WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατήρηση των τροφίμων στην κατάψυξη επηρεάζει τη θρεπτική τους αξία


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς η διατήρηση των τροφίμων στην κατάψυξη επηρεάζει τη θρεπτική τους αξία
pexels
Ο τρόπος με τον οποίο βάζετε τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ενώ η τοποθέτηση στο ψυγείο τροφίμων όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά μπορεί να δημιουργήσει το ανθεκτικό άμυλο και να αυξήσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία, η διατήρηση τους στην κατάψυξή δεν αλλάζει απαραίτητα τη διατροφική τους σύνθεση.

Σύμφωνα με το USDA, υπάρχει μικρή αλλαγή στη θρεπτική αξία κατά την αποθήκευση των τροφίμων στην κατάψυξη. Αλλά τελικά, το αν αυτή η μέθοδος συντήρησης αλλάζει ή όχι το διατροφικό προφίλ εξαρτάται από το φαγητό που καταψύχεται και από το εάν είναι ή όχι μαγειρεμένο.

Για παράδειγμα μερικά τρόφιμα έχουν ενισχυμένη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όταν μαγειρεύονται πριν την κατάψυξη, ενώ άλλα μπορεί να είναι καλύτερα σε ακατέργαστη κατάσταση.

Επίσης οι παγωμένοι κρύσταλλοι που σχηματίζονται όταν κάτι είναι κατεψυγμένο είναι ο πιο σημαντικός λόγος που μπορεί να χαθούν ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να διασπάσουν τα κυτταρικά τοιχώματα, οδηγώντας σε μια ελαφρά απώλεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες C και οι βιταμίνες Β, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές.

Όμως αυτές οι απώλειες είναι συνήθως πολύ μικρές και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς η κατάψυξη των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική τους σύνθεση.

Η αποθήκευση των τροφίμων στην κατάψυξη μπορεί στην πραγματικότητα να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά

Όταν γίνεται σωστά η κατάψυξη των τροφίμων τότε μπορεί να διατηρήσει το θρεπτικό προφίλ στα τρόφιμα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους συντήρησης. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα, μπορούν να καταψυχθούν αμέσως μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή τους στη μέγιστη ωρίμανση, επιτρέποντας τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών.

Από την άλλη πλευρά τα φρέσκα προϊόντα μπορεί να χάσουν μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να μεταφερθούν στα παντοπωλεία.

Jenny.Gr
pexels

Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Τα οφέλη για την υγεία των κατεψυγμένων τροφίμων εξαρτώνται από παράγοντες όπως το αν υπάρχουν ή όχι πρόσθετα σε αυτά και πόσο μακριά είναι από τη φυσική τους κατάσταση. Ενώ τα σπιτικά γεύματα τείνουν να είναι καλύτερα σε διατροφική ποιότητα, πολλά εμπορικά κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να είναι συγκρίσιμα, υποθέτοντας ότι τα συστατικά είναι υψηλής ποιότητας χωρίς υπερβολικά πρόσθετα.

Συμβουλές ασφάλειας για τη διατήρηση των τροφίμων στην κατάψυξη

Οι γενικές συμβουλές ασφάλειας για τη διατήρηση των τροφίμων στην κατάψυξη περιλαμβάνουν το ζεμάτισμα των λαχανικών πριν από την κατάψυξη, την αποθήκευση των κατεψυγμένων τροφίμων στους μείον 17 βαθμούς κελσίου και τη χρήση όλων των κατεψυγμένων τροφίμων εντός του προτεινόμενου χρόνου αποθήκευσης για τη διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου διατροφικής ποιότητας.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, ειδικότερα, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 8 έως 12 μηνών για βέλτιστη ποιότητα, αλλά ακόμα κι αν διατηρήσετε αυτά τα τρόφιμα στην κατάψυξη περισσότερο θα μπορείτε να τα καταναλώσετε με ασφάλεια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα πρέπει να μπαίνουν αμέσως στην κατάψυξη μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από το παντοπωλείο. Τέλος τα φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα που σκοπεύετε να καταψύξετε θα πρέπει να καταψύχονται εντός δύο ωρών από την προετοιμασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.