WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ: Η σχέση που όλες πρέπει να γνωρίζουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Οκτωβρίου 2024

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ: Η σχέση που όλες πρέπει να γνωρίζουμε
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Μπορεί μόνο ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Οι μελέτες λένε ναι. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ; Και τι γίνεται με αυτό το ποτήρι κρασί που υποτίθεται ότι είναι καλό;

Περισσότερες από 100 μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Αυτές οι μελέτες, αν και παρατηρητικές - που σημαίνει ότι βασίζονται σε συμπεράσματα από ερευνητές - έχουν σταθερά βρει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Πάντα αμφισβητούμε την εγκυρότητα των δεδομένων παρατήρησης, αλλά αυτή τη σχέση τη βλέπουμε ξανά και ξανά.

Και ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να είναι καλό για την καρδιά σας, καλό είναι να μην πίνετε περισσότερο εάν προσπαθείτε να παραμείνετε υγιείς.

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Γιατί, λοιπόν, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού συγκεκριμένα; Δεν ξέρουμε πραγματικά, αλλά έχουμε μερικές εικασίες.

Οι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:

  • Το αλκοόλ είναι κενές θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

  • Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

  • Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη που χρειάζονται τα κύτταρα του σώματος για να παραμείνουν υγιή.

Οι άνδρες πρέπει επίσης να περιορίσουν το ποτό, αλλά όχι λόγω του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Γιατί ενώ μπορεί και εκείνοι να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, η κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι πολύ σπάνιος και αν τον αναπτύξουν είναι συνήθως λόγω γενετικής, όχι διατροφής ή αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου και του ήπατος.

Jenny.Gr
pexels

Έχει σημασία το είδος του αλκοόλ;

Η αιθανόλη είναι ο τύπος οινοπνεύματος που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά, είτε είναι μπύρες, κρασιά ή άλλα ποτά (αποσταγμένα οινοπνευματώδη). Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν διαφορετικά ποσοστά αιθανόλης, αλλά σε γενικές γραμμές, ένα ποτό κανονικού μεγέθους οποιουδήποτε τύπου περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα αιθανόλης. Φυσικά, τα πιο δυνατά ποτά μπορεί να περιέχουν περισσότερη αιθανόλη.

Συνολικά, η ποσότητα αλκοόλ που πίνει κάποιος με την πάροδο του χρόνου, και όχι το είδος του αλκοολούχου ποτού, φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου καρκίνου. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η αιθανόλη είναι αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο και το είδος του ποτού που πίνετε.

Χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου

Πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της χρήσης αλκοόλ και του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Αλλά δεν είναι σαφές εάν η χρήση αλκοόλ μετά τη θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης αυτών των καρκίνων. Θεωρητικά, είναι πιθανό η χρήση αλκοόλ να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής. Για παράδειγμα, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία από μελέτες που να υποστηρίζουν (ή να διαψεύδουν) αυτό.

Σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέου καρκίνου.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου στις οποίες το αλκοόλ πρέπει σαφώς να αποφεύγεται. Για παράδειγμα, το αλκοόλ – ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες – μπορεί να ερεθίσει τις στοματικές πληγές που προκαλούνται από ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο και μπορεί ακόμη και να τις επιδεινώσει.

Επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη θεραπεία του καρκίνου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιβλαβών παρενεργειών. Τέλος είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά το αλκοόλ εφόσον λαμβάνετε θεραπεία για τον καρκίνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.