Η γύρη των μελισσών δεν είναι κάτι καινούριο. Στην πραγματικότητα, η χρήση της χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω — τόσο πολύ πίσω που ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης, ο οποίος πέθανε γύρω στο 375 π.Χ., πιστεύεται ότι συνταγογραφούσε αυτό το υποπροϊόν της μέλισσας για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Σήμερα, οι υποστηρικτές της γύρης μελισσών την αναφέρουν μερικές φορές ως «πολυβιταμίνη της φύσης», υποστηρίζοντας ότι έχει τη δύναμη να ενισχύει το ανοσοποιητικό, να αποτρέπει τις λοιμώξεις, να διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ίσως ακόμη και να μειώνει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η ηπατική νόσο και ορισμένοι τύποι του καρκίνου. Είναι όμως αλήθεια όλα αυτά; Πιθανότατα όχι.
Δεν υπάρχουν πειστικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα της γύρης μελισσών για οποιαδήποτε κατάσταση. Αν και πολλοί επισημαίνουν ότι έχεις πολλαπλά οφέλη, υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα για να πούμε με βεβαιότητα ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
Οι μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της γύρης των μελισσών είναι μικρές και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν γίνει σε ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα οφέλη απλά δεν έχουν αποδειχθεί. Επιπλέον, η γύρη των μελισσών συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους, οι οποίοι είναι αποδεδειγμένοι.
Τι είναι η γύρη των μελισσών
Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα από το νέκταρ και τη γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες από τα φυτά, μαζί με τις δικές τους εκκρίσεις. Όλα αναμειγνύονται και συσκευάζονται στην κηρήθρα.
Πιο αναλυτικά: Όλη την ημέρα, οι πολυάσχολες μέλισσες πετούν από φυτό σε φυτό καθώς μεταφέρουν γύρη που βοηθά την αναπαραγωγή της χλωρίδας. Όταν επιστρέφουν την κυψέλη, οι μέλισσες φέρνουν λίγη από αυτή τη γύρη πίσω μαζί τους, αποθηκεύοντάς την σε μικρά σφαιρίδια που αποτελούνται όχι μόνο από γύρη αλλά και από ένζυμα και το δικό τους σάλιο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γύρη των μελισσών δεν είναι το ίδιο πράγμα με το μέλι ή το κερί μέλισσας, αν και εμπίπτουν και αυτά στην κατηγορία των «υποπροϊόντων μέλισσας» (γνωστά και ως προϊόντα που παράγονται από μέλισσες). Άλλα υποπροϊόντα της μέλισσας περιλαμβάνουν την πρόπολη και τον βασιλικό πολτό.
Κίνδυνοι για την υγεία από τη γύρη των μελισσών
Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η γύρη μελισσών θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία, αυτό που είναι σαφές είναι ότι η λήψη της ενέχει ορισμένους κινδύνους και πιθανές παρενέργειες:
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις
Εάν η λέξη «γύρη» πυροδοτεί τον κώδωνα κινδύνου στο κεφάλι σας, είστε στο σωστό δρόμο. Η γύρη των μελισσών μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες στη γύρη και στις μέλισσες.
Επίσης η γύρη είναι η κύρια αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας, έτσι αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία στη γύρη ή γενικά έχετε εποχικές αλλεργίες, είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε τη γύρη των μελισσών.
Τα σημάδια μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Λιποθυμία.
- Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
- Πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού σας
Έχουν υπάρξει ακόμη αναφορές αναφυλαξίας , ενός τύπου σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, σε άτομα με εποχικές αλλεργίες που αρχίζουν να παίρνουν συμπληρώματα γύρης μελισσών — ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν ξαναζήσει αναφυλαξία.
Τι γίνεται όμως με τη φήμη ότι η γύρη μελισσών μπορεί να βοηθήσει με τις αλλεργίες; Μερικοί πιστεύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων γύρης μελισσών θα βοηθήσει το σώμα τους να εγκλιματιστεί σε μικρές δόσεις αλλεργιογόνων. Όμως, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό, και ακόμη κι αν υπήρχαν, είναι επικίνδυνο να το προσπαθήσετε μόνοι σας.
Οποιοσδήποτε τύπος έκθεσης σε αλλεργιογόνα για την προσπάθεια μείωσης της ευαισθησίας σας θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη. Ποτέ δεν πρέπει να το δοκιμάσετε μόνοι σας.
Μόλυνση από μυκοτοξίνες
Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ενώσεις που παράγονται από ορισμένους τύπους μυκήτων ή μούχλας. Οι μύκητες αναπτύσσονται σε προϊόντα διατροφής και ευδοκιμούν υπό ορισμένες συνθήκες αποθήκευσης, θέτοντας κινδύνους για την υγεία όταν καταναλώνονται.
Βρέθηκε ότι υπάρχουν μυκοτοξίνες από μούχλα στη γύρη των μελισσών, άρα το ζήτημα της ποιότητας αυτών των προϊόντων είναι κρίσιμο. Μια μελέτη του 2023 εξέτασε 28 δείγματα γύρης μελισσών από 28 χώρες και διαπίστωσε ότι το 100% των δειγμάτων είχε μετρήσιμα επίπεδα μυκοτοξινών. Μία από τις πιο κοινές μυκοτοξίνες ήταν η αφλατοξίνη Β1 (AFB1), η οποία είναι καρκινογόνος. Συγκεκριμένα, η AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα , έναν τύπο καρκίνου του ήπατος.
Πόση γύρη πρέπει να πάρετε;
Στην ιδανική περίπτωση, δεν πρέπει να παίρνετε καθόλου γύρη μελισσών. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε — χωρίς τους κινδύνους από μη αποδεδειγμένα συμπληρώματα όπως η γύρη μελισσών.
Αν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, ίσως είναι σκόπιμο να αρχίσετε να παίρνετε μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.
Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να κατακτήσετε την τέχνη της τέλειας σαλάτας , να ξεκινήσετε να πίνετε smoothies και να ετοιμάσετε θρεπτικές συνταγές που θα σας κάνουν να νιώθετε ικανοποιημένοι. Και αφήστε τη γύρη στις μέλισσες…
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.