WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά η καφεΐνη στη σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει τον βραδινό σου ύπνο;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουλίου 2024

Τελικά η καφεΐνη στη σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει τον βραδινό σου ύπνο;
pexels
Είναι η καφεΐνη στη σοκολάτα αρκετά ισχυρή για να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα;

Η σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι περιέχει καφεΐνη, κάποιοι αναρωτιέστε μήπως η βραδινή σας λιχουδιά σαμποτάρει κρυφά τον ύπνο σας.

Αυτή η σκέψη είναι σωστή: Δεν είναι μόνο ο καφές, το μαύρο και το πράσινο τσάι και τα ενεργειακά ποτά που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν ξύπνιους τις βραδινές ώρες. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν επίσης καφεΐνη, με τη σοκολάτα να είναι ανάμεσά τους. Είναι όμως η σοκολάτα μια πραγματικά σημαντική πηγή που θα μπορούσε να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε ή να έχετε άλλα συμπτώματα;

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη ή όχι;

Ναι, οι περισσότερες σοκολάτες περιέχουν καφεΐνη. Αλλά η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το ποσοστό του κακάο, τον τρόπο επεξεργασίας της σοκολάτας και άλλους παράγοντες.

Στη σοκολάτα γάλακτος, υπάρχουν περίπου 20 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Στη μαύρη σοκολάτα, το επίπεδο μπορεί να ποικίλλει λίγο περισσότερο και κυμαίνεται από 50 χιλιοστόγραμμα έως 150 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια».

Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα σας παραθέσω το παράδειγμα μιας τυπικής μερίδας δύο τετραγώνων (περίπου 25 γραμμάρια) μιας πλάκας σοκολάτας. Εάν τρώτε σοκολάτα γάλακτος, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε μια μερίδα είναι περίπου πέντε χιλιοστόγραμμα - και για τη μαύρη σοκολάτα από 12 χιλιοστόγραμμα έως 38 χιλιοστόγραμμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα , ένα ή δύο τετράγωνα σοκολάτας είναι πραγματικά πολύ μικρή ποσότητα.

Ποια σοκολάτα έχει την περισσότερη καφεΐνη;

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερη καφεΐνη θα έχει. Η μαύρη σοκολάτα θα έχει συνήθως τουλάχιστον τριπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τη σοκολάτα γάλακτος.

Η λευκή σοκολάτα, από την άλλη, δεν έχει καφεΐνη, καθώς έχει βούτυρο κακάο και όχι σπόρους κακάο, οι οποίοι περιέχουν καφεΐνη καθώς και άλλες ευεργετικές ενώσεις όπως μαγνήσιο, σίδηρος και αντιοξειδωτικά.

Η σοκολάτα γάλακτος είναι κάπου στη μέση - λιγότερο από τη μαύρη σοκολάτα, αλλά περισσότερο από τη λευκή σοκολάτα - επειδή περιέχει ορισμένους σπόρους κακάο.

Jenny.Gr
pexels

Καφεΐνη στη σοκολάτα vs στον καφέ και στο τσαγιού

Η ποσότητα καφεΐνης στη σοκολάτα ποικίλλει ανάλογα με μια σειρά παραγόντων, και το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα ροφήματα. Αλλά γενικά, υπάρχει συνήθως λιγότερη καφεΐνη στη σοκολάτα από ό,τι στις περισσότερες άλλες πηγές καφεΐνης, όπως ο καφές και το τσάι.

Επίσης το επίπεδο της καφεΐνης στα σνακ και άλλα είδη διατροφής θα εξαρτηθεί από τη μάρκα, τον τύπο και την ποσότητα που καταναλώνετε. Τα περισσότερα σνακ με καφεΐνη περιέχουν περίπου 60 έως 80 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, επομένως είναι πιθανό να έχετε ενέργεια εάν καταναλώσετε αρκετά από αυτά.

Μπορείτε να φάτε σοκολάτα αν δεν καταναλώνετε την καφεΐνη;

Ναι, πιθανότατα μπορείτε ακόμα να απολαύσετε μικρές ποσότητες σοκολάτας αν δεν καταναλώνετε καφεΐνη - εκτός αν είστε πραγματικά ευαίσθητοι σε αυτήν. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει σχετικά μικρή ποσότητα καφεΐνης στη σοκολάτα ανά μερίδα σε σύγκριση με πιο κοινές πηγές όπως το τσάι και η σοκολάτα.

Φυσικά, κάθε σώμα είναι διαφορετικό, επομένως είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε πώς σας επηρεάζει η πρόσληψη σοκολάτας. Για παράδειγμα, αν απολαμβάνετε τακτικά τη σοκολάτα πριν τον ύπνο αλλά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε (και δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να εξηγεί το πρόβλημα), θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να προσαρμόσετε το μέγεθος της μερίδας σας ή το πότε την τρώτε. Από την άλλη πλευρά, αν απολαμβάνετε ένα κομμάτι σοκολάτα κάθε βράδυ και κοιμάστε καλά, τότε δε χρειάζεται να αλλάξετε κάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.