WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είμαι διαιτολόγος και αυτά είναι τα κατεψυγμένα φρούτα που αγοράζω συνέχεια


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Σεπτεμβρίου 2024

Είμαι διαιτολόγος και αυτά είναι τα κατεψυγμένα φρούτα που αγοράζω συνέχεια
pexels
Δείτε ποια κατεψυγμένα φρούτα είναι τα αγαπημένα μου και γιατί.

Ο καταψύκτης μου τις περισσότερες φορές είναι γεμάτος μέχρι το χείλος. Το περιεχόμενό του μπορεί να κυμαίνεται από υπολείμματα μέχρι σπιτικό ζωμό έως μια ποικιλία από κατεψυγμένα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον καταψύκτη μου για πολλούς λόγους. Με βοηθά να φτιάξω μεγάλες παρτίδες υγιεινών γευμάτων και συστατικών που μπορώ να καταψύξω για μελλοντική χρήση. Επιπλέον, τα κατεψυγμένα τρόφιμα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα κατά το μαγείρεμα και διαρκούν πολύ περισσότερο από τα φρέσκα.

Και ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα στους διαδρόμους της κατάψυξης που βρίσκονται σταθερά στη λίστα μου, υπάρχει ένα χωρίς το οποίο δεν μπορώ να φύγω από το σούπερ μάρκετ: Τα κατεψυγμένα μούρα.

Χρησιμοποιώ μούρα για το πλιγούρι βρώμης μου, τα προσθέτω σε smoothies, φτιάχνω παρφέ γιαουρτιού και ακόμη και μαρμελάδα. Τα μούρα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα και διαθέτουν έως και 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα φλιτζανιού.

Αλλά τα φρέσκα μούρα μπορεί να είναι ακριβά και να χαλάσουν γρήγορα. Τα κατεψυγμένα όμως διαρκούν πολύ περισσότερο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ μήπως χαλάσουν, κάτι που με βοηθά να αποφύγω τη σπατάλη φαγητού. Επίσης πολλές φορές τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα. Ας δούμε τον λόγο παρακάτω.

Γιατί τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα

Η κατάψυξη σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα όλο τον χρόνο. Σημαίνει επίσης λιγότερη αλλοίωση, επιτρέποντάς σας να απολαμβάνετε τα προϊόντα όταν είναι κοντά στα καλύτερά τους διατροφικά.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να έχουν εξίσου πολλές βιταμίνες –και μερικές φορές περισσότερες– σε σύγκριση με τα φρέσκα. Όσον αφορά τους τρόπους για τη συντήρηση των τροφίμων, η κατάψυξη βρίσκεται στην κορυφή για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα κατεψυγμένα φρούτα συλλέγονται στην κορυφή της ωρίμανσης τους και στη συνέχεια καταψύχονται γρήγορα και συσκευάζονται μεμονωμένα σε ατμόσφαιρα αζώτου. Η έκθεση των φρούτων και των λαχανικών στο άζωτο βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών, και αυτό συμβαίνει επίσης με ορισμένα φρέσκα λαχανικά, όπως αυτά που είναι σε σακούλες.

Από την άλλη μεριά η απώλεια των θρεπτικών συστατικών στα φρέσκα προϊόντα συμβαίνει ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο οξυγόνο κατά τη μεταφορά και αποθήκευση σε μη κατεψυγμένο χώρο, γεγονός που υποβαθμίζει τα θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα τα κατεψυγμένα φασόλια σε ένα κατάστημα σε σχέση με τα φρέσκα, θα έχουν σχεδόν πάντα υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, επειδή μαζεύτηκαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο υψηλότερο σημείο ποιότητας και στη συνέχεια καταψύχθηκαν για να διατηρηθούν. Επιπλέον τα κατεψυγμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή, εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε μέσα σε μια ή δύο ημέρες.

Όσον αφορά τη διατροφική ιεραρχία, τα φρέσκα ώριμα λαχανικά από τη φάρμα είναι ανώτερα από τα κατεψυγμένα ως προς τη διατροφική τους αξία, μόνο εάν καταναλωθούν μέσα σε μια μέρα περίπου.

Jenny.Gr
pexels

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ο μεγαλύτερος τομέας ανησυχίας όταν αγοράζετε κατεψυγμένα τρόφιμ είναι να προσέχετε για πρόσθετα γλυκαντικά. Εάν ο κατασκευαστής παγώσει τα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ο τελικός αριθμός θερμίδων είναι παρόμοιος με τα φρέσκα. Ωστόσο, πολλές μάρκες προσθέτουν γλυκαντικά για να βελτιώσουν τη γεύση και να αποτρέψουν τη φθορά. Συνήθως είναι γραμμένο στη διατροφική ετικέτα με την ένδειξη "προσθήκη ζάχαρης".

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε πάντα τη σακούλα έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως το προϊόν δεν έχει ξεπαγώσει. Τέλος προσέξτε να αποθηκεύσετε τα κατεψυγμένα προϊόντα σας στο πίσω ή κάτω μέρος της κατάψυξης, όπου θα υπόκεινται λιγότερο σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Συμπερασματικά η σωστή συσκευασία και κατάψυξη των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά υγιεινή επιλογή και μπορεί κάποιες φορές να υπερέχουν των φρέσκων, εφόσον τα τελευταία έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.