WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι σημαντικό να συνδυάζετε το ασβέστιο με τη βιταμίνη D


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Αυγούστου 2024

Γιατί είναι σημαντικό να συνδυάζετε το ασβέστιο με τη βιταμίνη D
pexels
Πρέπει να παίρνετε βιταμίνη D και ασβέστιο ταυτόχρονα;

Είναι σημαντικό καθώς μεγαλώνετε να έχετε δυνατά οστά, για να αποτρέψετε την οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Δυστυχώς όμως, σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν χαμηλή οστική μάζα—ένας παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση.

Δεν είναι μυστικό ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τα οστά σας είναι μέσω της διατροφής, αλλά πρέπει να κάνετε πολλά περισσότερα από το απλά να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, η λήψη ασβεστίου χωρίς αρκετή βιταμίνη D μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους ρόλους του ασβεστίου και της βιταμίνης D στο σώμα και πώς συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την υγεία σας.

Γιατί χρειάζεστε ασβέστιο

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για τα γερά οστά, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που κάνει αυτό το μέταλλο για το σώμα. Οι κύριες λειτουργίες του ασβεστίου είναι:

  • Δίνει δομή σε οστά και δόντια
  • Προαγωγή της υγείας των ιστών για φυσιολογικές κινήσεις του σώματος
  • Ρύθμιση της συστολής των αιμοφόρων αγγείων (για την καρδιαγγειακή υγεία)
  • Βοηθάει τη μυϊκή λειτουργία
  • Υποστηρίζει την πήξη του αίματος
  • Διευκολύνει τη σηματοδότηση του νευρικού συστήματος
  • Ρύθμιση έκκρισης ορμονών

Η Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (RDA) για το ασβέστιο βασίζεται κυρίως στην ηλικία και στο φύλο. Οι καθημερινές συστάσεις για το συνολικό ασβέστιο από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα είναι:

  • 0–6 μήνών: 200 χιλιοστόγραμμα
  • 7–12 μηνών: 260 mg
  • 1–3 ετών: 700 mg
  • 4–8 ετών: 1.000 mg
  • 9–13 ετών: 1.300 mg
  • 14–18 ετών: 1.300 mg
  • 19–50 ετών: 1.000 mg
  • 51–70 ετών: 1.000 mg για άνδρες, 1.300 mg για γυναίκες
  • 71+ ετών: 1.200 mg

Γιατί χρειάζεστε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει πολλούς ρόλους στη φυσιολογική σωματική λειτουργία. Ένας από αυτούς είναι ότι μαζί με το ασβέστιο, βοηθάει στην προώθηση της υγείας των οστών. Εδώ είναι οι κύριοι λόγοι που χρειάζεστε βιταμίνη D :

  • Απορρόφηση ασβεστίου στο έντερο
  • Διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών στο αίμα
  • Υποστήριξη της υγείας των οστών
  • Μείωση της φλεγμονής
  • Μεταβολισμός γλυκόζης
  • Κυτταρική υγεία
  • Ανοσολογική λειτουργία

Η Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία:

  • 0–12 μηνών 400 IU
  • 1–70 ετών: 600 IU
  • 71+ ετών: 800 IU

Jenny.Gr
pexels

Ποια είναι η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και ασβεστίου

Στην πραγματικότητα, ένας από τους κύριους ρόλους της βιταμίνης D είναι η προώθηση της απορρόφησης του ασβεστίου. Η βιταμίνη D δρα σαν κλειδί, ξεκλειδώνοντας την πόρτα για την απορρόφηση του ασβεστίου στα έντερα.

Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, η απορρόφηση ασβεστίου μειώνεται, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η οστεοπόρωση. Ενώ θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου

Λοιπόν, πρέπει να συνδυάζετε τη βιταμίνη D και ασβέστιο;

Αυτός ο συνδυασμός συνιστάται συχνά για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την απώλεια οστικής μάζας. Μια μετα-ανάλυση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμίνης D και συμπληρωμάτων ασβεστίου μαζί οδήγησε σε 6% μειωμένο κίνδυνο οποιουδήποτε κατάγματος οστού και 16% μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ο συνδυασμός αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός για τη μείωση του κινδύνου κατάγματος. Η λήψη βιταμίνης D από μόνη της δεν βρέθηκε να είναι προστατευτική.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η συνδυασμένη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης κατάγματος ισχίου. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ηλικιωμένους και για εκείνους που μπορεί να μην έχουν αρκετό ηλιακό φως ή να έχουν συγκεκριμένες παθήσεις.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλύτερα από τα συμπληρώματα.

Τέλος φαίνεται ότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να ενισχύσουν την επίδραση που έχουν αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά στα οστά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.