Αλτσχάιμερ: Συγκεκριμένη μυρωδιά ίσως καταπολεμάει τα συμπτώματα της νόσου - Έρευνα
JTeam
16 Αυγούστου 2024
Μια συγκεκριμένη μυρωδιά θα μπορούσε να καταπολεμήσει μερικά από τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σημειώνει νέα έρευνα. Ναι, αυτό που διαβάζεις ίσως σου φανεί λίγο παράδοξο, αλλά οι επιστήμονες κατέληξαν όντως σε αυτό το σπάνιο και ελπιδοφόρο εύρημα, το οποίο και προσφέρει μια νέα οδό θεραπείας.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Με τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού πολλών χωρών, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Κάθε χρόνο, καταγράφονται 10 εκατομμύρια νέα περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας, δηλαδή ένα νέο περιστατικό κάθε 3,2 δευτερόλεπτα. Αυτό έχει οδηγήσει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από τη νόσο μέχρι το 2050, αλλά και σε εκτενή έρευνα.
Τώρα, στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του οσφρητικού, του ανοσοποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε προηγούμενη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η επανειλημμένη έκθεση στη μενθόλη ενίσχυε την ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια. Σε αυτήν την περίπτωση, η ομάδα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον θα μπορούσε να βελτιώσει και τις γνωστικές τους ικανότητες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκτέθηκαν επανειλημμένα σε μενθόλη. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ανοσολογική τους απόκριση και τη γνωστική τους ικανότητα και τα συνέκριναν με υγιή ποντίκια. Παραδόξως, τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά από σύντομη έκθεση στη μυρωδιά της μενθόλης.
Συγκεκριμένα, η μενθόλη βοήθησε στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς και στη βελτίωση της μνήμης και των μαθησιακών ικανοτήτων. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μείωσε τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με προβλήματα μνήμης στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή η πρωτεΐνη ή «κυτοκίνη», προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η μενθόλη μιμείται τις επιδράσεις της τεχνητής μείωσης των ανοσοποιητικών κυττάρων που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και της όσφρησης, αυτή η έρευνα υποδηλώνει μια πιθανή θεραπευτική οδό για καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και υπογραμμίζει τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων οσμών ως θεραπείες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.