WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγνήσιο: Πώς μπορεί να τονώσει τη διάθεσή μας και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Αυγούστου 2024

Μαγνήσιο: Πώς μπορεί να τονώσει τη διάθεσή μας και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε
pexels
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο άφθονα ορυκτά στη Γη και ζωτικής σημασίας για όλα τα ζωντανά πλάσματα.

Αν κάποιος σας ρωτούσε αν γνωρίζετε το μαγνήσιο, πιθανότατα θα ξέρατε την απάντηση αμέσως – ακόμα κι αν δεν ακούγατε πολύ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων χημείας. Όμως, παρά το γεγονός ότι αυτό το ζωτικής σημασίας ορυκτό είναι τόσο γνωστό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το πόσο εξαρτάται η υγεία και η ευημερία μας από αυτό.

Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές διεργασίες στο σώμα;

Μια λοιπόν από αυτές τις διεργασίες είναι να ανεβάζει και τη διάθεσή σας. Ωστόσο, παρά τα ευρέως πλεονεκτήματα του μαγνησίου, πολλοί είναι εκείνοι που δεν λαμβάνουν αρκετό από αυτό το ορυκτό σε καθημερινή βάση.

Πώς το μαγνήσιο ωφελεί τη διάθεσή σας

Η πρόσληψη μαγνησίου είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, καθώς αυτό το μέταλλο είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργοποίηση των ενζύμων που επιφέρουν πληθώρα βιοχημικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Αν δεν έχουμε αρκετό μαγνήσιο, τότε αυτά τα ένζυμα δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Τέτοια καθήκοντα περιλαμβάνουν, την υποβοήθηση της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, την παραγωγή ενέργειας και τη ρύθμισης της διάθεσης.

Όσο αφορά τη διάθεση η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής σημειώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με κόπωση, πονοκέφαλο και σωματικό στρες. Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου στο σώμα έχουν συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Από την άλλη πλευρά, το επαρκές μαγνήσιο προάγει την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι αυτό το μέταλλο επιτρέπει στο κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, υποστηρίζοντας έτσι την ψυχική υγεία και τη σταθερότητα της διάθεσης.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών που στέλνουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο και το σώμα, βοηθώντας στη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών που διαχειρίζονται το στρες και το άγχος.

Εν ολίγοις, όταν έχετε αρκετό μαγνήσιο, είστε σε καλύτερη θέση να ενεργοποιήσετε υγιείς μεταδόσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σας. Και τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες και καλύτερη διάθεση.

Jenny.Gr
pexels

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που τονώνουν τη διάθεση

Ενώ το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές πτυχές της ευεξίας, λίγοι από εμάς παίρνουν αρκετό από αυτό. Το καλό νέο είναι ότι είναι πραγματικά πολύ απλό να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου - και έτσι τη διάθεσή σας—προσθέτοντας μερικές βασικές τροφές και ομάδες τροφίμων στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται περίπου 310 έως 360 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου καθημερινά, που ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και η κατάσταση εγκυμοσύνης/γαλουχίας. Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 400 έως 420 χιλιοστόγραμμα.

Ευτυχώς για εσάς, το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι κολοκύθας, τα όσπρια (ορισμένα περιέχουν 10 φορές περισσότερο μαγνήσιο από τα προϊόντα κρέατος), τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φυλλώδη λαχανικά και οι πατάτες. Λίγο χαμηλότερα ποσοστά μαγνησίου μπορούν επίσης να βρεθούν στα φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, καθώς και στο γάλα, τα αυγά, τον καφέ και το τσάι.

Γενικά, οι καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι τα τρόφιμα που περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα χλωροφύλλης, μια πράσινη χρωστική ουσία που παράγεται στα φυτά. Το σπανάκι, το σέσκουλο και το λάχανο είναι εκπληκτικά παραδείγματα τέτοιων λαχανικών.

Τέλος να είστε σίγουροι ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο θα ωφελήσει τη διάθεσή σας και θα βελτιώσει την υγεία σας. Το να εντάξετε το μαγνήσιο ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής είναι σημαντικό. Πολλοί από εμάς έχουμε έλλειψη, οπότε το να προσέχουμε να ενσωματώνουμε αυτά τα τρόφιμα τακτικά θα είναι χρήσιμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.