WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι πραγματικά απαραίτητα τα ροφήματα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Σεπτεμβρίου 2024

Είναι πραγματικά απαραίτητα τα ροφήματα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση;
unsplash
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η προπόνησή σας θα πάει χαμένη αν δεν φύγετε από το γυμναστήριο με ένα ρόφημα πρωτεΐνης στο χέρι;

Είναι αλήθεια ότι οι αθλητές και οι bodybuilders είναι εκείνοι που καταναλώνουν τα περισσότερα συμπληρώματα πρωτεΐνης. Και ενώ τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση, δεν είναι απολύτως απαραίτητο να τα πίνετε αμέσως μετά την άσκηση.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνετε πρωτεΐνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά από μια προπόνηση για να βελτιστοποιήσετε τη σύνθεση των μυών (αναδόμηση της μυϊκής μάζας που διασπάστηκε μετά την άσκηση). Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να είναι πιο σημαντικό είναι η συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων. Δεν έχει πραγματικά σημασία πόσο γρήγορα μετά από μια προπόνηση καταναλώνετε αυτό το σέικ αν δεν τρώτε αρκετή συνολική πρωτεΐνη καθημερινά.

Τούτου λεχθέντος, συνιστάται να μην περιμένετε πολλές ώρες μετά την προπόνηση για να φάτε. Σας ενθαρρύνω να προσπαθήσετε να φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ μέσα σε μία ή δύο ώρες μετά την άσκηση. Το σώμα σας χρησιμοποίησε πολλά καύσιμα και χρειάζεται αναπλήρωση.

Τόσο οι υδατάνθρακες όσο και οι πρωτεΐνες χρειάζονται μετά την προπόνηση μαζί με υγρά για ενυδάτωση. Εάν όμως δυσκολεύεστε να φάτε λίγο μετά την άσκηση, η επιλογή κάτι μικρού όπως γάλα σοκολάτας με χαμηλά λιπαρά ή ένα smoothie μπορεί να είναι ιδανική λύση, γιατί μπορούν να να σας κρατήσουν ικανοποιημένους μέχρι να να καταναλώσετε ένα μεγαλύτερο, πιο ισορροπημένο γεύμα.

Είναι καλύτερο να πίνετε ροφήματα πρωτεΐνης πριν ή μετά την άσκηση;

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι καλύτερο να καταναλώνονται πριν ή μετά την προπόνηση. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση (σούπερ ενοχλητικό, το ξέρω). Η «καλύτερη» ώρα για ένα σέικ πρωτεΐνης εξαρτάται από τους στόχους σας καθώς και από το τι άλλο έχετε καταναλώσει εκείνη την ημέρα.

Τόσο η διατροφή πριν όσο και μετά την προπόνηση είναι σημαντική, αλλά όπως αναφέρθηκε, η κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και συνολικών θερμίδων είναι πιο σημαντική από τον καθορισμό του χρόνου. Εάν ο στόχος σας είναι να χτίσετε μυϊκή μάζα, δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση γευμάτων πλούσια σε πρωτεΐνη κάθε 3-5 ώρες περίπου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν προτιμάτε να καταναλώνετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης πριν από την προπόνηση, αυτό είναι απολύτως εντάξει. Συνιστώ να συμπεριλάβετε επίσης μια πηγή υδατανθράκων, ειδικά εάν δεν έχετε φάει ένα γεύμα ή σνακ εδώ και ώρα.

Jenny.Gr
unsplash

Είναι απαραίτητα τα ροφήματα πρωτεΐνης για την επίτευξη των πρωτεϊνικών στόχων;

Τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη. Δεν χρειάζεται όμως να τα καταναλώνετε με σκοπό να πετύχετε τους πρωτεϊνικούς σας στόχους. Επαναλαμβάνω - τα σέικ πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, πριν καταλήξετε σε ένα ρόφημα πρωτεΐνης, συνιστώ να προσπαθήσετε να ενσωματώσετε πρωτεΐνη από πηγές τροφίμων. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και μπορεί να προστεθεί σε πιάτα που ήδη καταναλώνετε.

Πώς να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη είναι να ενσωματώσετε μια πηγή πρωτεΐνης στα περισσότερα γεύματα και σνακ, όταν είναι δυνατόν.

Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν:

  • Βοδινό κρέας

  • Πουλερικά

  • Ψάρι

  • Χοιρινό

  • Αυγά

  • Γαλακτοκομικά

  • Ολόκληρες πηγές σόγιας (tofu, edamame, miso και tempeh)

  • Φασόλια και φακές

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Μερικά λαχανικά

Η κατανάλωση λίγης πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να σας βοηθήσει να καλύψετε τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη χωρίς να αγχώνεστε για το αν παίρνετε αρκετή ποσότητα.

Για άλλη μια φορά, τα ρόφηματα πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητα για την κάλυψη των πρωτεϊνικών σας αναγκών. Τούτου λεχθέντος, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους δυσκολεύονται να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες μόνο από το φαγητό. Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, προτείνω να αναζητήσετε αυτά που είναι ελεγμένα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των συστατικών και την ακρίβεια της ετικέτας. Τέλος για βέλτιστη μυϊκή αποκατάσταση, φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς υδατάνθρακες και συνολικές θερμίδες επίσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.