UPDATE #NOW

Αλτσχάιμερ: Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2024

Αλτσχάιμερ: Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς
Pexels/ Anna Shvets
Ο ρόλος της πρωτεΐνης KIBRA

Έναν εναλλακτικό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ πρότειναν επιστήμονες του αμερικανικού Ινστιτούτου Μπακ για την Έρευνα της Γήρανσης, τη στιγμή που οι περισσότερες τρέχουσες έρευνες για τη θεραπεία της νόσου επικεντρώνονται στη διακοπή της εξέλιξής της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation», οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KIBRA και βρίσκεται στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο, εντοπίζεται κυρίως στις συνάψεις, οι οποίες είναι οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων που επιτρέπουν τον σχηματισμό και την ανάκληση αναμνήσεων. Η έρευνα έδειξε ότι αυτή η πρωτεΐνη απαιτείται για να σχηματίσουν μνήμες οι συνάψεις και η ομάδα ανακάλυψε ότι ένας εγκέφαλος με Αλτσχάιμερ έχει έλλειψη στην KIBRA. Παράλληλα, εντοπίστηκε ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση της μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και ότι διασώζει μηχανισμούς που προάγουν την ανθεκτικότητα των συνάψεων.

Η μελέτη

Οι ερευνητές μέτρησαν αρχικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα KIBRA στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα χαμηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο, αντιστοιχούσαν στη σοβαρότητα της πάθησης. «Αναρωτηθήκαμε πώς τα χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης KIBRA επηρεάζουν τη σηματοδότηση στη σύναψη και αν η καλύτερη κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να δώσει κάποια εικόνα για το πώς να επιδιορθώσουμε τις συνάψεις που καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της νόσου», σημείωσε ο Γκραντ Κάουε, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μπακ, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Για να κατανοήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί η εν λόγω πρωτεΐνη, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια συντομευμένη λειτουργική εκδοχή της πρωτεΐνης KIBRA. Μετά από την έρευνα, διαπίστωσαν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένιση της μνήμης που σχετίζεται με αυτόν τον τύπο άνοιας. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η KIBRA διασώζει μηχανισμούς που προάγουν την ανθεκτικότητα των συνάψεων. Η επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μπακ, Τάρα Τρέισι και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε πως «η μείωση των τοξικών πρωτεϊνών είναι φυσικά σημαντική, αλλά η επιδιόρθωση των συνάψεων και η βελτίωση της λειτουργίας τους είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι αυτό θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον».

Τώρα, η ομάδα από το Ινστιτούτο Μπακ διερευνά περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, με την ελπίδα ότι η KIBRA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης της συναπτικής δυσλειτουργίας και της γνωστικής έκπτωσης, με άλλα λόγια να αποδειχθεί χρήσιμη για τη διάγνωση, τον προγραμματισμό θεραπείας, την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία.