WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aυτά είναι τα 4 βασικά θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη διατροφή μας


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2024

Aυτά είναι τα 4 βασικά θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη διατροφή μας
pexels
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων στον πλανήτη δεν λαμβάνουν 4 βασικές βιταμίνες και μέταλλα από το φαγητό τους.

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη που διεξάχθηκε από το Harvard TH Chan School of Public Health και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barbara (UCSB), επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνει μια κλήση αφύπνισης για την παγκόσμια υγεία.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων που συλλέχθηκαν από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων και στατιστικών μοντέλων που αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές, η ομάδα υπολόγισε τα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών στις δίαιτες για το 99,3 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, σε 185 χώρες.

Και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, λέει ο επιστήμονας τροφίμων Ty Beal, από το GAIN. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά από τα πολλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία»

Ανεπάρκεια ιωδίου

Περίπου το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες ιωδίου. Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, το σωματικό βάρος, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Το ιώδιο βρίσκεται στα θαλασσινά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το 68 τοις εκατό από εμάς δεν παίρνουμε αρκετό από αυτό.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε

Το 67 τοις εκατό των ανθρώπων δεν παίρνει αρκετή βιταμίνη Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα αυγά. Βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα και είναι επίσης σημαντική για την ανταλλαγή μηνυμάτων στα κύτταρα και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις.

Jenny.Gr
pexels

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Στη συνέχεια έχουμε ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για να έχουμε γερά οστά και δόντια, καθώς και για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως γάλα, τυρί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το 66 τοις εκατό από εμάς δεν καταναλώνουμε αρκετό στη διατροφή μας.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο σίδηρος , με το 65 τοις εκατό των ανθρώπων να μη λαμβάνουν αρκετό από αυτό το μέταλλο. Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί στο συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα φασόλια και είναι σημαντικός για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης που χρειαζόμαστε για να μεταφέρουμε το οξυγόνο στο σώμα μας. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και πονοκεφάλους, καθώς και σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί εδώ – η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τη χρήση συμπληρωμάτων και εμπλουτισμένων τροφίμων και δεν περιλαμβάνει όλες τις εκτιμήσεις.

Η ομάδα πίσω από την έρευνα ελπίζει ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας καλύτερης στάσης απέναντι στις ισορροπημένες δίαιτες, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έλλειψη των πιο βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να είναι υγιές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.