WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παίρνεις αρκετή βιταμίνη Β12; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις  


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Σεπτεμβρίου 2024

Παίρνεις αρκετή βιταμίνη Β12; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις  
pexels
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα, αλλά η ηλικία, ορισμένες καταστάσεις και τα φάρμακα μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο για έλλειψη.

Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή βιταμίνη Β12 στο σώμα σας. Είναι μια βασική βιταμίνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αίματος και των νευρικών κυττάρων, μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και συμβάλλει στη δημιουργία του DNA, του γενετικού υλικού σε όλα τα κύτταρα σας.

Αλλά ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, κάποιοι (όπως τα άτομα άνω των 50 ετών ή είστε vegan) μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για ανεπάρκεια Β12.

Τι προσφέρει η βιταμίνη Β12 στον οργανισμό

Η βιταμίνη Β12, που ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, παίζει ζωτικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του σώματος. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη λειτουργία των νεύρων και, το πιο σημαντικό, τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Η Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό. Αφού το σώμα τη χρησιμοποιήσει, η υπολειπόμενη ποσότητα φεύγει από το σώμα μέσω των ούρων. Έτσι, εάν λαμβάνετε περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας βλάψει.

Ποιος μπορεί να κινδυνεύει για ανεπάρκεια Β12;

Είσται ηλικίας 50 ετών και άνω

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανεπάρκεια Β12 σε άτομα άνω των 50 ετών. Πρώτον, η γήρανση μπορεί να αλλάξει το γαστρεντερικό σύστημα ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου και οι αλλαγές μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την απελευθέρωση της Β12 από τα τρόφιμα στο σώμα ή στο να την απορροφήσει το σώμα.

Δεύτερον, τα φάρμακα που παίρνουν πολλοί ηλικιωμένοι, όπως η μετφορμίνη για τον διαβήτη ή οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων για την παλινδρόμηση οξέος , μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της Β12.

Είστε vegan

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής πρόσληψης Β12 προέρχεται από ζωικά προϊόντα, τα συμπληρώματα Β12 συνιστώνται σε άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή. Παρόλα αυτά ορισμένα τρόφιμα χωρίς κρέας, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και η διατροφική μαγιά, μπορεί να παρέχουν επαρκή πρόσληψη.

Είστε έγκυος

Τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 τείνουν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό. Μια προγεννητική βιταμίνη πρέπει να περιλαμβάνει Β12, αλλά δεδομένου ότι είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου, μεταξύ άλλων), οι έγκυες γυναίκες που είναι vegan ή έχουν άλλο λόγο να υποψιάζονται ανεπάρκεια θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

Μια βαριατρική επέμβαση, όπως η γαστρική παράκαμψη για απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει την ποσότητα του οξέος του στομάχου που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της Β12.

Έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις

Τα προβλήματα που μπορούν να περιορίσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν κακοήθη αναιμία (μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που εμποδίζει τον οργανισμό να παράγει μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την απορρόφηση της Β12), πεπτικές ασθένειες, όπως κοιλιοκάκη και νόσοι του Crohn και διαταραχές του ανοσοποιητικού όπως ο λύκος, μεταξύ άλλων.

Jenny.Gr
pexels

Συμπτώματα ανεπάρκειας της Β12

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αδύναμοι και να προκαλέσουν αναιμία, απώλεια ισορροπίας και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ενώ η ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι η μόνη αιτία. Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη κατάσταση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι θεραπεύσιμη και η θεραπεία λειτουργεί καλύτερα εάν το πρόβλημα διαγνωστεί έγκαιρα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας, οι συνθετικές μορφές βιταμίνης Β μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα στο φυσιολογικό. Αυτές χορηγούνται με ρινικά τζελ και σπρέι ή υγρά, σταγόνες ή δισκία που λαμβάνονται από το στόμα. Ορισμένα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ άλλα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Οι γιατροί δεν ελέγχουν τα επίπεδα Β12 τακτικά, αλλά μπορεί να το κάνουν εάν ένας ασθενής αναφέρει συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, μυρμήγκιασμα στα άκρα ή γνωστικές αλλαγές. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν τη Β12 σε άτομα με ιατρικές παθήσεις, όπως η αναιμία , και σε εκείνους που έχουν υιοθετήσει μια δίαιτα vegan.

Τέλος καλό είναι να παίρνετε τη Β12 από τις τροφές, αλλά αν δείτε ότι δεν μπορείτε να λάβετε ποσότητες, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας μήπως πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.