WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που είναι καλό να γνωρίζεις για τη διαισθητική διατροφή


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Σεπτεμβρίου 2024

4 πράγματα που είναι καλό να γνωρίζεις για τη διαισθητική διατροφή
unsplash
Τι είναι η διαισθητική διατροφή και πώς μπορεί να αλλάξει τη σχέση σας με το φαγητό;

Η διαισθητική διατροφή μπορεί να έχει αναγνωριστεί πρόσφατα, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, δύο διαιτολόγοι, η Evelyn Tribole , RDN, και η Elyse Resch , RDN, έγραψαν το βιβλίο Intuitive Eating το 1995 και από τότε, η ιδέα συνέχισε να κερδίζει ενδιαφέρον, τόσο στο κοινό όσο και στην επιστημονική κοινότητα.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ερευνών που συνδέει αυτόν τον τρόπο διατροφής με τη βελτιωμένη ψυχική υγεία και ευεξία , την ψυχοκοινωνική υγεία , ακόμη και τους γονείς που σερβίρουν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα κατά το δείπνο .

Η διαισθητική διατροφή είναι να δουλεύεις με το σώμα σου, όχι ενάντια σε αυτό, όπως διακηρύσσει η διατροφική κουλτούρα. Για παράδειγμα, στην κουλτούρα διατροφής, το αίσθημα πείνας μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι αδυναμίας. Μπορεί να έχουμε ψευδείς πεποιθήσεις για την πείνα, όπως να πιστεύουμε ότι το να πεινάμε μεταξύ των γευμάτων είναι κάτι κακό ή ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε πεινασμένοι αμέσως μετά το τέλος ενός γεύματος ή ενός σνακ. Η κατανόηση του τι είναι φυσιολογικό είναι πολύ ενθαρρυντικό και μπορεί να εξηγήσει πολλά από αυτά που νιώθουμε.

Όμως στην πραγματικότητα η διαισθητική διατροφή δεν βασίζεται καθόλου στην τελειότητα — αντίθετα, βασίζεται στην περιέργεια και στη μάθηση για το σώμα σας και τι πραγματικά χρειάζεται. Έχει να κάνει με το να βλέπετε κάθε γεύμα ως μια ευκαιρία να συντονιστείτε με το σώμα σας για να πειραματιστείτε με το πώς μπορείτε να τρέφεστε πιο ισορροπημένα. Όλα αυτά είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Λοιπόν, εδώ είναι 4 διατροφικές συμβουλές που αφορούν την διαισθητική διατροφή

Είναι εντάξει να τρώτε ακόμα και εάν δεν πεινάτε

Μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό σημαίνει να κατανοείτε ότι η πείνα ποικίλλει κάθε μέρα και ότι οι ανάγκες σας διαφέρουν από τις ανάγκες οποιουδήποτε άλλου. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να τρώτε ακόμα και εάν δεν πεινάτε, όπως όταν υπάρχουν λόγοι κοινωνικών σχέσεων, χειρισμού συναισθημάτων , νοσταλγικοί λόγοι ή ακόμα και να φάτε πριν αισθανθείτε πεινασμένοι, εάν δεν μπορείτε να φάτε αργότερα (μια μορφή πείνας που ονομάζεται πρακτική πείνα). Η διαισθητική διατροφή αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διάφορες μορφές πείνας που μπορεί να αντικαταστήσουν άλλες ανάγκες, όχι μόνο τη σωματική μας επιθυμία για φαγητό.

Το βάρος σας δεν δείχνει απαραίτητα και το εάν είστε ή όχι υγιείς

Το βάρος σας είναι απλώς ένας αριθμός, είναι η σχέση σας με τη βαρύτητα. Αυτός ο αριθμός αφήνει πολλά έξω για την υγεία σας. Για παράδειγμα, δεν αντικατοπτρίζει τη μυϊκή σας μάζα, τα φάρμακα που παίρνετε, το ιστορικό της υγείας σας, το πόσο τρώτε και πολλά άλλα. Επιπλέον, πράγματα όπως το άγχος, τα φάρμακα, η γενετική, η κατάσταση ενυδάτωσης και άλλα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το βάρος σας. Το να ξοδεύετε ψυχική ενέργεια και να αγχώνεστε για τον αριθμό στη ζυγαριά μπορεί να επιδεινώσει την υγεία και την ευημερία σας.

Jenny.Gr
unsplash

Το φαγητό μπορεί να είναι ευχάριστο

Η διατροφική κουλτούρα μας διδάσκει να βλέπουμε τα τρόφιμα ρομποτικά. Αντί να βλέπουμε το φαγητό ως ευχάριστο και ικανοποιητικό, το φαγητό και τα γεύματα θεωρούνται ως αριθμοί ή θεωρούνται ως υψηλές ή χαμηλές θερμίδες ή χωρίς ενοχές. Αγχωνόμαστε και μετράμε αυστηρά τις θερμίδες, αντί να συντονιστούμε με αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας. Είμαστε «καλοί» αν τρώμε σαλάτα και «κακοί» αν φάμε επιδόρπιο. Η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας μπορεί όχι μόνο να προσφέρει ενδυνάμωση, αλλά και να σας δώσει το κίνητρο να τρώτε για απόλαυση και για λόγους εκτός της διατροφής μερικές φορές.

Τα τρόφιμα δεν χρειάζεται να επισημαίνονται ως «υγιεινά» ή «ανθυγιεινά»

Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγοριοποιούν τις τροφές ως: υγιεινές ή ανθυγιεινές. Ωστόσο, το να βλέπετε τα τρόφιμα πέρα ​​από αυτή την κατηγορία είναι σημαντικό για την ύπαρξη μιας ισορροπημένης σχέσης με αυτό που τρώτε. Όλα τα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να ταιριάζουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και η κατανόηση του πώς αυτά τα τρόφιμα σας κάνουν να νιώθετε είναι πολύ σημαντική.

Ενώ ορισμένες από τις επιλογές σας μπορεί να είναι αυθόρμητες, συνήθως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε πραγματικά ένα μπισκότο, αλλά γνωρίζετε ότι το σώμα σας θα νιώθει πιο ενεργητικό και ικανοποιημένο με ένα ισορροπημένο γεύμα, όπως ένα σάντουιτς μαζί με ένα φρούτο ή σαλάτα. Το να κρατήσετε το μπισκότο για αργότερα μπορεί να είναι η δική σας επιλογή. Καμία επιλογή δεν είναι «σωστή» ή «λάθος», αλλά αυτό που θα επιλέξετε μπορεί να σας οδηγήσει στο να αισθάνεστε περισσότερο ικανοποιημένοι και γεμάτοι ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.