WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σελήνιο: Γιατί είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού και σε ποιες τροφές βρίσκεται


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Σεπτεμβρίου 2024

Σελήνιο: Γιατί είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού και σε ποιες τροφές βρίσκεται
pexels
Θα μπορούσε το σελήνιο να είναι το μυστικό για μια μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή;

Το σελήνιο, που μερικές φορές αποκαλείται «το στοιχείο της μακροζωίας», είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Έρευνες δείχνουν ότι το σελήνιο υποστηρίζει την υγιή γήρανση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και στη λειτουργία του θυρεοειδούς και είναι γνωστό ότι ενισχύει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι στην αυτόνομη κομητεία Bama Yao της Κίνας, μια περιοχή όπου οι κάτοικοι έχουν τη φήμη της μακροζωίας, το έδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε σελήνιο. Όμως το σώμα δεν παράγει σελήνιο, επομένως πρέπει να καταναλώνεται μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που απεκκρίνονται στα ούρα, το υπερβολικό σελήνιο συσσωρεύεται στο σώμα και μπορεί να είναι τοξικό. Η τοξικότητα του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, απώλεια μαλλιών, νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικά προβλήματα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο.

Πόσο σελήνιο χρειάζεστε;

Χρειάζεστε μόνο μικρές ποσότητες σεληνίου για να υποστηρίξετε τις σωματικές σας λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός των ορμονών του θυρεοειδούς και η αντιοξειδωτική άμυνα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου καθημερινά, ενώ οι έγκυες και οι γυναίκες ποτ θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον 5-15 mcg την ημέρα. 5

Μπορείτε να πάρετε σελήνιο από πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών Βραζιλίας , του κρέατος, των θαλασσινών, των λαχανικών και των δημητριακών. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 15 mcg, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαγγέτι παρέχει 33 mcg και 85 γραμμάρια μαγειρεμένες γαρίδες προσφέρουν 42 mcg σελήνιο.

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνετε μια ποικιλία τροφών, θα καλύψετε τις ανάγκες σας σε σελήνιο.

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με έδαφος φτωχό σε σελήνιο, όπως ορισμένες περιοχές της Ασίας, μπορεί να μην πάρουν αρκετό από αυτό το ορυκτό στη διατροφή τους. Και η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου συνδέεται με μια σοβαρή καρδιακή πάθηση που ονομάζεται νόσος Keshan, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα. Ωστόσο, η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια στην Ευρώπη, επομένως συνήθως δεν απαιτείται συμπλήρωμα. Πραγματικά δεν συνιστώ να παίρνετε πάνω από 400 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Jenny.Gr
selinio

Το επιπλέον σελήνιο θα ενισχύσει τη μακροζωία;

Πολλοί ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ σεληνίου και γήρανσης. Μια πρόσφατη μελέτη συσχέτισε τη διατροφική πρόσληψη σεληνίου με το αυξημένο μήκος τελομερών, έναν δείκτη που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης. Γενικά, τα μικρότερα τελομερή υποδηλώνουν γήρανση και εξέλιξη της νόσου

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition υποδηλώνει ότι μέτριες ποσότητες διατροφικού σεληνίου προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο. Η μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 25.000 Αμερικανούς ενήλικες, αλλά δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του σεληνίου και της βελτιωμένης μακροζωίας.

Απαιτείται λοιπόν περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν οι ειδικοί να συστήσουν το σελήνιο ως αντιγηραντικό διατροφικό συστατικό, ωστόσο παραμένει ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη συνολική υγεία.

Η ουσία είναι ότι εάν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν σελήνιο, θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Εν κατακλείδι η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο όπως τα θαλασσινά, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί Βραζιλίας στη διατροφή σας μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική πρόσληψη, καθώς τα υψηλά επίπεδα σεληνίου μπορεί να είναι επιβλαβή. Τα συμπληρώματα είναι γενικά περιττά εκτός εάν ζείτε σε περιοχή με έδαφος φτωχό σε σελήνιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.