WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως κάθε μέρα δαμάσκηνα; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Οκτωβρίου 2024

Τρως κάθε μέρα δαμάσκηνα; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου
Freepik
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε δαμάσκηνα κάθε μέρα

Τα δαμάσκηνα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η υποστήριξη της υγείας των οστών και η προαγωγή της υγείας της καρδιάς.

Ας δούμε τα οφέλη των δαμάσκηνων, το θρεπτικό τους περιεχόμενο και συμβουλές για την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε δαμάσκηνα κάθε μέρα

Μπορεί να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

Τα δαμάσκηνα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να σας βοηθήσουν κατά της δυσκοιλιότητας, λόγω της περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες,. Μια μερίδα (1/4 φλιτζάνι ή 4 έως 6 δαμάσκηνα) περιέχει το 11% της ημερήσιας αξίας.

Μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία των οστών

Τα δαμάσκηνα περιέχουν έναν μοναδικό συνδυασμό μετάλλων, βιταμίνης Κ, φαινολικών ενώσεων, φυτικών ινών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων με θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών.

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Osteoporosis International δείχνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν δαμάσκηνα καθημερινά για ένα χρόνο διατήρησαν την οστική τους δομή σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη -και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στην αναστροφή- της απώλειας της οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Θα προστατέψετε την καρδιά σας

Η κατανάλωση δαμάσκηνων κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής τον Ιούλιο.

Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά είμαστε ακριβώς στην κορυφή του παγόβουνου που μαθαίνουμε για αυτό, οπότε πρέπει να ψάξουμε λίγο βαθύτερα σε αυτά τα αποτελέσματα και ενδεχομένως να τα επαναλάβουμε.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων δαμάσκηνων κάθε μέρα συσχετίστηκε με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Jenny.Gr
Freepik

Είναι τα δαμάσκηνα ασφαλή για κατανάλωση;

Τα δαμάσκηνα θεωρούνται υγιεινά και ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν όμως καταναλώνετε δαμάσκηνα σε μεγάλες ποσότητες πέρα ​​από τη συνιστώμενη μερίδα, μπορεί να εμφανίσετε φούσκωμα ή αέρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη. Είναι καλύτερο να παραμείνετε σε μία μερίδα την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη χωρίς τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Συμβουλές για την απόλαυση των δαμάσκηνων

Η τακτική κατανάλωση μερικών δαμάσκηνων την ημέρα είναι μια εύκολη συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά επειδή έχουν μια εκπληκτικά ζουμερή υφή. Ακολουθούν μερικοί πρακτικοί τρόποι για να εντάξετε τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας:

Πρωινό: Ανακατέψτε τα δαμάσκηνα στο πρωινό σας smoothie για μια νότα γλυκύτητας και για τις φυτικές ίνες. Επίσης μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα ανακατέψετε σε πλιγούρι βρώμης ή στο γιαούρτι.

Σαλάτες: Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα δαμάσκηνα σε πράσινες σαλάτες, για να έχετε ως ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα με ποικιλία γεύσεων και υφών.

Αλμυρά: Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε και τα δαμάσκηνα με αλμυρούς τρόπους. Συνδυάστε τα με πιάτα όπως το κοτόπουλο ή στο κουσκούς.

Επιδόρπια: Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένα δαμάσκηνα σε μάφιν ή κέικ ως γλυκαντικό αντί για τη ζάχαρ

Σνακ: Απολαύστε τα δαμάσκηνα μόνα τους ως ένα γρήγορο σνακ που ενισχύει την ενέργεια. Μπορείτε ακόμη να τα συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς, σπόρους και κομμάτια μαύρης σοκολάτας.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε η κατανάλωση των δαμάσκηνων σε καθημερινή βάση μπορεί να προσφέρει στο σώμα σας μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση της υγείας των οστών και η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Εάν όμως αντιμετωπίζει πεπτικές ευαισθησίες, απλά προσέξτε να τα καταναλώνετε με μέτρο (και προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τη μια μερίδα, που είναι 4 έως 6 δαμάσκηνα την ημέρα). Τα δαμάσκηνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές εφαρμογές, καθιστώντας τα να τα απολαμβάνετε εύκολα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.