WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τη γρίπη και το κρυολόγημα: Μύθος ή αλήθεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2024

Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τη γρίπη και το κρυολόγημα: Μύθος ή αλήθεια;
pexels
Μπορεί η βιταμίνη C να αποτρέψει τη γρίπη και το κρυολόγημα;

Καθώς αλλάζει ο καιρός οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι μπορεί να κάνουν για να προστατευτούν από τη γρίπη και το κρυολόγημα. Γι αυτό και πολλοί στρέφονται στα συμπληρώματα με την ελπίδα ότι μια μικρή ενίσχυση βιταμινών θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν τυχόν ανεπιθύμητες ασθένειες. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς βιταμίνες βρίσκεται και η βιταμίνη C, η οποία συχνά διαφημίζεται ως θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης. Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Η βιταμίνη C είναι μια κοινή θρεπτική ουσία και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι μια από τις βασικές της ιδιότητες είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Επίσης είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να το παράγει μόνο του, επομένως πρέπει να λαμβάνεται μέσω διατροφικών πηγών ή να καταναλώνεται ως συμπλήρωμα.

Πηγές βιταμίνης C

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε αφθονία σε διάφορα φρούτα, λαχανικά, βότανα και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Οι κοινές πηγές μπορούν να βρεθούν στον παρακάτω.

  • Ακτινίδιο 93 mg (103% DV )

  • Κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές 128 mg

  • Φράουλες 59 mg

  • πορτοκάλια 53 mg

  • Παπάγια 61 mg

  • Μπρόκολο 89 mg

  • Ντομάτα 23 mg

Επιδράσεις της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αποτελέσματα της βιταμίνης C μπορούν να συνοψιστούν με 5 βασικούς τρόπους.

  • Υποστηρίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

  • Είναι αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι έχει εξουδετερωτική δράση στις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα μας.

  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η χρόνια φλεγμονή μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

  • Παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συμβάλλει στην ακεραιότητα του δέρματος και των βλεννογόνων. Με τη σειρά του, όσο πιο υγιές είναι το δέρμα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι τα παθογόνα να εισέλθουν στον φραγμό του δέρματος και να προκαλέσουν μόλυνση.

  • Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αντισωμάτων, πρωτεϊνών που αναγνωρίζουν πότε υπάρχουν βακτήρια ή ιοί, γεγονός που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C παίζει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του δερματικού φραγμού. Αν και δεν προλαμβάνει ή θεραπεύει τις ασθένειες από μόνη της, είναι απαραίτητη για ένα υγιές και λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Jenny.Gr
pexels

Βιταμίνη C και κρυολόγημα- γρίπη

Η θεωρία ότι η βιταμίνη C έχει επίδραση στο κρυολόγημα και στη γρίπη, διαδόθηκε γύρω στο 1970, όταν ο νομπελίστας Linus Pauling δημοσίευσε ένα βιβλίο για την πρόληψη του κρυολογήματος με τη χρήση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C.

Όμως εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πραγματικά αξιόπιστες μελέτες, που να αποδείκνυαν ότι αυτή η πεποίθηση είναι αληθινή. Από τότε έχει μελετηθεί εκτενώς. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έχουν εξετάσει αν η βιταμίνη C έχει πραγματική επίδραση στο κρυολόγημα.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά απογοητευτικά. Διότι, οι περισσότερες μελέτες αποκάλυψαν ό,τι η συμπλήρωση με 200mg ή περισσότερο, δεν μείωσε τη συχνότητα της ασθένειας. Ωστόσο υπάρχει μια τάση της βιταμίνης C να μειώνει τη σοβαρότητα του κρυολογήματος.

Άρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν παίρνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, δεν θα γλυτώσετε το κρυολόγημα, αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο ελαφριά και να διαρκέσουν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο ρόλος της βιταμίνης C πέρα ​​από την ανοσία

Εκτός από το ρόλο της στο ανοσοποιητικό, η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης σε άλλες απαραίτητες λειτουργίες του σώματος, όπως η ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου, η παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους, στη ρύθμιση της ισταμίνης, στην υγεία των αρθρώσεων και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.