WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νιώθεις εξάντληση μετά το φαγητό; Να τι θέλει να σου πει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Αυγούστου 2024

Νιώθεις εξάντληση μετά το φαγητό; Να τι θέλει να σου πει το σώμα σου
pexels
Τι σας λέει το σώμα σας όταν είστε εξαιρετικά εξαντλημένοι μετά το φαγητό

Μόλις ολοκληρώσατε το μεσημεριανό σας διάλειμμα και νιώθετε μια υπνηλία; Είτε την αντιμετωπίζετε τακτικά είτε κάθε τόσο, η υπνηλία μετά το φαγητό είναι ένα πολύ κοινό και τυπικά εντελώς αβλαβές φαινόμενο. Και ως επί το πλείστον, το ίδιο είναι και οι αιτίες τους. Ποιοι είναι όμως οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους θέλετε να κοιμηθείτε μετά το φαγητό;

Γιατί νιώθετε τόσο κουρασμένοι μετά το φαγητό

Η ώρα των γευμάτων σας θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταγευματική υπνηλία

Νιώθετε κουρασμένοι μετά το μεσημεριανό γεύμα; Ίσως ο κιρκάδιος ρυθμός σας (γνωστός και ως κύκλοι ύπνου-αφύπνισης) να έχει πέσει. Η υπνηλία μετά από ένα γεύμα ή η μεταγευματική κόπωση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κιρκάδιου ρυθμού.

Μια ανασκόπηση του 2019 στο Yale Journal of Biology and Medicine σημειώνει ότι ο κιρκάδιος ρυθμός μας πέφτει γύρω στις 2 με 4 μ.μ. πριν επανέλθει νωρίς το απόγευμα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νωχελικοί μετά το μεσημεριανό γεύμα - αλλά η αιτία συνδέεται περισσότερο με τους έμφυτους βιολογικούς σας ρυθμούς, παρά με το ίδιο το γεύμα.

Jenny.Gr
pexels

Τρώτε τροφές που αυξάνουν την υπνηλία

Πιαθνότατα γνωρίζετε ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να συμβάλουν σε έναν καλό ύπνο. Αν και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν είναι ώρα να πέσετε στο κρεβάτι, ωστόσο μερικές φορές αυτές οι τροφές μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε υπνηλία και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές από αυτές τις τροφές περιλαμβάνουν:

  • Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη , όπως φακές, σολομός, σπανάκι, φυστικοβούτυρο, σπόροι κολοκύθας, τυρί και γαλοπούλα

  • Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη, όπως φιστίκια, αυγά και σολομός

  • Χυμός κερασιού , που περιέχει τόσο μελατονίνη όσο και τρυπτοφάνη

  • Γάλα, το οποίο περιέχει επίσης μελατονίνη και τρυπτοφάνη

  • Τσάι χαμομήλι

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να ρυθμίσουν άμεσα και έμμεσα τον ύπνο.

Ακριβώς όπως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να τροφοδοτήσουν το σώμα σας με περισσότερη ενέργεια , μερικά μπορεί να καταλήξουν να σας κάνουν να νιώθετε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο.

Επιπλέον, και πάλι, η μικρή κόπωση μετά το γεύμα είναι φυσική και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά σε περίπτωση που νιώθετε τόσο πολύ κουρασμένοι που είναι δύσκολο να μείνετε ξύπνιοι ή να εκτελέσετε την εργασία σας αποτελεσματικά, αναζητήστε καθοδήγηση από έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.