WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η προσθήκη κανέλας στον καφέ σου να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος;


JTeam

15 Οκτωβρίου 2024

Μπορεί η προσθήκη κανέλας στον καφέ σου να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος;
pexels
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε γλυκά και αλμυρά πιάτα και ποτά.

Μια νέα τάση του TikTok ισχυρίζεται ότι η προσθήκη κανέλας στον καθημερινό καφέ σας (και λίγο κακάο για να τον κάνει πιο εύγευστο) για μία εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό;

Δύο τύποι κανέλας

Υπάρχουν δύο τύποι κανέλας, και οι δύο προέρχονται από το τρίψιμο του φλοιού του δέντρου κανέλας και μπορεί να περιλαμβάνουν αρκετά φυσικά ενεργά συστατικά .

Η κανέλα Cassia είναι το πιο κοινό είδος. Έχει πικρή γεύση και περιέχει υψηλότερα επίπεδα ενός από το ενεργό συστατικό κινναμαλδεΰδη, μια ένωση που δίνει στην κανέλα τη γεύση και την οσμή της. Περίπου το 95% της κανέλας κασσίας είναι κινναμαλδεΰδη.

Το άλλο είναι η κανέλα Κεϋλάνης , η οποία έχει πιο γλυκιά γεύση. Περιέχει περίπου 50-60% κινναμαλδεΰδη.

Η κανέλα καίει λίπος; Τι λέει η έρευνα;

Μια ανασκόπηση 35 μελετών εξέτασε εάν η κατανάλωση κανέλας θα μπορούσε να επηρεάσει την περίμετρο της μέσης , η οποία συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σωματικού λίπους. Βρήκε ότι δόσεις κανέλας κάτω από 1,5 γραμμάριο την ημέρα (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού) μείωσαν την περίμετρο της μέσης κατά 1,68 εκατοστά. Ωστόσο, η κατανάλωση άνω του 1,5g/ημέρα δεν είχε σημαντική επίδραση.

Μια μετα-ανάλυση 21 κλινικών δοκιμών με 1.480 συνολικά συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κανέλα μείωσε επίσης τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 0,40 kg/m² και το σωματικό βάρος κατά 0,92 kg. Αλλά δεν άλλαξε τη σύνθεση λίπους ή άλιπης μάζας των συμμετεχόντων.

Μια άλλη ανασκόπηση η οποία περιελάμβανε όλες τις μετα-αναλύσεις, βρήκε μια μικρή επίδραση της κανέλας στην απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 0,67 κιλά και μείωσαν τον ΔΜΣ τους κατά 0,45 κιλά/μ².

Έτσι, συνολικά, η απώλεια βάρους που βλέπουμε από αυτές τις μελέτες είναι πολύ μικρή, που κυμαίνεται από δύο έως έξι μήνες και κυρίως χωρίς αλλαγή στη σύσταση του σώματος.

Οι μελέτες περιελάμβαναν άτομα με διαφορετικές ασθένειες και τα περισσότερα ήταν από τη Μέση Ανατολή ή/και την Ινδική ήπειρο. Επομένως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα βλέπαμε αυτό το αποτέλεσμα σε άτομα με άλλα προφίλ υγείας και σε άλλες χώρες. Διεξήχθησαν επίσης σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από δύο έως έξι μήνες.

Επίσης τα συμπληρώματα ήταν διαφορετικά, ανάλογα με τη μελέτη. Μερικοί πήραν το ενεργό συστατικό που εξάγεται από την κανέλα, ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν σκόνη κανέλας. Οι δόσεις κυμαίνονταν από 0,36 γρ. έως 10 γρ. την ημέρα. Χρησιμοποίησαν επίσης τους δύο διαφορετικούς τύπους κανέλας – αλλά καμία από τις μελέτες δεν χρησιμοποιούσε κανέλα εμπορίου.

@motivafithub Weight loss coffee, do it for a week. It helps to reduce the bloating and loss weight. Try it for a week and see the difference. #coffeetiktok #coffeeaddict #coffeelover #coffee #coffeelovers #turkishcoffee #weight #weightlosscheck #weightlosstransformation #weightlossprogress #weightlossmotivation #lossweight #motivation #motivational ♬ original sound - MFH

Πώς θα μπορούσε η κανέλα να οδηγήσει σε μικρές ποσότητες απώλειας βάρους;

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί

Καταρχάς φαίνεται ότι η κανέλα επιτρέπει στη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο) να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος πιο γρήγορα. Αυτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να κάνει την ινσουλίνη να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Φαίνεται επίσης να βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο διασπάμε το λίπος όταν το χρειαζόμαστε για ενέργεια.

Τέλος, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας πόσο γρήγορα απελευθερώνεται η τροφή από το στομάχι μας στο λεπτό έντερο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η κανέλα θεωρείται γενικά ασφαλής όταν χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στη μαγειρική και στα τρόφιμα.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την υγεία σχετικά με το επίπεδο του μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων σε ορισμένα παρασκευάσματα κανέλας.

Ο μόλυβδος εισέρχεται (από το περιβάλλον) κατά τη συγκομιδή. Και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρενέργειες από την κανέλα, όπως γαστρεντερικό πόνο και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ένα από τα ενεργά συστατικά, η κουμαρίνη, μπορεί να είναι τοξική για το συκώτι ορισμένων ανθρώπων. Αυτό ώθησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων να θέσει ένα όριο 0,1 mg/kg σωματικού βάρους.

Η κανέλα Κασσίας περιέχει έως και 1% κουμαρίνη και η ποικιλία Κεϋλάνη περιέχει πολύ λιγότερο, 0,004%.

Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό;

Η χρήση κανέλας μπορεί να έχει πολύ μικρή επίδραση στο βάρος, αλλά είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστική απώλεια χωρίς άλλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι σε αυτές τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα που διαφέρουν από την κανέλα που αγοράζουμε στα καταστήματα. Το πώς αποθηκεύουμε και πόσο καιρό διατηρούμε την κανέλα μπορεί επίσης να επηρεάσει ή να υποβαθμίσει τα ενεργά συστατικά της.

Αν λοιπόν απολαμβάνετε τη γεύση της κανέλας στον καφέ σας, συνεχίστε να την προσθέτετε, αλλά δεδομένης της έντονης γεύσης της, είναι πιθανό να θέλετε να προσθέσετε μόνο λίγη. Και ανεξάρτητα από το πόσο θα θέλαμε να ισχύει αυτό, σίγουρα δεν θα έχετε οφέλη όσο αφορά την απώλεια λίπους καταναλώνοντας κανέλα σε ντόνατς ή σε άλλα γλυκά. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, υπάρχουν άλλες τεκμηριωμένες προσεγγίσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.