WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να πίνεις για να αντιμετωπίσεις την καούρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Σεπτεμβρίου 2024

Τι να πίνεις για να αντιμετωπίσεις την καούρα
pexels
Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος του στομάχου (που επανέρχεται) στον οισοφάγο (τον μυϊκό σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι σας).

Μπορεί να νιώθετε καούρα κάθε τόσο μετά από την υπερκατανάλωση τροφής ή εάν έχετε φάει πολύ γρήγορα. Όμως ενώ κάποιοι παθαίνουν περιστασιακά καούρα, άλλοι τη βιώνουν πιο τακτικά, ιδίως εάν έχουν μια πάθηση όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ή η χρόνια παλινδρόμηση οξέος. Η ΓΟΠΝ είναι μια γαστρεντερική πάθηση κατά την οποία το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο και προκαλεί βλάβη. Η συχνή καούρα θεωρείται σύμπτωμα της ΓΟΠΝ.

Τα καλά νέα είναι πως τα ενυδατικά ποτά μπορούν να καταπραΰνουν τον ερεθισμό στον οισοφάγο, να αυξήσουν την ενυδάτωση και να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που εξισορροπούν την οξύτητα στο στομάχι σας.

Τι να πίνετε για να αντιμετωπίσετε την καούρα

Νερό

Το να πίνετε περισσότερο νερό βοηθά το στομάχι σας να αφομοιώσει πλήρως τα τρόφιμα που τρώτε. Το νερό ξεπλένει τα οξέα του στομάχου που μπορεί να παλινδρομήσουν στον οισοφάγο. Επίσης η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εμποδίσει τον οισοφάγο να συσσωρευτεί με οξέα στομάχου και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Τσάγια από βότανα

Μερικά τσάγια βοηθούν στην ανακούφιση από την καούρα. Η έρευνα δείχνει ότι τα φυτά όπως το τζίντζερ και το δεντρολίβανο μπορεί να ανακουφίσουν την καούρα. Τα περισσότερα βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν την ενόχληση που νιώθετε και επίσης βοηθούν στη δυσπεψία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καούρα.

Η κουρκουμίνη, μια ένωση του κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείας οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση (όταν το οξύ του στομάχου και τα τοξικά στοιχεία βλάπτουν τον οισοφάγο). Διατίθενται επίσης επιλογές με πιο γλυκιά γεύση για ανακούφιση από την καούρα. Τα συστατικά φυτικής προέλευσης όπως η σκόνη χαρουπιού και η ρίζα marshmallow στα τσάγια μπορούν να καταπραΰνουν το γαστρεντερικό σωλήνα και τον οισοφάγο.

Επιπλέον η ρίζα γλυκόριζας , ο κουρκουμάς και η καλέντουλα μπορεί να είναι καταπραϋντικά και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με διαβρωτική οισοφαγίτιδα (φλεγμονή ή κατεστραμμένη επένδυση του οισοφάγου), η οποία μπορεί να επιδεινώσει την καούρα.

Χυμός αλόης βέρα

Η αλόη βέρα είναι γνωστή για τα οφέλη της στην επούλωση πληγών για το δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του οξέος στο στομάχι σας. Στον χυμό η αλόη βέρα δρα ως αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη πεπτικών ελκών (πληγές που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου σας). Η καούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα του πεπτικού έλκους. Ωατόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική είναι η αλόη βέρα για τη θεραπεία της καούρας και άλλων γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Jenny.Gr
pexels

Ποτά προς αποφυγή

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και περίσσεια ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν καούρα, επιδεινώνοντας τα οξέα του στομάχου που ρέουν πίσω στον οισοφάγο.

Καφές

Ο καφές είναι ένα από τα κύρια ροφήματα που θα ήταν καλό να αποφεύγετε για την ανακούφιση από την καούρα. Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης και οξέος στον καφέ προκαλούν καούρα και στομαχικές διαταραχές. Η εξισορρόπηση της πρόσληψης καφέ με το πόσο νερό πίνετε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καούρας.

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES), μια βαλβίδα υψηλής πίεσης όπου το στομάχι συναντά τον οισοφάγο. Όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι χαλαρός, τα στομαχικά υγρά μπορεί να πάνε προς τα πίσω στον οισοφάγο και να προκαλέσουν καούρα.

Το αλκοόλ επιβραδύνει επίσης τη διαδικασία της πέψης και έτσι η τροφή παραμένει στο στομάχι σας περισσότερο, οδηγώντας σε αέρια και καούρα. Όμως χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε την ποσότητα του αλκοόλ που μπορεί να επιδεινώσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να αυξήσουν τα αέρια, το φούσκωμα και την καούρα. Η ενανθράκωση αυξάνει την πίεση στο στομάχι. Όμως το πόσο η ενανθράκωση σε ένα ποτό επηρεάζει την καούρα σας διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τι να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα ποτό

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα, το να προσέχετε τι τρώτε και πίνετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα άβολα συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα τσάγια με ρίζα γλυκόριζας μπορεί να είναι πολύ πλούσια σε νάτριο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως η ΓΟΠΝ και δυσανεξία στη λακτόζη που μπορεί να κάνουν πιο πιθανή την καούρα. Εάν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη λακτόζη, θα πρέπει να αποφεύγετε όλα τα ποτά με αγελαδινό γάλα.

Άλλες συμβουλές για την ανακούφιση από την καούρα

Μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα της καούρας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση επαρκών μερίδων φαγητού, την απόσταση μεταξύ των γευμάτων σας και την κατανάλωση περισσότερης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε καούρα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Η συχνή καούρα μπορεί να είναι σημάδι μη θεραπευμένης ΓΟΠ ή οισοφαγίτιδας. Και εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερική αιμορραγία, έλκη και φλεγμονή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.