς τη δουλειά, είτε βγαίνετε έξω μετά τη γυμναστική για να ανεφοδιαστείτε με ένα latte, είναι δύσκολο να φανταστείτε μια μέρα χωρίς καφέ. Εξάλλου υπάρχει κάτι το απίστευτα χαλαρωτικό στο να πίνεις ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σου ρόφημα.

Εκτός όμως από τα γνωστά οφέλη που προσφέρει ο καφές, υπάρχει ένα συγκεκριμένο συστατικό που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτά τα οφέλη και ειδικότερα την υγεία του εγκεφάλου. Ποιο είναι αυτό; Η κανέλα…

Πριν όμως καλύψουμε τα οφέλη της κανέλας σε συνδυασμό με τον καφέ, ας δούμε πρώτα πώς και γιατί αυτό το ρόφημα είναι τόσο ισχυρό από μόνη του.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο καφές προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Η καφεΐνη, η κύρια δραστική ένωση στον καφέ, δρα ως διεγερτικό που ενισχύει την εγρήγορση, βελτιώνει τη συγκέντρωση και μπορεί να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Επίσης δεδομένου ότι ο καφές είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα για τον εγκέφαλο και θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα του καφέ να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ωστόσο θα μπορούσε να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να επενδύσετε στη μακροπρόθεσμη γνωστική σας υγεία.

Jenny.Gr
pexels

Πώς η κανέλα στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου

Όσο ισχυρός κι αν είναι από μόνος του ο καφές για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, η προσθήκη κανέλας μπορεί να πάει τα οφέλη του (για να μην αναφέρουμε τη γεύση) στο επόμενο επίπεδο.

Η κανέλα περιέχει ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερής γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2024 40 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Nutritional Neuroscience , η κανέλα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία - δηλαδή τη μάθηση και τη μνήμη - καθώς και να βοηθήσει στην πρόληψη και μείωση των γνωστικών βλαβών.

Προηγούμενη έρευνα σε ποντίκια υποδεικνύει ότι η κανέλα θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να έχουμε οριστικούς ισχυρισμούς.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ο καφές με την κανέλα είναι ένας ασφαλής και απλός τρόπος για να ενισχύσετε την άμυνα του εγκεφάλου σας καθώς περνούν τα χρόνια. Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, έχει να κάνει με το να παρέχετε στους νευρώνες σας αυτό το επιπλέον στρώμα προστασίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.