WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι σημαντικό να τρως πάντα πριν από τη γυμναστική


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί είναι σημαντικό να τρως πάντα πριν από τη γυμναστική
unsplash
Μάθετε γιατί είναι καλό να τρώτε πριν από την άσκηση, πότε να το κάνετε και τι να τρώτε.

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση έχει μια μεγάλη λίστα με οφέλη για την υγεία και οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να συμμετέχουν σε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ασαφές το πώς να συνδυάσετε το φαγητό με τη ρουτίνα άσκησής σας. Πρέπει να τρώμε πριν την προπόνηση; Και αν ναι, τι να τρώμε; Μάθετε γιατί είναι καλό να τρώτε πριν από την άσκηση, πότε να το κάνετε και τι να τρώτε.

Γιατί να τρώτε πριν την άσκηση

Η γλυκόζη είναι υψίστης σημασίας όταν πρόκειται για την ενίσχυση της ενέργειάς σας πριν από την άσκηση. Η κατανάλωση ενός ελαφρού γεύματος ή σνακ πριν από την προπόνηση παρέχει στο σώμα γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Και αυτό βοηθά στη βελτίωση της ενέργειας και της αντοχής κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ιδιαίτερα για δραστηριότητες μέτριας έως υψηλής έντασης.

Εάν λοιπόν νιώθετε νωθροί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας πριν από την άσκηση. Το φαγητό πριν από τη γυμνασιακή αποτρέπει την πείνα και την κόπωση και επίσης βοηθάει ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να παραμείνουν σταθερά, διασφαλίζοντας ότι δεν θα νιώθετε χωρίς ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις πρωινές προπονήσεις, όταν τα αποθέματα ενέργειας του σώματός σας εξαντλούνται μετά από μια ολονύκτια νηστεία.

Πώς η διατροφή επηρεάζει την προπόνησή σας

Ωστόσο, η τροφοδοσία του σώματός σας πριν από την άσκηση δεν ενισχύει απλώς την ενέργειά σας, αλλά προετοιμάζει επίσης το σώμα σας για ταχύτερη ανάρρωση. Η κατανάλωση ενός σνακ ή ενός γεύματος πριν από την άσκηση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την απόδοσή σας κυρίως όταν πρόκειται για αθλήματα αντοχής, υψηλής έντασης ή άρση βαρών.

Η χρονομετρημένη διατροφή όχι μόνο μετριάζει τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά διευκολύνει επίσης την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση, προάγοντας την αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη και την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Με απλά λόγια προστατεύει τους μυς από την υπερβολική φθορά και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία και λειτουργία των μυών.

Πότε να τρώτε

Καλό είναι να στοχεύετε σε ένα πλήρες γεύμα περίπου 2 με 3 ώρες πριν την προπόνησή σας, προκειμένου να δώσετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει, να διασπάσει τα θρεπτικά συστατικά και να τα μετατρέψει όλα σε καύσιμο. Εάν χρειάζεστε μια πιο γρήγορη ώθηση, η κατανάλωση ενός μικρού σνακ πλούσιου σε υδατάνθρακες περίπου 30 έως 60 λεπτά πριν από την άσκηση θα σας δώσει αρκετή ενέργεια για την προπόνηση. Το κλειδί είναι να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε το χρόνο των γευμάτων και των σνακ σας με βάση το πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Jenny.Gr
unsplash

Τι να τρώτε

Οι τροφές πριν την προπόνηση καλό είναι να περιέχουν ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεΐνης, και πρέπει να είναι εύπεπτες χωρίς γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η πρωτεΐνη είναι η θρεπτική ουσία που βοηθά στην πρόληψη της μυϊκής διάσπασης κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Τα αμινοξέα που υπάρχουν στην πρωτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και αποκατάσταση των μυών.

Υπάρχουν πολλές απλές επιλογές για ένα γρήγορο καύσιμο πριν από την άσκηση, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω

Μπανάνα ή μήλο με φυστικοβούτυρο: Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει υδατάνθρακες γρήγορης πέψης από τα φρούτα και λίγη πρωτεΐνη και υγιή λίπη από το φυστικοβούτυρο.

Γιαούρτι με λίγο μέλι: Το γιαούρτι παρέχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης και υδατανθράκων, ενώ το μέλι προσθέτει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας.

Μείγμα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών: Αυτό είναι ένα ισορροπημένο μείγμα γρήγορων υδατανθράκων από τα αποξηραμένα φρούτα και λιπών και πρωτεϊνών από ξηρούς καρπούς.

Πλιγούρι βρώμης με φέτες μπανάνας και λίγη κανέλα: Ιδανικό για ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας, το πλιγούρι βρώμης είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που αφομοιώνεται αργά. Η προσθήκη μπανάνας παρέχει άμεση γλυκόζη και η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Smoothie με μούρα, μπανάνα και βούτυρο ξηρών καρπών: Τα smoothies είναι ευκολοχώνευτα και προσαρμόσιμα. Τα μούρα και οι μπανάνες δίνουν γρήγορη ενέργεια, ενώ το βούτυρο ξηρών καρπών παρέχει πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.