WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα φροντίσεις τους πνεύμονές σου και θα αποτρέψεις τις αναπνευστικές παθήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς θα φροντίσεις τους πνεύμονές σου και θα αποτρέψεις τις αναπνευστικές παθήσεις
pexels
Η διατήρηση των υγιών πνευμόνων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας ευεξία. Οι πνεύμονές σας παίζουν ζωτικό ρόλο στην αναπνοή, την παροχή οξυγόνου στο σώμα σας και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο επιπολασμός των αναπνευστικών παθήσεων παγκοσμίως υπογραμμίζει τη σημασία της υγείας των πνευμόνων. Καταστάσεις υγείας όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της υγείας των πνευμόνων σας.

Δείτε πώς θα βελτιστοποιήσετε την υγεία των πνευμόνων σας

Κόψτε ή αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία των πνευμόνων. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να βλάψουν τους αεραγωγούς και τις κυψελίδες σας, προκαλώντας αναπνευστικές παθήσεις όπως χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα.

Το μακροχρόνιο κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο παγκοσμίως. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και καρκίνου του πνεύμονα με την πάροδο του χρόνου.

Εάν καπνίζετε, μπορεί να είναι δύσκολο να το κόψετε. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας καθώς ξεκινάτε αυτό το ταξίδι. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Κάντε ένα σχέδιο και μείνετε σε αυτό

  • Ζητήστε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή ομάδες υποστήριξης

  • Δοκιμάστε συμπεριφορική θεραπεία ή συμβουλευτική για να μειώσετε την επιθυμία σας για κάπνισμα

  • Αποφύγετε τα ερεθίσματα που σας κάνουν να θέλετε να καπνίσετε

  • Μείνετε δραστήριοι και βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος , όπως να κάνετε ένα άθλημα ή να απολαύσετε ένα χόμπι

Εκτελέστε ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, την αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων και την προώθηση της χαλάρωσης. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως άσθμα , ΧΑΠ ή πνευμονικές λοιμώξεις.

Οι παρακάτω ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των πνευμόνων σας:

Διαφραγματική αναπνοή: Επίσης γνωστή ως κοιλιακή αναπνοή, αυτή η άσκηση εστιάζει στην επέκταση του διαφράγματος για τη βελτίωση της εισαγωγής και απελευθέρωσης αέρα. Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά. Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας και το άλλο στο στήθος σας. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη, νιώθοντας την κοιλιά σας να ανεβαίνει και μετά εκπνεύστε αργά από τα χείλη, νιώθοντας την κοιλιά σας να πέφτει.

Αναπνοή με σφιγμένα χείλη: Αυτή η άσκηση βοηθά στην επιβράδυνση της αναπνοής και στη διατήρηση ανοιχτών αεραγωγών. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας και μετά εκπνεύστε απαλά από τα σφιγμένα χείλη σαν να σβήνετε ένα κερί.

Αυξήστε την κατανάλωση των ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς σας. Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς, να αυξήσει την ικανότητα των πνευμόνων και να βελτιώσει την αναπνοή. Ξεκινήστε να τρώτε περισσότερα από τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Ψάρι

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Αυγά

  • Φασόλια

  • Αβοκάντο

  • Φυτικά έλαια

Τηρήστε την καλή υγιεινή

Η τήρηση της καλής υγιεινής μπορεί να μειώσει την εξάπλωση μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και να προστατεύσει τους πνεύμονες. Καλό είναι να ακολουθείτε τα παρακάτω:

  • Πλένετε τα χέρια συχνά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό

  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό

  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα όταν φτερνίζεστε ή βήχετε

  • Μείνετε σπίτι όταν αισθάνεστε αδιαθεσία για να αποτρέψετε τη μετάδοση λοιμώξεων

  • Καθαρίστε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά

  • Φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε με πολύ κόσμο

  • Μείνετε ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς

Ασκηθείτε

Η άσκηση υποστηρίζει πολύ την υγεία και τη λειτουργία των πνευμόνων. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς. Ακόμη και άτομα με μακροχρόνιες πνευμονικές παθήσεις μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους με τακτική άσκηση. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής.

Η άσκηση έχει αρκετές θετικές επιπτώσεις στην υγεία των πνευμόνων, όπως

  • Αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων

  • Ενισχύει τους αναπνευστικούς μύες, όπως το διάφραγμα και τους μεσοπλεύριους μύες

  • Βελτιώνει τον αερισμό, που είναι η διαδικασία κίνησης του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες

Jenny.Gr
pexels

Πώς η ποιότητα του αέρα επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέετε, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, επηρεάζει σημαντικά την υγεία των πνευμόνων. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον αέρα γύρω σας, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τους πνεύμονές σας παρά αυτές τις συνθήκες.

Παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι ο καπνός του τσιγάρου που εισπνέετε εάν κάποιος καπνίζει κοντά σας. Η έρευνα υπολογίζει ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι που δεν καπνίζουν βιώνουν θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, των επιπλοκών άσθματος, του καρκίνου του πνεύμονα, της καρδιακής προσβολής και άλλων αναπνευστικών παθήσεων. Για να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας από το παθητικό κάπνισμα, αποφύγετε περιοχές όπου καπνίζουν και πείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα που καπνίζουν έξω από το σπίτι σας.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ρύπανση του αέρα μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα και να επιδεινώσει αναπνευστικές καταστάσεις όπως το άσθμα και η ΧΑΠ. Μπορείτε να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας από τη ρύπανση αποφεύγοντας τις υπαίθριες δραστηριότητες κατά τις ημέρες υψηλής ρύπανσης και χρησιμοποιώντας συσκευές καθαρισμού αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Εν κατακλείδι η διατήρηση της υγείας των πνευμόνων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία. Υιοθετώντας τις παραπάνω πρακτικές μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο παθήσεων αναπνευστικής υγείας όπως το άσθμα, η ΧΑΠ και οι πνευμονικές λοιμώξεις.

Πριν αλλάξετε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν αυτές οι αλλαγές είναι κατάλληλες για εσάς και τι μπορείτε να κάνετε σε εξατομικευμένο επίπεδο για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας στη βέλτιστη κατάσταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.