WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως ένα μήλο κάθε μέρα; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2024

Τρως ένα μήλο κάθε μέρα; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου
pexels
Τι θα συμβεί εάν τρώτε ένα μήλο κάθε μέρα

Σύμφωνα με το International Fresh Produce Association, τα μήλα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές φρούτο και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Τα μήλα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή και ένας από τους κύριους λόγους που είναι τόσο ευεργετικά είναι η εντυπωσιακή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Τα μήλα είναι μια υψηλή πηγή φυτικών ινών, που περιέχουν περίπου τρία γραμμάρια σε ένα μέτριο μήλο. Και αυτό είναι το κλειδί, δεδομένου ότι το 95% των ανθρώπων δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε φυτικές ίνες και συνήθως καταναλώνουν περίπου τη μισή ποσότητα από αυτή που τους αναλογεί. Η συνιστώμενη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 έως 30 γραμμάρια ημερησίως. Αν λοιπόν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, η κατανάλωση ενός μήλου κάθε θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.

Τι θα συμβεί εάν τρώτε ένα μήλο κάθε μέρα

Θα παίρνετε περισσότερες φυτικές ίνες

Το να τρώτε μήλα κάθε μέρα δεν θα σας βοηθήσει απλώς να πετύχετε τους στόχους μου για τις φυτικές ίνες, αλλά στην πραγματικότητα θα σας κάνει να τους ξεπεράσετε. Αλλά ας είμαστε αληθινοί: Τα μήλα από μόνα τους δεν θα κάνουν όλη τη δουλειά. Η ανάμειξη σε άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντική για να πετύχετε αυτούς τους στόχους.

Θα νιώθετε χορτάτοι για πολλές ώρες

Τα μήλα μπορούν να σας κρατήσουν ικανοποιημένους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ο λόγος είναι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, ώστε να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Jenny.Gr
pexels

Τα μήλα μπορεί να προστατεύσουν τη στοματική σας υγεία

Τα μήλα συχνά διαφημίζονται ως «η οδοντόβουρτσα της φύσης» και αν και σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη ρουτίνα βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος, η κατανάλωση ενός μήλου μπορεί να δώσει στη στοματική σας υγιεινή λίγη επιπλέον αίσθηση. Ερευνητές στην Ισπανία ανακάλυψαν ότι αν και τα μήλα δεν καθαρίζουν τα δόντια σας, η απλή πράξη του δαγκώματος και του μασήματος μπορεί να αυξήσει το σάλιο, βοηθώντας έτσι στη μείωση των επιπέδων βακτηρίων στο στόμα σας.

Μπορεί να έχετε μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL και βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας. Ένας άλλος καλός λόγος για να φάτε ένα μήλο σήμερα.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε να προσθέσετε περισσότερα μήλα στη διατροφή σας, τα παραπάνω μπορεί να είναι απλώς η ώθηση που χρειάζεστε—εκτός αν είστε αλλεργικοί. Τα μήλα είναι μια φανταστική πηγή φυτικών ινών και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.