WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 απλές συμβουλές για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Σεπτεμβρίου 2024

4 απλές συμβουλές για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Pexels
Ως γυναίκες, μια από τις πιο μεταμορφωτικές φάσεις που συναντάμε είναι η περιεμμηνόπαυση. Εάν είστε στις αρχές των 40, ίσως να είστε εξοικειωμένες με αυτόν τον όρο.

Η περιεμμηνόπαυση είναι η φυσική μετάβαση στην εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο την αναπαραγωγική μας υγεία αλλά και τη γενική μας ευεξία. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, απομυθοποιώντας τις ορμονικές αλλαγές και την αύξηση του σωματικού βάρους, παρέχοντας μια εικόνα για το πώς η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι με 4 απλές συμβουλές για μια πιο υγιή εμμηνόπαυση.

Πότε ξεκινά η περιεμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση είναι σαν ένας χορός ορμονών μέσα στο σώμα σας, που το προετοιμάζει για την τελική μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Αυτή η φάση ξεκινά συνήθως μετά τα 40 έτη, αν και ο χρόνος ποικίλλει για κάθε γυναίκα.

Επίσης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, με μέση διάρκεια περίπου τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας αρχίζει να μειώνει σταδιακά την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και την υποστήριξη της γονιμότητας. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως 1 έτος χωρίς περίοδο.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;

Καθώς οι ορμόνες μετατοπίζονται και ταλαντεύονται, δημιουργούν ένα σύνολο σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών. Αυτά είναι μερικά κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες:

  • Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι: Οι εμμηνορροϊκοί σας κύκλοι μπορεί να γίνουν ακανόνιστοι ως προς τον χρόνο, τη ροή και τη διάρκεια. Αυτό είναι συχνά ένα πρώιμο σημάδι της άφιξης της περιεμμηνόπαυσης.

  • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις: Η ξαφνική άνοδος της εσωτερικής θερμοκρασίας —συνοδευόμενη από εξάψεις του δέρματος και άφθονη εφίδρωση— μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινά ξυπνήματα και διαταραχή του ύπνου.

  • Διαταραχές ύπνου: Οι ορμονικές διακυμάνσεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν διαταραχές ύπνου , επηρεάζοντας τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό έχει επίσης επίδραση στις διατροφικές σας επιλογές την επόμενη μέρα και αυξάνει την επιθυμία για ζάχαρη.

  • Αλλαγές διάθεσης και άγχος: Καθώς οι ορμόνες σας αλλάζουν, μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, άγχος, ακόμη και αισθήματα λύπης.

  • Κολπικές αλλαγές: Η λέπτυνση και η ξηρότητα των κολπικών ιστών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και μερικές φορές πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

  • Αλλαγές της λίμπιντο: Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία, οδηγώντας σε αλλαγές στα επίπεδα της λίμπιντο.

  • Αύξηση βάρους: Οι ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα η μείωση των οιστρογόνων, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά σας.

  • Πεπτικά συμπτώματα : Φούσκωμα, δυσπεψία και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

  • Προβλήματα δέρματος: Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην υφή του δέρματος, ξηρότητα, ακμή και αυξημένη ευαισθησία.

Jenny.Gr
pexels

Πώς η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά κατά την εμμηνόπαυση

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές, οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να λειτουργήσουν ως καθοδηγητικό φως, βοηθώντας σας να προσαρμοστείτε σε αυτήν την μεταμορφωτική περίοδο.

4 διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Ισορροπημένη διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά παρέχει στο σώμα σας τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τον έλεγχο του βάρους , την ενέργεια και επίσης για τη διαχείριση των ορμονικών διακυμάνσεων. Επίσης η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και προβιοτικών θρέφει το έντερο σας, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, και τη συνολική ευεξία.

Ενσυνείδητη διατροφή

Το να είστε συντονισμένοι με τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους στη μέση ηλικία, έτσι ώστε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος καθώς μεγαλώνετε, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση αρκετού νερού υποστηρίζει την πέψη, βοηθά στη διαχείριση του βάρους και καταπολεμά τις επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών στο δέρμα σας.

Έξυπνες επιλογές στα σνακ

Η επιλογή σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για τη διαχείριση του βάρους και τη διατήρηση της ενέργειας σταθερή.

Θυμηθείτε, η περιεμμηνόπαυση είναι ένα προσωπικό ταξίδι και η εμπειρία σας θα είναι τόσο μοναδική όσο εσείς. Είναι απαραίτητο να ακούτε το σώμα σας, να παραμένετε συντονισμένοι με τις ανάγκες του και να αναζητάτε επαγγελματική καθοδήγηση όταν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.