WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο πεπτικό σου σύστημα όταν ξαπλώνεις μετά το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Αυγούστου 2024

Τι συμβαίνει στο πεπτικό σου σύστημα όταν ξαπλώνεις μετά το φαγητό
pexels
Τι θα συμβεί αν ξαπλώσετε μετά το φαγητό και μέχρι να το χωνέψετε;

Αν τον τελευταία καιρό και αφού φάτε το βραδινό γεύμα, νιώθετε έντονα πεπτικά προβλήματα, τότε ίσως φταίει ότι ξαπλώνετε αμέσως το τελευταίο δείπνο. Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά ανακαλύψετε τι πραγματικά συμβαίνει στην πέψη σας όταν ξαπλώνετε μετά το φαγητό (ή τρώτε ξαπλωμένοι) και πώς να αποφύγετε τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από αυτό, συνεχίστε την ανάγνωση.

Τι θα συμβεί αν ξαπλώσετε μετά το φαγητό και μέχρι να το χωνέψετε;

Όταν ξαπλώνετε μετά το φαγητό, υπάρχει η πιθανότητα η τροφή που μόλις καταναλώσατε - η οποία έχει περάσει από τον οισοφάγο σας και βρίσκεται στην είσοδο του στομάχου σας - να πάει προς τα πίσω μαζί με μερικά από τα οξέα του στομάχου. Και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα καούρας και παλινδρόμησης οξέος, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς σας και να οδηγήσουν σε βήχα.

Επιπλέον, μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να τρώμε σε όρθια θέση, σε αντίθεση με την ξαπλωμένη θέση, επιταχύνει τη γαστρική κένωση και αυξάνει τη μεταγευματική αύξηση της διαθεσιμότητας αμινοξέων στο πλάσμα, αυξάνοντας την πέψη των πρωτεϊνών και την απορρόφηση αμινοξέων.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προωθήσετε τη βέλτιστη πεπτική λειτουργία και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όταν είστε σε όρθια θέση έναντι της ανάκλισης. Για να μην αναφέρουμε τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των συμπτωμάτων καούρας και παλινδρόμησης που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Είναι εντάξει να ξαπλώνετε μετά το φαγητό;

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να ξαπλώνουν μετά το φαγητό, ειδικά μετά από ένα μεγάλο, πλούσιο γεύμα. Αλλά όσο άνετο κι αν ακούγεται, μπορεί να είναι επιζήμιο για την πέψη. Γιατί; Λοιπόν, είναι απλό: Γιατί έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική κατεύθυνση της βαρύτητας που προάγει την υγιή πέψη. Επιπλέον, τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να προσέχουν ώστε να παραμένουν όρθια μετά τα γεύματά τους.

Τα άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ή καταστάσεις όπως η διαφραγματοκήλη δεν θα πρέπει σίγουρα να ξαπλώνουν μετά το φαγητό, καθώς κάτι τέτοιο είναι πιθανό να επιδεινώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Λάβετε επίσης υπόψη πως ακόμα και οι διαφορετικές θέσεις ύπνου επηρεάζουν την πέψη. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στη δεξιά πλάγια θέση αυξάνει τα επεισόδια παλινδρόμησης οξέος και την καούρα σε σύγκριση με την αριστερή πλάγια θέση. Εν ολίγοις: Ορισμένες θέσεις ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τη συμπίεση του στομάχου και, με τη σειρά τους, το πόσο εύκολα αφομοιώνεται η τροφή.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην τοποθέτηση του στομάχου, το οποίο βρίσκεται πάνω από το περιφερικό τμήμα του οισοφάγου όταν κοιμόμαστε στη δεξιά πλευρά. Επιπλέον, η τοποθέτηση του κεφαλιού μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πέψη. Όταν το κεφάλι είναι λίγο υπερυψωμένο, τότε έχετε λιγότερη παλινδρόμηση ή καούρα.

Jenny.Gr
pexels

Πόσο καιρό θα πρέπει ιδανικά να περιμένετε για να ξαπλώσετε μετά το φαγητό

Είτε είστε στην παραλία και θέλετε να ξαπλώσετε στην πετσέτα σας μετά από ένα ​​μεσημεριανό γεύμα, είτε στο σπίτι θέλετε να κουλουριαστείτε για να παρακολουθήσετε την πιο πρόσφατη κυκλοφορία στο Netflix μετά από ένα γεύμα, συνιστώ να περιμένετε μέχρι να ξαπλώσετε από μία έως τέσσερις ώρες, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συνήθως συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε πλήρως. Ωστόσο, εάν ξεκουράζεστε σε μια γωνιακή, ημι-όρθια θέση ή/και έχετε μερικά μαξιλάρια στην πλάτη σας, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε το ρολόι τόσο επιμελώς. Αν πρόκειται απλώς να ξαπλώσετε στον καναπέ, αλλά με υψηλότερη ανύψωση του κεφαλιού σας, τότε συνήθως είναι εντάξει να το κάνετε λίγο μετά το φαγητό.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να κοιμηθείτε μετά το δείπνο, το ιδανικό χρονικό διάστημα είναι λίγο μεγαλύτερο. Γενικά, συνιστώ να τρώτε δύο με τρεις πριν πάτε για ύπνο. Και αν όντως αντιμετωπίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology βρήκε καλύτερα αποτελέσματα περιμένοντας τουλάχιστον τρεις ώρες και ακόμη πιο σημαντικά οφέλη με την αναμονή τεσσάρων ωρών.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές — ιδιαίτερα σε εκείνους που ήδη παλεύουν με καταστάσεις όπως η καούρα και η παλινδρόμηση. Ωστόσο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να παραμένετε εντελώς όρθιοι, να είστε άκαμπτοι σαν σανίδα ή να αποκλείσετε εντελώς τη χαλάρωση μετά το γεύμα.

Δεν είναι ιδανικό να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά αν θέλετε να ξαπλώσετε, βάλτε στόχο να το κάνετε σε ύψος 45 μοιρών. Φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν προκύψουν πρόσθετες ανησυχίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.