WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί καμία τροφή δεν είναι ανθυγιεινή


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί καμία τροφή δεν είναι ανθυγιεινή
pexels
Τι χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος από το φαγητό;

Ποιες τροφές είναι υγιεινές;- Ο ορισμός μου για την υγιεινή τροφή είναι η τροφή που δίνει στο σώμα σας κάτι που χρειάζεται. Και τι χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος από το φαγητό; Ενέργεια (θερμίδες) και θρεπτικά συστατικά (οι θερμίδες είναι το πιο σημαντικό πράγμα που παίρνουμε από τα τρόφιμα γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτές)

Κάθε τροφή έχει κάτι που χρειάζεται το σώμα σας, επομένως, κάθε τροφή μπορεί να είναι μέρος της υγιεινής διατροφής. Η Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει επίσης αυτήν την άποψη.

Για να πάω αυτό ένα βήμα παρακάτω, θα δηλώσω ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που είναι «ανθυγιεινά». Ο όρος ανθυγιεινό συνεπάγεται ότι κάτι είναι επιβλαβές για την υγεία ή «κακό». Η επισήμανση συγκεκριμένων τροφίμων ως ανθυγιεινών είναι μια υπεργενίκευση και δίνει στους ανθρώπους λάθος εντύπωση για πολλά τρόφιμα.

Τα θρεπτικά τρόφιμα μπορούν να θεωρηθούν υγιεινά επειδή παρέχουν στο σώμα σας τα συστατικά που χρειάζεται. Αλλά το λιγότερο υγιεινό ή το λιγότερο θρεπτικό δεν είναι το ίδιο με το ανθυγιεινό.

Τα τρόφιμα που ακούω συχνά να χαρακτηρίζονται ως «ανθυγιεινά» περιλαμβάνουν:

  • Λευκό ψωμί

  • Γρήγορο φαγητό

  • Γλυκά

Ας δούμε αυτές τις τροφές και γιατί πολλοί τις θεωρούν ανθυγιεινές…

Το λευκό ψωμί- είναι εξευγενισμένο που σημαίνει ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες αφαιρούνται κατά την επεξεργασία. Ωστόσο, το λευκό ψωμί έχει την ίδια ενέργεια και θρεπτικά συστατικά με το ψωμί ολικής αλέσεως (συχνά έχει λιγότερες φυτικές ίνες εκτός αν είναι ενισχυμένο)

Jenny.Gr
pexels

Το γρήγορο φαγητό- είναι συχνά υψηλότερο σε θερμίδες, λίπος και νάτριο. Το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες, λίπος και νάτριο, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι αν ικανοποιεί ή υπερβαίνει τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Τα γλυκά- έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν και δεν παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί ωστόσο να προσφέρουν καύσιμο. Η ζάχαρη είναι ένα μόριο υδατανθράκων και οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματός σας.

Όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται από το σώμα στα ίδια μόρια που ονομάζονται σακχαρίτες («ζάχαρη»). Αυτά τα μόρια χρησιμοποιούνται από το σώμα το ίδιο είτε προέρχονται από τα γλυκά είτε από το πλιγούρι βρώμης.

Έτσι, παρόλο που η τα γλυκά δεν θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες ή μέταλλα (άρα δεν συνιστάται να καταναλώνονται καθημερινά), δεν είναι επιβλαβή σε μέτριες ποσότητες.

Η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου αν καταναλώνεται με μέτρο και επομένως, κανένα φαγητό δεν είναι ανθυγιεινό. Παρακαλώ μην υπεργενικεύετε ή υπερβάλλετε δηλώνοντας ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό, γιατί το ίδιο θα ίσχυε εάν κάποιος έτρωγε μόνο καρότα. Δεν μιλάω για ακρότητες. Το θέμα είναι ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τη συνολική διατροφική και τις αρχές που την ακολουθούν -μέτρο, ποικιλία και ισορροπία- και όχι στα μεμονωμένα τρόφιμα.

Επιλέγω να σκέφτομαι τα τρόφιμα ως προς αυτό που παρέχουν στον οργανισμό. Επομένως καλό είναι να τα κατηγοριοποιώ ως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή ως ενεργειακά πυκνά (ορισμένα τρόφιμα εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες). Και τέλος είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία και στις δύο κατηγορίες για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.