WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 αβλαβείς συνήθειες που μπορεί να χειροτερέψουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Οκτωβρίου 2024

4 αβλαβείς συνήθειες που μπορεί να χειροτερέψουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
pexels
Εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Αν είχατε ποτέ αυτό το κάψιμο, την άβολη αίσθηση στο στήθος σας μετά από ένα γεύμα, τότε γνωρίζετε πολύ καλά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση και μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για μακροχρόνια θεραπεία. Ωστόσο, για τους περισσότερους η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου ταξιδεύει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου στο στήθος ή στο λαιμό. Αυτό συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, δεν κλείνει όπως θα έπρεπε, επιτρέποντας τη διαφυγή του οξέος.

Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά ή για ώρες. Είναι πιο πιθανό να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εάν είστε έγκυος, παίρνετε ορισμένα φάρμακα, καπνίζετε ή είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

4 συνήθειες που στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να κάνουν χειρότερη τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά είναι εύκολο να τα διορθώσετε κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα σας.

Πίνετε το ποτό σας με καλαμάκι

Πιθανότατα δεν σκέφτεστε όταν πιάνετε ένα καλαμάκι, αλλά είναι μια συνήθεια που πρέπει να παραλείψετε εάν είστε επιρρεπείς στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η χρήση του μπορεί να σας κάνει να καταπιείτε περισσότερο αέρα, αυξάνοντας το φούσκωμα και την πίεση στο στομάχι σας, που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση.

Ξαπλώνετε οριζόντια όταν κοιμάστε

Η στάση του σώματος σας κατά τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά λίγο μετά το φαγητό. Αν χρησιμοποιείτε ένα επίπεδο μαξιλάρι ενώ ξαπλώνετε, το στομάχι και ο οισοφάγος σας βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, διευκολύνοντας το οξύ του στομάχου να μεταφερθεί στον οισοφάγο.

Φοράτε στενά ρούχα

Τα στενά ρούχα γύρω από την κοιλιά σας μπορούν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση αυξάνοντας την πίεση στο στομάχι. Τα παντελόνια δεν είναι το μόνο θέμα. Άλλα ρούχα, όπως οι στενές ζώνες, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Κακή στάση σώματος ενώ τρώτε

Δεν είναι μόνο το τι και το πότε τρώτε που επηρεάζει τη συχνότητα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σημασία έχει και η στάση του σώματός σας. Η κακή στάση, όπως το να σκύβετε ενώ τρώτε, μπορεί να συμβάλει στην παλινδρόμηση οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η στάση του σώματος μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι, το οποίο μπορεί να ωθήσει το οξύ πίσω στον οισοφάγο και να προκαλέσει παλινδρόμηση.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Αυτές οι πρακτικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τη συχνότητα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα

Το να αποφεύγετε να γεμίζετε υπερβολικά το στομάχι σας όταν τρώτε θα αποτρέψει την πρόσθετη πίεση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας παλινδρόμησης οξέος.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό

Είναι απαραίτητο να δώσετε στον εαυτό σας επαρκή χρόνο για να χωνέψει το φαγητό πριν ξαπλώσετε. Όταν ξαπλώνετε, η βαρύτητα δεν βοηθά ώστε να διατηρείται το περιεχόμενο τροφής στο στομάχι σας. Η άπεπτη τροφή και το οξύ μπορεί να προκαλέσουν πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, προκαλώντας τη ροή του περιεχομένου στον οισοφάγο σας και οδηγώντας σε δυσφορία και παλινδρόμηση. Για καλύτερο ύπνο, προσπαθήστε να αποφύγετε να ξαπλώνετε για τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό.

Ανυψώστε το κεφάλι σας

Για να αποφύγετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλείται όταν ξαπλώνετε, δοκιμάστε να σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά. Μπορείτε να κοιμάστε με ένα ειδικό μαξιλάρι που σας σηκώνει λίγο ποιο ψηλά.

Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα

Παραλείψτε τα στενά παντελόνια και τις ζώνες για να αποτρέψετε πρόσθετη πίεση στο στομάχι. Και προσπαθήστε να αποφύγετε άλλα στενά ρούχα, όπως στενά εσώρουχα.

Πολλοί από εμάς θα παρουσιάσουμε παλινδρόμηση οξέος κάποια στιγμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μια προσωρινή ενόχληση. Ωστόσο, για άλλους, η συχνότητα και η σοβαρότητα της γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Εάν διαπιστώσετε ότι η παλινδρόμηση γίνεται καθημερινό πρόβλημα δείτε εάν η πραγματοποίηση μερικών τροποποιήσεων βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να λάβετε ανακούφιση, μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από πρόσθετο έλεγχο ή φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.