WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 6 κρυμμένοι κίνδυνοι της υπερβολικής άσκησης


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2024

Οι 6 κρυμμένοι κίνδυνοι της υπερβολικής άσκησης
pexels
Ανακαλύψτε τους κρυμμένους κινδύνους της υπερβολικής άσκησης, όπως η αύξηση βάρους, η φλεγμονή, η υψηλή κορτιζόλη και πολλά άλλα.

Πρόσφατα, οι ασκήσεις υψηλής έντασης όπως το CrossFit, οι προπονήσεις HIIT και η προπόνηση για μαραθώνιο έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Οι γκουρού της βιομηχανίας γυμναστικής επαινούν αυτές τις αυστηρές προπονήσεις για την ικανότητά τους να προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα και να παρέχουν μια εθιστική έκρηξη αδρεναλίνης. Ωστόσο, ενώ αυτά τα σχήματα έντονης άσκησης προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη, μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας όταν δεν είναι ισορροπημένα.

Σύμφωνα με τις γενικές συστάσεις άσκησης από οργανισμούς υγείας όπως το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), οι ενήλικες είναι καλό να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας δύο έως τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα.

Αυτές οι συστάσεις ισχύουν για την προώθηση της συνολικής υγείας και ευεξίας για τον μέσο ενήλικα χωρίς να επιβαρύνεται υπερβολικά το σώμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες το παρακάνουν με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί παραδόξως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, χρόνια φλεγμονή, αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, αλλαγές στη διάθεση και ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα . Αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα είναι συχνά το αποτέλεσμα της ώθησης του σώματος πέρα ​​από τα όριά του χωρίς επαρκή ανάπαυση και ανάκαμψη.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τους κρυμμένους κινδύνους της υπερβολικής προπόνησης, πώς συμβάλλει σε αυτά τα ζητήματα υγείας και θα προσφέρει οδηγίες για την εύρεση μιας πιο υγιεινής ισορροπίας στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης.

Τι σημαίνει υπερβολική άσκηση

Η υπερβολική άσκηση συμβαίνει όταν ένα άτομο συμμετέχει σε σωματική δραστηριότητα με συχνότητα, διάρκεια ή ένταση που υπερβαίνει την ικανότητα του σώματος να αναρρώσει πλήρως.

Αυτή η ανισορροπία μεταξύ άσκησης και αποκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως χρόνια κόπωση, επίμονος μυϊκός πόνος, συχνοί μυοσκελετικοί τραυματισμοί και μείωση της απόδοσης παρά τη συνεχή προπόνηση.

Επιπλέον, ψυχολογικά συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου είναι κοινά μεταξύ εκείνων που προπονούνται υπερβολικά. Η αναγνώριση αυτών των σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται με την υπερβολική άσκηση.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής άσκησης

Ενώ η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, η ώθηση του σώματος πέρα ​​από τα όριά του μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικές παρενέργειες. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ σωματικής άσκησης και αποκατάστασης. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία που εξουδετερώνουν τα οφέλη της προπόνησης.

Η κατανόηση αυτών των αρνητικών παρενεργειών υπογραμμίζει τη σημασία του μέτρου και της σωστής ανάκαμψης, ώστε τα άτομα να μπορούν να αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Αύξηση βάρους

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αντί για απώλεια βάρους. Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα συχνά την υπερκατανάλωση τροφής.

Επιπλέον, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να αναγκάσει το σώμα να εισέλθει σε μια καταβολική κατάσταση, διασπώντας τον μυϊκό ιστό για ενέργεια, γεγονός που μειώνει τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό. Αυτή η απώλεια μυών μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους και ακόμη και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Αυξημένη φλεγμονή

Ενώ η μέτρια άσκηση προκαλεί οξεία φλεγμονή που βοηθά στην αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών, η υπερβολική άσκηση οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή. Η επίμονη φλεγμονή εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως μεταξύ των έντονων προπονήσεων, οδηγώντας σε συνεχή πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις. Αυτή η χρόνια κατάσταση μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της εξασθενημένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Η κορτιζόλη , γνωστή ως ορμόνη του στρες, απελευθερώνεται ως απάντηση στο σωματικό και ψυχικό στρες. Η υπερβολική άσκηση προκαλεί παρατεταμένα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να διαταράξουν διάφορες σωματικές λειτουργίες. Η χρόνια υψηλή κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, αυξημένο κοιλιακό λίπος και εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η υπέρταση και η οστεοπόρωση.

Θέματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ζήτηση του σώματος για γλυκόζη λόγω της αύξησης της αδρεναλίνης και εάν τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντληθούν, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα .

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου τα κύτταρα γίνονται ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τραυματισμοί

Η υπερβολική προπόνηση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων, της τενοντίτιδας και των μυϊκών καταπονήσεων. Η συνεχής καταπόνηση του σώματος χωρίς επαρκή ανάπαυση και αποκατάσταση οδηγεί σε τραυματισμούς κατάχρησης λόγω έλλειψης ανάκτησης των ιστών. Αυτοί οι τραυματισμοί όχι μόνο εμποδίζουν την πρόοδο, αλλά μπορούν επίσης να παραγκωνίσουν τα άτομα από τη σωματική δραστηριότητα για παρατεταμένες περιόδους, οδηγώντας και σε άλλες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, όπως η κατάθλιψη .

Ορμονικές ανισορροπίες

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βασικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για την αναπαραγωγική υγεία. Για τις γυναίκες, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος ή αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως), ενώ οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Αυτές οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη οστική πυκνότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και προβλήματα γονιμότητας. Η ενδοκρινική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την ευεξία.

Η πρόληψη της υπερβολικής άσκησης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης φυσικής κατάστασης και της συνολικής ευεξίας. Ενώ η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική με μέτρο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής και μυϊκής ικανότητας, η υπέρβαση των ορίων του σώματος μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές συνέπειες.

Ενσωματώνοντας δομημένα σχέδια προπόνησης, δίνοντας προτεραιότητα στην ξεκούραση και ιδιαίτερη προσοχή στα σήματα του σώματος σας, θα μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.